Tlakáč, rýžovar, pomalý a multifunkční hrnec: Pomocníci, kteří vám usnadní práci v kuchyni

Rodina s dětmi vaří v kuchyni popcorner / Shutterstock.com

Chcete během několika minut uvařit guláš s hovězím masem, které se rozpadá? Toužíte připravit bezchybnou rýži nebo zachovat cenné vitamíny při vaření? V tom případě vám přijde vhod tlakový hrnec, rýžovar či pomalý a multifunkční hrnec. Proč si tyto pomocníky pořídit?

Přečtěte si také

Hormon štěstí z lékárny: Tryptofan dokáže zlepšit psychiku a spánek. Potřebujete ho i vy?

Tlakový hrnec: Rychlý jako blesk

Důvodů, proč by vám v kuchyni neměl chybět tlakový hrnec, známý také jako tlakáč nebo papiňák, existuje hned několik. V první řadě díky němu uvaříte jídlo mnohem rychleji, čímž také uspoříte energii. Například hovězí guláš, který byste v klasickém hrnci vařili několik hodin, dokážete v papiňáku uvařit už za 20 minut.

Jídlo vařené v tlakovém hrnci si také zachovává více živin. Princip fungování tlakového hrnce spočívá v přidání malého množství vody, jež začne rychle vřít a vytvoří horkou páru, ve které se potraviny vaří.

Nezmeškejte pomocníka v akci

Jak vybírat tlakový hrnec?

Při výběru tlakového hrnce byste se měli zaměřit na několik parametrů. V první řadě vybírejte podle velikosti hrnce, obvykle narazíte na ty s objemem 4 až 8 litrů, volit můžete mezi klasickými tlakovými hrnci a těmi elektrickými, které se zapojují do zásuvky. Ideálně kvůli bezpečnosti volte takový tlakový hrnec, který má minimálně dva ventily a bezpečnostní pojistku. K dostání jsou tlakáče se třemi typy zavírání, a sice pákový uzávěr, bajonetové uzavírání a uzavírání pomocí cvaknutí. Všechny tyto typy jsou spolehlivé.

Výše ceny se liší funkcemi

Tlakový hrnec pořídíte v několika cenových kategoriích. Nejlevnější tlakové hrnce se pohybují okolo 500 až 1 500 Kč a nabízejí je například značky Tefal, Allegro nebo ORION. Pokud se chcete vydat střední cenovou cestou, připravte si 1 500 až 2 500 Kč, tlakové hrnce v této cenové hladině nabízí například značka Lamart, Tefal a TESCOMA. Pro náročné jsou určeny tlakové hrnce, které začínají na 2 500 Kč až po 5 500 Kč. Najdete je například pod značkami Sage, Tefal, ETA či KOLIMAX.

Paní obsluhuje multifunkční hrnec Canva

Rýžovar: Rýže nikdy nebyla lepší

Pokud patří rýže k vašim oblíbeným přílohám, určitě oceníte rýžovar, s jehož pomocí připravíte nadýchanou rýži snadno a rychle. Rýžovar pracuje na principu vaření v páře a je plně automatický, takže do něj stačí přidat rýži a vodu a rýžovar už se postará o zbytek. Tenhle šikovný pomocník si poradí se všemi typy rýže (jasmínová, basmati, rýže na sushi…).

Jaké parametry si pohlídat?

Mezi nejdůležitější parametry při výběru rýžovaru patří příkon, který má vliv na délku přípravy rýže a samozřejmě také objem, jež ovlivňuje to, kolik rýže dokážete uvařit. Mezi praktické funkce rýžovarů patří funkce udržení teploty rýže, automatické vypnutí, časovač nebo možnost připravovat v rýžovaru například zeleninu v páře nebo třeba ryby.

Vybírejte i podle cenovky

Nejlevnější rýžovary se pohybují od 300 do 1 000 Kč, najdete je například pod značkami Siguro, SENCOR nebo ETA. Více funkcí nabízí rýžovary ve střední cenové kategorii, tedy od 1 000 do 2 000 Kč například od značek Steba, HENDI nebo Tefal. Nejdražší rýžovary pořídíte od 2 000 Kč až po 6 000 Kč, vyrábí je třeba značka Tefal, TESLA nebo CrockPot, ve většině případů se však už jedná o multifunkční hrnce, které si kromě rýže poradí s přípravou celé řady pokrmů.

Pomalý hrnec: Chutné pokrmy plné vitamínů

Pomalý hrnec (anglicky slow cooker nebo croc-pot) je hrnec, který připravuje pokrmy pod bodem varu, a zachovává tak jejich chuť i vitamíny. Je velmi oblíbený na takzvané vaření v jednom hrnci, kdy do něj vložíte všechny ingredience, nastavíte čas a teplotu a pomalý hrnec vše ohlídá za vás. Díky nízké teplotě nehrozí připálení ani přetečení jídla. Pomalý hrnec vybírejte podle objemu, materiálu, příkonu a funkcí a vybavení.

Kolik stojí pomalý hrnec?

Nejlevější pomalé hrnce pořídíte už do 1 500 Kč, nabízí je například značka CrockPot, JATA nebo ECG. V cenové kategorii od 1 500 Kč do 3 000 Kč najdete pomalé hrnce s řadou funkcí, například od značek TESLA, Russell nebo SENCOR. Pokud hledáte pomalý hrnec pro náročné, například od značek Steba, Maxxo nebo Crocpot, pořídíte ho od 3 000 Kč do 6 000 Kč.

Mnoho ingrediencí v jednom pomalém hrnci Canva

Multifunkční hrnec: Nespočet funkcí, které oceníte

Multifunkční hrnce jsou známé také jako chytré hrnce. Jak už jejich název napovídá, nabízejí řadu praktických funkcí, ať už je řeč o smažení, pečení, dušení, fritování, vaření v páře nebo rozmrazování. Jedná se tedy o pomocníka, který zastane práci parního hrnce, polévkovaru, rýžovaru, trouby i pomalého hrnce a nabízí i řadu dalších funkcí. Jeho výhodou tedy je, že šetří čas a nahradí řadu spotřebičů, čímž šetří i místo v kuchyni.

Podle čeho vybírat?

Multifunkční hrnec opět vybírejte podle objemu, materiálu, příkonu, ovládání (knoflíky, nebo LED displej), programů, režimů a funkcí, které nabízejí, údržby a v neposlední řadě podle ceny.

Pořiďte si chytré nádobí v akci

Nejdražší neznamená nejlepší a naopak

Nejlevnější multifunkční hrnce pořídíte od 1 000 do 2 000 Kč, nabízí je například značky Tefal, SENCOR nebo Concept. Multifunkční hrnce střední cenové kategorie se pohybují od 2 000 Kč po 4 000 Kč, jedná se například o hrnce značek PHILCO, TESLA nebo Princess. Nejdražší vysoce kvalitní multifunkční hrnce pořídíte od 4 000 do 14 000 Kč, vyrábí je třeba značky Tefal, CrockPot a Catler. Tyto hrnce nabízí vysoce pokročilé funkce například v podobě umělé inteligence nebo hlasové navigace.

Máte doma některého z těchto pomocníků? A doporučili byste ho i ostatním?