S jakým ovocem kombinovat kuřecí, vepřové, telecí nebo hovězí maso?

Telecí maso s meruňkovou omáčkou Lunov Mykola / Shutterstock.com

Zelenina je běžnou přílohou k masu, ale hodí se k němu i ovoce? Možná právě myslíte na řízek s broskví, pizzu s ananasem nebo na svíčkovou s brusinkami. Samozřejmě, že se ovoce k masu hodí, ale ne každá varianta je chutná. Když se naučíte maso s ovocem správně párovat, můžete zvýraznit jeho chuť a vytvořit velmi lahodné spojení, které učiní váš pokrm mnohem chutnější. Experimentování v tomto ohledu nedopadne vždy dobře, proto vám poradíme, jak dosáhnout ideálních kombinací.

Přečtěte si také

Syrové mléko: Zázrak nebo risk? Pravda, kterou musíte znát a líbit se vám nebude

Jaké ovoce se hodí ke kuřecímu masu?

Ke kuřeti se hodí ovoce, jako jsou jablka, meruňky, banány, citrusy, brusinky, rybíz, hroznové víno, broskve, hrušky, granátová jablka, sušené švestky a rozinky. V zahraničí je také velmi oblíbené párování smaženého kuřete s mangem, ananasem nebo pomerančem. Chuť pečeného kuřete zvýrazní lépe jablko, citron nebo granátové jablko. Zkuste si ke kuřeti připravit švestkovou omáčku, a pokud budete dělat kuřecí salát, můžete k němu přihodit třeba pár malin nebo ho zakápnout citronovou šťávou.

Nezmeškejte kuře v akci

Krůta a ovoce

Krůta se dobře hodí k podobné škále čerstvého a sušeného ovoce, které doplňuje kuřecí maso. Můžete tedy zkusit stejné kombinace. Pokud si chcete udělat lahodný krůtí pokrm, udělejte si třeba krůtí sendvič s brusinkovou omáčkou, sýrem čedarem a jablky.

S jakým ovocem kombinovat vepřové maso

Vepřové maso se dobře hodí k ovoci, jako jsou jablka, meruňky, brusinky, rybíz, sušené třešně, sušené fíky, mango, broskve, hrušky, ananas, švestky, kdoule a jahody. Vepřové maso lze připravit na mnoho způsobů, a když se snoubí s ovocem, kombinace jsou nekonečné.

Příkladem jsou vepřové kotlety s jablky nebo vepřové karé s pomeranči. Zkusit můžete také pršut s melounem nebo pomelem, zapečenou šunku s hruškou aj. Pokud chcete slavnostně potěšit hosty, udělejte jim vepřové kotlety marinované v balzamikovém octu s grilovanou broskví. Zajisté uděláte na každého dojem.

Pečené maso obložené ovocem Chudo2307 / Shutterstock.com

Kachna a ovoce jdou skvěle k sobě

Silnější chuť kachny se kombinuje s ovocem, jako jsou meruňky, borůvky, třešně, citrusové plody, brusinky, rybíz, datle, fíky, hroznové víno, mango, hrušky, broskve, sušené švestky a granátová jablka. Lahodným kachním jídlem jsou třeba kachní prsa s brusinkovou omáčkou, která vytvoří bohatou chuť.

Jehněčí maso a ovoce

Vydatné jehněčí maso umocňují výrazné ovocné příchutě, jako jsou meruňky, brusinky, datle, fíky, granátová jablka, sušené švestky a rozinky. Připravte si jehněčí maso třeba s meruňkami a zajisté uznáte sami, že má lepší chuť než vaše staré recepty.

Telecí maso lahodně doplní ovoce

Jemnější chuť telecího masa se krásně snoubí s jablky, melouny, fíky, hrozny, citrony, limetkami, melouny a pomeranči. Pro něžný a chutný zážitek připravte a podávejte například telecí pečeni s meruňkami nebo ananasem.

Upečené maso s ananasem Lunov Mykola / Shutterstock.com

Hovězí maso: Jaké ovoce se k němu hodí?

Výrazná chuť hovězího masa se hodí ke sladšímu ovoci, jako jsou meruňky, kiwi, mango, broskve, ananas a švestky. Méně vhodné jsou citrusy a kyselejší ovoce. Připravte si třeba steak s grilovaným ananasem a budete se zajisté olizovat.

Akční letáky hypermarkety a supermarkety na Kupi.cz Kupi.cz

S přirozenou sladkostí ovoce, která propůjčuje masu chutnou chuť, se tyto dvě skupiny potravin nemusí zdát jako ideální pár. Když je však ovoce správně spárováno s různými druhy červeného a bílého masa, nepodceňujte tuto synergii. Pokrm získá více barev, více kyselosti, sladkosti, ale i lehkosti a živin. Začít přidávat ovoce k masu je příjemnou změnou, kterou si rychle oblíbíte.