Jak vybrat tyčový mixér? A je vůbec rozdíl v tom za pětistovku a tisíce?

Žena vyrábí tyčovým mixérem pesto j.chizhe / Shutterstock.com

Tyčové neboli ponorné či ruční mixéry jsou velmi oblíbenými kuchyňskými pomocníky. Pohotově a rychle s nimi zvládnete mixovat, drtit, sekat i šlehat. Zároveň nezabírají mnoho místa. Na trhu ale existuje opravdu široká nabídka produktů a nemusí být snadné z nich vybrat mixér, který se vám opravdu vyplatí, a to výkonem i cenou. Máme pro vás proto několik užitečných tipů, jak ponorné mixéry vybírat a na co se u nich zaměřit. Stejně tak prozradíme, zda se vyplatí si u těchto spotřebičů připlatit, nebo vám bohatě postačí přístroj za pár stovek.

Přečtěte si také

Jak se zbavit slimáků na zahradě? 5 metod, které opravdu fungují

Podle čeho ponorné mixéry vybírat?

V první řadě si před nákupem zodpovězte několik klíčových otázek, které vám s výběrem pomohou:

  • Na jaké suroviny (jak moc tvrdé) a typy pokrmů budu mixér používat?
  • Jak často budu mixér používat? Několikrát do týdne, nebo jednou za měsíc?
  • Jaké nástavce a příslušenství skutečně využiji?
  • Kolik místa mám na skladování spotřebiče v kuchyni?
  • Mám doma již podobné přístroje (blendery, drtiče, smoothie mixéry apod.)?

Určitě se při nákupu zaměřte na některé klíčové parametry. Jak píšeme dále v článku, sledujte materiál těla mixéru, který má vliv také na cenu a životnost přístroje, dále porovnávejte hlučnost nebo hmotnost. Budete-li mixovat často a dlouho, těžký přístroj by nemusel být komfortní.

Žena vybírá tyčový mixér v obchodě Sergey Ryzhov / Shutterstock.com

Výkon napoví mnohé

Stejně jako materiál, má na cenu a funkčnost mixéru vliv také jeho výkon. Ne vždy platí, že potřebujete ten nejdražší. Záleží, co plánujete mixovat. Udává se, že pro mírně tvrdší potraviny (tužší zelenina a slupky, semínka, ořechy apod.) potřebujete alespoň 600 až 900 W.

Univerzální mixování a šlehání většiny běžných surovin zajistí výkon kolem 1000 až 1200 W. Vše nad tím se u ponorných mixérů již považuje za profesionální kuchyňské spotřebiče, které jsou pro běžné domácí použití zbytečné.

Kdy stačí levnější přístroje?

V této cenové kategorii narazíte na méně odolné mixéry s plastovým tělem a výkonem kolem 800 W. Pro většinu domácností jsou ovšem naprosto dostačující. Pokud je budete používat pouze na základní vaření, tedy šlehání a mixování měkkých a mírně tuhých surovin (ovoce, zelenina, omáčky a polévky, příkrmy, pyré, pesta, semínka apod.), pak si v pohodě vystačíte s levnějšími modely.

Jejich cena začíná zhruba na 399 Kč za samostatný mixér a na 499 Kč (až 1 000 Kč) za obvyklou sadu obsahující nástavec se šlehací metlou a sekáčkem, mixovací odměrku a sekací nádobu (blender).

Bazalkové pesto
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Bazalkové pesto

Připravit bazalkové pesto není složité. Navíc vám pak uzavřené ve sklenici vydrží v lednici až několik týdnů, budete tedy moci po něm sáhnout, kdykoliv se rozhodnete pro rychlou a chutnou večeři.

Bazalkové pesto

Mezi levnější tyčové mixéry v sadě, které mají na internetu dobré uživatelské hodnocení a nabízí ideální poměr cena/výkon, patří například modely:

  • SilverCrest SSMS 600 E5 (za 599 Kč),
  • ETA 3057 90000 Rizzo (od 767 Kč),
  • Sencor SHB 4378 WH (od 699 Kč),
  • Bosch MSM 66150 (od 979 Kč).
Tyčový mixér s příslušenstvím VI Studio / Shutterstock.com

Kdy se vyplatí si připlatit?

Dražší ponorné mixéry se vyznačují zejména kvalitnějším celokovovým provedením s vyšší odolností a životností. Stejně tak nabízí vyšší výkon, který si hravě poradí i s ořechy a jinými tvrdými potravinami nebo s kostkami ledu. Umí také mixovat rychlejším nebo flexibilnějším systémem pohybů, které zajistí dokonale hladké výsledky.

Pokud tedy hledáte pomocníka, kterého budete používat v kuchyni opravdu často, a chcete mít jistotu, že zvládne úplně všechny typy surovin, pak se vám pravděpodobně vyplatí sáhnout po některém z dražších modelů, jejichž cena obvykle začíná na 2 500–3 500 Kč a více. Velmi dobré hodnocení mívají například následující mixéry:

  • Braun MultiQuick 9 MQ 9147 X (od 2 899 Kč),
  • TEFAL HB95LD38 (od 2 549 Kč),
  • Catler SB 810 s vakuovacím nástavcem (od 2 224 Kč).
Avokádovo-banánové smoothie
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Avokádovo-banánové smoothie

Vyzkoušejte výborné avokádovo-banánové smoothie. Tento zdravý a výživný nápoj využijete jako rychlou snídani či svačinu.

Avokádovo-banánové smoothie

Pokud si nejste výběrem jistí, vždy můžete jít zlatou střední cestou a vybírat z široké škály ponorných mixérů v cenové hladině mezi 1 000 a 1 500 Kč, mezi kterými najdete opravdu dostačující výkony i kvalitní zpracování, dostatek příslušenství i funkcí.

Zdroje: heureka.cz, testino.cz, alza.cz