Cena kakaa dál strmě roste. Zdražení čokolády v obchodech se nejspíš nevyhneme

Kakaový prášek v misce, kakaové boby Pixel-Shot / Shutterstock.com

Kakao na komoditní burze v Londýně zůstává koncem roku nadále velmi drahé. Cena termínového kontraktu kakaa se od začátku roku 2023 zvýšila už o více než 70 procent, což je nejvíce od roku 1989. Čeští spotřebitelé se tak musí připravit na to, že cena čokolády nebo oblíbeného Granka bude v dalších měsících pravděpodobně i nadále růst.

Přečtěte si také

Báječná žebírka, která se rozplývají na jazyku: Udělejte si legendární Memphis žebírka podle známého šéfkuchaře

Cena kakaa stoupá

V pátek se cena kakaa na komoditní burze v Londýně už blížila k psychologické hranici 3 500 liber za jednu tunu, což je v přepočtu zhruba 99 400 korun. Následně se cena sice mírně snížila, cenový nárůst je však třeba oproti roku 2019 stále obrovský. Kakao ovšem zdražuje i na dalších burzách, a to včetně New Yorku, kde je momentálně nejdražší za posledních více než 20 let.

Cenové poklesy kakaa se však v blízkých týdnech nedají příliš očekávat. Důvodem jsou zejména problémy s produkcí, které se během roku 2023 objevily v západní Africe. Ta je největší pěstující oblastí na světě. Statistiky ukazují, že na globálních dodávkách se africká lokalita podílí více než 70 procenty.

Co může za zdražování kakaa?

Problémy se sklizní v uplynulých měsících souvisely hlavně s extrémními dešti. Ty následně vedly k rozvoji mnoha ničivých chorob. Analytici zároveň varují, že kakaové boby mohou v dalších týdnech vyschnout, a to kvůli sezónnímu nástupu prašného saharského větru. I proto se předpokládá, že nedostatek kakaa na trzích bude dál přetrvávat a celková produkce by měla zaostávat za očekávanou poptávkou.

Je zřejmé, že vysoké ceny kakaa se v dalších měsících postupně propíšou i do konečných spotřebitelských cen. Velké firmy jako Nestlé sice obvykle nakupují potřebné komodity s dlouhým předstihem. Ceny kakaa jsou ale vysoké už několik měsíců, a je tedy velmi pravděpodobné, že i větší podniky se vyšším nákupním cenám nevyhnou.

Žena se dívá do vitríny s čokoládovými pralinkami BearFotos / Shutterstock.com

Jak se vyšší ceny kakaa podepíšou na cenách čokolády?

Nedá se příliš očekávat, že by se vlivem vyšších cen kakaa následně snížila marže. Proto se dominantní většina z nich bude snažit přenést tyto náklady na spotřebitele. Kromě kakaa navíc stále více zdražuje i cukr, tedy další důležitá komodita, bez které se sladkosti v dnešní době jen těžko obejdou.

Domácí čokoládové lanýže
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Domácí čokoládové lanýže

Čokoládové lanýže, to je dokonale jemná našlehaná náplň z lahodné hořké čokolády, zahalená do tenoučké krusty kakaového prášku. Příprava této celosvětově oblíbené vánoční delikatesy je navíc velmi jednoduchá. Domácí lanýže pak můžete obalit v kakau, kokosu, sekaných mandlích nebo třeba oříšcích.

Domácí čokoládové lanýže

Data Českého statistického úřadu ukazují, že čokoláda je u českých spotřebitelů dlouhodobě velmi oblíbená. Podle oficiálních statistik totiž průměrná roční spotřeba tabulkové čokolády a čokoládových cukrovinek na jednoho českého obyvatele dosahuje asi 6,5 kilogramu.

K dalšímu zdražení čokolády na pultech českých obchodních řetězců by mohlo dojít už krátce po Novém roce, kdy se řada firem tradičně uchyluje k přeceňování. Ve prospěch konečné ceny čokolády by ale mohla hrát nižší sazba daně z přidané hodnoty, která se v případě potravin o tři procentní body sníží.

Zdroje: novinky.cz, idnes.cz, kupi.cz