Jak vybrat horkovzdušnou fritézu a proč si pořídit pomalý hrnec?

Horkovzdušná fritéza, hranolky v kuchyni paulaphoto / Shutterstock.com

Láska prochází žaludkem. Stravování však ovlivňuje nejen naše vztahy, ale také naše zdraví. A o tom, že je dobré jídlo opravdu fenomén, svědčí i fakt, že byla vynalezena celá řada kuchyňských pomocníků. Co by nemělo uniknout naší pozornosti? Kromě kuchyňských robotů a kvalitního nádobí rozhodně horkovzdušná fritéza nebo pomalý hrnec.

Přečtěte si také

5 tipů na rychlý víkendový oběd: Tato jídla uvaříte do hodiny!

Proč si pořídit horkovzdušnou fritézu?

O zdravé stravě byly napsány stohy knih a varování o tom, že smažené jídlo našemu zdraví rozhodně neprospívá, slyšel asi každý. Jenže ruku na srdce (ano, právě to je smaženými jídly nejvíc ohroženo), vůně čerstvých hranolků stejně vyvolává pořádné pocity touhy, že?

A nemusí se nutně jednat jen o hranolky – smažením jídlo získává specifickou chuť, která je zkrátka nezaměnitelná. Řízek je řízek. Pokud však chcete sáhnout po zdravější variantě, zvolte horkovzdušnou fritézu. Kromě smažení (fritování) zde můžete i restovat, péct a případně grilovat.

Seženete ji za skvělou cenu!

Jak funguje horkovzdušná fritéza?

Horkovzdušná fritéza pracuje na principu cirkulujícího horkého vzduchu, který je ohříván topným tělesem uvnitř fritézy. Ventilátor zajistí rovnoměrné proudění vzduchu a jídlo se tak smaží ze všech stran bez připálení.

Její hlavní výhodou je, že se zde používá výrazně méně oleje (v některých variantách není vůbec potřeba, například fritéza Actifry FX1000 Tefal), a tudíž se podstatně snižují rizika spojená se smaženými jídly. A má taktéž menší ekologický dopad, neboť nelikvidujete kvanta přepáleného tuku.

Otevřená horkovzdušná fritéza, ve které jsou brambory a mrkev nakrájené na proužky Francisco Zeledon / Shutterstock.com

Jak vybrat horkovzdušnou fritézu?

Na trhu jsou k dostání různé druhy s různými parametry, a proto není vždy úplně snadné si vybrat. Na co byste měli brát ohled? Zejména na to, co s fritézou plánujete. Využijete ji občas pro sebe, nebo bude denně sloužit velké rodině?

  1. Typ horkovzdušné fritézy: s halogenovým světlem, dynamické (jídlo se i promíchává) či statické fritézy
  2. Kolik se toho do ní vejde? I pro tu největší rodinu máme tip na multifunkční horkovzdušnou fritézu Sencor SFR 5400WH s objemem 11 litrů a cenou 3 449 Kč.
  3. Celková velikost přístroje: Předem zvažte, zdali se vám fritéza do domácnosti šikovně vejde. Mohl by se z ní totiž snadno stát i nepohodlný lapač prachu nacpaný v koutě.
  4. Funkce a programy: Některé vám mohou výrazně usnadnit ovládání.
  5. Cena: Nejlevnější modely seženete kolem 1 300 Kč (například Tefal M Metal), zlatá střední cesta vede v cenové hladině do 3 000 Kč (například Delimano Air Fryer) a nadupanější verze získáte od 4 000 Kč (například Sogo SS-104465, která je kromě fritézy také troubou a sušičkou v jednom). Ceny můžete kontrolovat i na Kupi.cz, kde se včas dozvíte o právě probíhajících akcích.

Co je pomalý hrnec?

Jde vlastně o hrnec, který zapojíte do elektřiny, dovnitř vložíte požadované suroviny a už se nemusíte o nic starat. Umožní vám nastavit teplotu a čas vaření. Modernější hrnce navíc nabízí pokročilé funkce jako odložený start, udržení teploty či automatické vypnutí.

V pomalém hrnci se vaří masová směs sherwood / Shutterstock.com

Proč si pořídit pomalý hrnec?

Ne všechno, co je pomalé, zavání zdržováním. V dnešní době běháme od úkolu k úkolu, a když vysíleni doběhneme domů, máme začít vařit? Málokdo se po náročném dni ještě s nadšením pustí do kuchtění.

Jenže „rohlík s něčím“ nás a naše děti přestane bavit velmi rychle a stejně tak i špagety s kečupem nebo míchaná vajíčka. Kupovat jídlo venku se zase velmi prodraží. Řešením může být pomalý hrnec. Jak je to možné?

Připravte si třeba francouzské brambory
  1. Ingredience se vaří samy, a to při teplotě cca 95 °C. Vaším jediným úkolem je jejich nakrájení.
  2. Vaření probíhá minimálně čtyři hodiny, lze je ale prodloužit i na osm. Večeři tedy vaříte od rána. Některé přístroje jsou navíc vybaveny spínačem, jímž lze počátek vaření také nastavit.
  3. Hrnec sice vaří dlouho, ale šetří elektrickou energii. Jeho příkon je oproti klasické varné desce výrazně nižší, tudíž vám spotřeba naopak spíš klesne.
  4. Vaříte zdravě, protože není potřeba dávat pod jídlo tuk. A nemusíte ani nic podlévat – z hrnce se totiž nic nevypařuje a jídlo se tedy ani nepřipálí.
  5. A největší výhoda? Díky pomalému způsobu vaření vitamíny zůstávají.

Co všechno lze vařit v pomalém hrnci?

Omezení v zásadě neexistují. Vytvoříte zde vývary, guláše, chutné omáčky, dušenou zeleninu, chilli con carne, francouzské brambory i masové rolády. Pomalý hrnec využijete i na přípravu rýže nebo jogurtu. Fantazii se meze nekladou.

Multifunkční hrnec, maso, rajčata, papriky, cibule, olej New Africa / Shutterstock.com

Jak vybrat pomalý hrnec? Na trhu jsou objemy 3 l nebo 6 l. Ceny se pohybují přibližně od 600 Kč (tyto hrnce jsou k dostání zpravidla v supermarketech). Ty kvalitnější cenově začínají na 1 000 Kč. Zvažte například menší pomalý hrnec Russell Hobbs 22740-56 nebo větší Sencor SPR 5500SS s objemem 6 litrů. Mezi osvědčené výrobce dále patří také Philips.

Zejména do menších kuchyní se hodí vybrat multifunkční přístroje. Například mluvící multifunkční hrnec Catler MC 8010. Jedná se o indukční multifunkční hrnec, který vaří, a to i v páře, peče, smaží, dusí. Nahradí pohodlně mikrovlnnou troubu pro ohřev jídla, polévkovar i rýžovar a parní hrnec. Získáte jím mnoho pomocníků v jednom a ušetříte ve finále nejen místo, ale i peníze. Navíc se jedná o mluvící hrnec, jeho plynulá čeština a angličtina vás překvapí a vaření s ním bude zábava pro celou rodinu. Jeho cena se pohybuje okolo 13 000 Kč.