Pozor na dětské sušenky, které nejsou vhodné pro děti. Většina je plná cukru a umělých barviv

Holčička stojí venku, v jedné ruce drží sušenku, druhou sušenku jí Canva

Přestože jsou tyto produkty často označeny jako dětské, v sušenkách a dalších potravinách pro děti je leckdy více cukru, umělých barviv a dochucovadel, než je zdrávo. Nutriční hodnoty těchto potravin zkoumala španělská spotřebitelská organizace OCU, podle níž jsou takové potraviny pro dětský organismus nejen nutričně nepřínosné, ale mnohdy dokonce škodlivé. Pokud svým dětem chcete občas dopřát nějakou tu sladkost, vybírejte sušenky a další pochutiny podle složení, nikoli podle lákavého obalu.

Přečtěte si také

Víte, co se stane s pečivem, které nekoupíte? Nevyhazuje se! Víme, jak ho supermarkety využívají

Více cukru, než je zdrávo

Španělská spotřebitelská organizace OCU zkoumala složení celkem 305 produktů od 56 značek, které jsou v maloobchodě běžně prodávány jako výrobky vhodné pro děti.

Pracovníci organizace sledovali složky jednotlivých produktů a jejich nutriční hodnoty, přičemž si vzorky rozdělili do skupin dle typu.

Ve všech skupinách bylo objeveno mnoho nasycených mastných kyselin, většinou ve formě palmového či kokosového tuku. Ve všech vzorcích se vyskytoval cukr, u 90 produktů dokonce na prvním místě, a průměrný obsah cukru ve všech výrobcích byl 32 gramů na 100 gramů hmotnosti.

V ideálním případě by přitom výrobci měli používat co nejméně cukru, aby si děti nezvykaly na sladkou chuť. Ze 30 výrobků, které údajně neměly obsahovat přidaný cukr, byly skutečně bez sladidel pouze tři.

Tři děti si berou krekry z mističky Canva

Jak je to s obsahem vlákniny?

Přestože hlavní složkou sušenek by měly být obiloviny, vláknina paradoxně nepatří k jejich silným stránkám. Její obsah byl podle průzkumu organizace OCU v průměru pouze 3 %. Co se týče chuti a vzhledu produktů, ty jsou většinou vylepšeny kypřicími látkami, chemickými kvasinkami, které zvětšují objem, regulátory kyselosti, lecitiny, jež slouží jako emulgátor a stabilizátor, či látkami proti hrudkování.

Pokud jde o vzhled produktů, z 305 vzorků obsahovalo barviva 54, a ve 13 byly dokonce objeveny nežádoucí E150c a E150d. Srovnání všech hodnot ukázalo, že produkty neprospívají zdraví, a nejsou tak vhodné pro děti. Většina z nich navíc stojí nemalé peníze, potraviny určené pro děti totiž díky své domnělé nezávadnosti patří v obchodech k těm nejdražším.

Ideální jsou výrobky v bio kvalitě

Označení „pro děti“ mnohdy nic neznamená

Dle veřejně dostupných marketingových výzkumů je reklama zaměřená na děti nejagresivnější ze všech. A to i přesto, že většina výrobků určených dětem nesplňuje základní parametry a obsahuje příliš cukru, barviv a konzervantů. Děti jsou totiž konzumenty, kteří neřeší složení a své sympatie k výrobku staví pouze na jeho vzhledu.

Produkty označené „pro děti“ jsou často zabaleny v pestrobarevných obalech, opatřeny roztomilými maskoty a umístěny v nižších regálech tak, aby v obchodě ihned zaujaly dětské oči. Pojmenování „pro děti“ přitom legislativně nic neznamená. Evropské regule se totiž týkají pouze kojenecké stravy a příkrmů, které jsou skutečně pod přísným dohledem.

Malé dítě sahá na zboží v regálu Canva

Strava malého dítěte

Až na výjimky, kdy matka skutečně nemůže kojit, představuje nejlepší formu výživy dítěte od narození mateřské mléko, které může být později nahrazeno umělou formulí. Strava batolete, předškoláka a školáka by pak měla sestávat především z čerstvých, lokálních a nejlépe bio surovin, které mu dodají živiny potřebné pro jeho správný vývoj.

Příkrmy pro děti vybírejte velmi pečlivě

Nejlepším způsobem, jak vést děti ke zdravé stravě, je jít jim příkladem. Jídelníček své domácnosti proto poskládejte vyváženě, jezte čerstvé ovoce a zeleninu, drůbeží maso, mléčné a zakysané výrobky, občas do jídelníčku zařaďte ryby nebo mořské plody a pijte především čistou vodu. Pokud chcete dětem někdy dopřát sušenky, tyčinky nebo křupky, vybírejte je podle složení, nikoli lákavého obalu.

Žena drží dítě v náruči a krmí ho banánem Canva

Jak oddělit zrno od plev?

Kromě čerstvých potravin se dítě v předškolním věku setká též s průmyslově upravenými výrobky, které dle vyhlášky č. 54/2004 Sb., o potravinách určených pro zvláštní výživu a o způsobu jejich použití podléhají přísné regulaci. Spadají sem nejen počáteční a pokračovací mléka, ale i ovocné, zeleninové, masové či obilné příkrmy, sušenky či krekry.

V porovnání s běžnými potravinami zde platí přísnější požadavky na nutriční složení a (ne)přítomnost nevhodných látek. Potraviny pro děti by zkrátka neměly obsahovat pesticidy, umělá barviva, látky jakkoli zvýrazňující chuť, velké množství cukru či soli. Při výběru nekoukejte na atraktivnost obalu, ale právě na složení, které vám o výrobku poví nejvíc. Zvláštní pozornost pak věnujte alergenům, které jsou dle zákona uvedeny na všech výrobcích.