Recept na čokoládovou pěnu se šmakounem, tiramisu bez vajec nebo dezert do skleničky

Čokoládová pěna ve skleničkách, stříbrné lžičky, čokoláda Liliya Kandrashevich / Shutterstock.com

Honí vás mlsná, ale nechce se vám v parných dnech trávit čas u rozpálené plotny? Rádi byste zmrzlinu obměnili něčím jiným? Vyzkoušejte nepečené studené dezerty. Máme pro vás tradiční i odlehčené recepty na oblíbené sladké pokrmy.

Přečtěte si také

Francouzské sýry obsahovaly nebezpečnou bakterii yersinia, inspekce stáhla i matjesový salát a klobásy

Čokoládová pěna se šmakounem

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 200 g švestkového nebo meruňkového šmakouna
  • 100 g hořké čokolády s alespoň 50 % kakaa
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • 50 ml ovesného/kokosového mléka
  • 2 lžičky skořice
  • 2 lžíce datlového či javorového sirupu
  • kuličky hroznového vína

Šmakouna nakrájíme na malé kousky a rozmixujeme spolu s mlékem, kakaem a sirupem do hladké konzistence. Dáme chladit do lednice. Mezitím si rozlámeme čokoládu a rozehřejeme ji ve vodní lázni. Tekutou čokoládu rychle vmícháme do hotové směsi a plníme do sklenic či misek, které dáme chladit do lednice. Po vychladnutí podáváme ozdobené hroznovým vínem.

Tip: Čokoládovou pěnu můžete také zamrazit jako zmrzlinu.

Nejen na pečení se může hodit

Lehké tiramisu bez vajec

Máte strach ze salmonelózy, a přitom se nechcete vzdát sladké dobroty? Připravte si oblíbené tiramisu bez vajíček – na jeho chuti to ani nepoznáte.

Na 6 porcí si připravte:

  • 500 g mascarpone
  • 150 g moučkového cukru
  • 2 dl černé kávy
  • 2 polévkové lžíce mandlového likéru Amaretto
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 2 polévkové lžíce holandského kakaa
  • 400 g cukrářských piškotů (1 balení)
  • kávová zrna na ozdobu

Nejdříve si připravíme kávu, aby stačila vychladnout. Mezitím vyšleháme smetanu s cukrem do krémové konzistence a smícháme s mascarpone. Do vlažné kávy vlijeme mandlový likér a rychle v ní z jedné strany máčíme cukrářské piškoty, které skládáme vedle sebe do vhodné mísy. Na vrstvu piškotů naneseme krém a poté naskládáme vrstvu další.

Vrstvíme až do té doby, dokud nám nedojdou piškoty. Poslední vrstvu musí tvořit krém, který poprášíme kakaem a ozdobíme kávovými zrny. Dezert nakonec dáme alespoň na 2 hodiny do lednice – a můžeme podávat.

Tiramisu na talíři, v pozadí káva a tiramisu v zapékací míse stockcreations / Shutterstock.com

Tvarohový dezert do skleničky

Na 4 porce potřebujete:

  • 250 g tvarohu ve vaničce
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 2 vanilkové cukry
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • ½ balíčku kulatých ovesných sušenek
  • 1 větší broskev
  • 2–3 kostičky čokolády

Tip: Pro přípravu „dospělácké“ verze tohoto dezertu si navíc nachystejte ještě 2–3 lžičky rumu.

V míse za pomocí mixéru rozšleháme tvaroh se zakysanou smetanou. Na dno sklenice dáme jednu kulatou sušenku a na ni následně kopeček tvarohového krému a plátek broskve. Poté zakryjeme další sušenkou a naneseme další vrstvu krému. Na tu opět naklademe ovoce a ozdobíme nastrouhanou čokoládou.

Sušenky, základ dobrého dezertu

Melounový sorbet

K létu neodmyslitelně patří i křupavý a šťavnatý meloun. Už jste si z něj někdy zkusili připravit osvěžující sorbet?

4 porce vyžadují:

  • 250 g melounu
  • 2 polévkové lžíce třtinového cukru
  • 1 polévkovou lžíci citronové šťávy
  • 6 velkých lístků máty

Tip: Pokud připravujte pohoštění pro dospělé, opět přidejte 2 panáky rumu nebo vodky.

Červený meloun vypeckujeme, nakrájíme na kostičky a rozmixujeme. Do takto vzniklé melounové šťávy přidáme cukr a šťávu z citronů. Promícháme a dáme do mrazáku na 2 až 3 hodiny zmrazit – během mrazení ale musíme směsí míchat (zhruba každých 30 minut), aby příliš nezmrzla. Výsledný dezert pak ozdobíme lístky máty.

Melounový sorbet ve skleničce, meloun a maliny v pozadí Alexandra Anschiz / Shutterstock.com

Vybrali jste si z našich sladkých receptů? Pokud ve vás chuť na sladké stále přetrvává, nezoufejte – v záloze máme ještě například recept na domácí termix, který vám zaručeně připomene dětství!