Recept na domácí termix, který vám připomene chuť dětství

Dva termixy ve skleničce s ovocem Martina Lancingerová

Stará láska nerezaví. Nezdá se vám ale, že vaše gastronomická láska z dětství jménem termix už není to, co bývala dříve? Zkuste si jej tedy raději připravit doma. Na závan nostalgie s touto dobrotou budete potřebovat pouze pár ingrediencí a trochu času.

Přečtěte si také

Obaly se zmenšují, informací přibývá. Příliš textu na obalech potravin by mohly vyřešit QR kódy

Kdy se začal vyrábět termix?

Tradice termixu se píše od roku 1976, jeho receptura se ale od té doby změnila a řada z nás už tak nevnímá jeho chuť tolik pozitivně. Ať už ale ve vás dřímají dávné vzpomínky, nebo vás prostě jen baví ohánět se vařečkou, domácí termix vás jistě potěší.

A aby toho nebylo málo, představíme si rovnou suroviny pro obě oblíbené varianty této pochoutky – vanilkovou a čokoládovou.

Vanilkový termix

Ingredience na 4 porce:

  • 400 ml mléka
  • sáček vanilkového pudinku
  • 2–3 lžíce cukru
  • 250 g polotučného tvarohu
Žena míchá metličkou kakao v misce Martina Lancingerová

Kakaový termix

Ingredience na 4 porce:

  • 400 ml mléka
  • sáček čokoládového pudinku
  • 2–3 lžíce cukru
  • 1 vrchovatá lžíce kakaa
  • 250 g tvarohu

Postup:

Z mléka odeberte jednu třetinu, zbylé dvě třetiny dejte v rendlíku ohřát na plotnu. Odebranou třetinu mléka mezitím promíchejte s cukrem, pudinkem a v případě kakaového termixu přidejte i kakao. Promíchanou směs přilijte k ohřátému mléku, vše přiveďte k varu a vařte asi minutu. Vzniklý pudink poté zakryjte fólií, aby neutvořil škraloup, a nechte trochu zchladnout.

Směs na termix v misce Martina Lancingerová

Už vlažný pudink následně důkladně promíchejte s tvarohem. Pro větší jemnost můžete vše rozmixovat i tyčovým mixérem.

Směs na termix v misce Martina Lancingerová

Hotovou, zjemněnou směs pak uložte v dóze do lednice a nechte vychladnout.

Dvě sklenice s termixem Martina Lancingerová

A váš domácí termix je hotový. Na který máte větší chuť?

Zdroj: kupi.cz