Silvestrovský nákup vyjde o 4 % levněji než loni. Ušetříme při nákupu Bohemia sektu i slaných snacků

Lidé si připíjí nad plným stolem fornStudio / Shutterstock.com

Chystáte se oslavit příchod nového roku velkolepě, nebo jen v okruhu nejbližších? Ať už vás čeká divoká párty, nebo jen komorní posezení, určitě se chystáte na nákup nejrůznějších pochutin a přípitku, které vám vstup do nového roku zpříjemní. Letos vás silvestrovské pohoštění vyjde o 4 % levněji než loni.

Přečtěte si také

Fantastická míchaná vajíčka podle Gordona Ramsayho, která se vám vždy povedou

Nákup na Silvestra vyjde levněji

Suroviny na silvestrovské pohoštění nás letos vyjdou navzdory inflaci v průměru o 4 % levněji než v loňském roce. Celková cena za nákup, který čítá máslo, vejce, hermelín, eidam, lahev Bohemia sektu, vinohradskou šunku, bagetu a chipsy Bohemia, činí letos 405 Kč, ještě loni jsme přitom za stejné položky utratili o 18 Kč více.

Těsně před Vánoci se v letácích nejčastěji objevují cukrovinky, jako jsou pralinky Lindor Lindt, Toffifee, Merci, Ferrero Rocher nebo Raffaello. V akcích se také objevují vánoční kolekce, například Arabesky, Orion figurky či kolekce Figaro. Ze slaných snacků se v akci objevují chipsy Bohemia Chips, Lays, brambůrky PomBar či krekry Dupetky a Tuc.

Chlebíčky v krabici pp1 / Shutterstock.com

Vyplatí se sledovat akční ceny

Nákupem surovin v akci letos ušetříte 32 %. „Akční ceny meziročně klesly u základních potravin — u másel o 34 % a u vajec o 30 %. U sýrů ceny v akci klesaly nad 10 %. U hermelínů klesla meziročně akční cena o 16 %. Levněji ale také najdeme další druhy sýrů jako je Eidam, Gouda, Romadur nebo Mozzarella. Naopak ze sýrů je dražší Cottage nebo Balkánský sýr. Letos je nově v letácích Niva Jihočeská 45 % Madeta, loni ještě bývala v akci v 50% verzi,“ uvedla Monika Kopčilová, produktová specialistka Kupi.cz.

Ceny v akci vzrostly u většiny druhů pečiva, například bageta 50 g je v akci o 6 % dražší než loni. Takový silvestrovský chlebíček vás tak vyjde dráž než v loňském roce. Kromě pečiva totiž zdražují také šunky a salámy. Šunkový salám je však o 5 % levnější než loni.

Za novoroční přípitek si letos připlatíme

Pokud si potrpíte na slavnostní novoroční přípitek, i ten vás letos vyjde dráž než v roce 2022. V průběhu prosince se v letácích začíná objevovat Bohemia Sekt, více akcí se objevuje také na dětské sekty. Bohemia Sekt Demi Sec 0,75 l je dražší o 5 % a v akci vás vyjde na 117,40 Kč, což je o 37 % méně než činí běžná cena. „Před Silvestrem akční cena za Bohemia Sekt klesá ke 100 korunám, přitom v roce 2019 to bylo ještě o 10 korun méně. V posledních letech jsou v letácích více Ice sekty,“ uvedla Monika Kopčilová.

Chcete-li přípitek dopřát i svým ratolestem, za lahev nealkoholického šampaňského“ Robby Bubble 0,75 l zaplatíte letos v akci 49 Kč, což je o necelých 6 Kč více než v loňském roce. Celková výše slevy oproti běžné ceně činí letos 32 %.

Ohňostroj nad Pražským hradem Senohrabek / Shutterstock.com

V akci je pivo i rum

Pokud jde o alkoholické nápoje, vedle piva nejrůznějších značek byl v průběhu listopadu nejvíce v letácích Božkov Original Tuzemský, Tullamore Dew, Jack Daniels, Jagermeister nebo Becherovka. „V letácích jsou čím dál častěji akce na dražší rumy než v minulých letech,“ doplňuje Kopčilová. Akční ceny se objevují i vaječného koňaku či Baileys.

„Od roku 2019 vzrostl počet akcí na Tuzemák nebo Heffron. Rum Bumbu byl před svátky mnohonásobně víckrát v akci než v minulém roce. Počtem akcí dokonce předběhl levnější rumy jako Božkov Republika nebo rum Heffron. Nově je v tomto roce v letácích Rum 6YO Panama Ron de Azur,“ vyplývá dle Kopčilové z dat KUPI.cz. „Oproti minulému roku evidujeme více akcí také dražší rumy jako Don Papa, Dos Maderas nebo Legendario,“ doplňuje.

Hermelínová pomazánka
Čas přípravy: 15 min Obtížnost: Snadný

Hermelínová pomazánka

Naše hermelínová pomazánka vám jistě přijde vhod, a to nejen na Silvestra. Skvěle se hodí i na jakoukoliv párty či oslavu. Příprava je rychlá a jednoduchá, pokud tedy patříte mezi milovníky hermelínu, jistě si ji zamilujete.

Hermelínová pomazánka

Zájem o ohňostroje klesá

Z dat KUPI.cz vyplynulo, že počet akcí na ohňostroje se oproti roku 2019 snížil o 1,5násobek. Loni v prosinci byl například nejvíce v akci ohňostroj Křišťálový sen Pyroco. O třetinu se také snížil počet akcí na petardy. Akce na prskavky naopak rostou. Důvodem může být snižující se zájem o toto zboží. U většiny ohňostrojů se akční ceny oproti loňsku nezměnily.

Po novém roce se také spotřebitelé pravděpodobně začnou více shánět po čočce, která se 1. 1. tradičně vaří proto, aby se v rodině držely peníze. Akční ceny čočky jsou letos většinou stejné jako v minulých letech. Některé druhy zmenšují svoji hmotnost — například Čočka předvařená Vitana změnila svou hmotnost z 400 g na letošních 330 g.

Zdroj: data Kupi.cz