Čtyři míchané koktejly, které se hodí nejen na silvestra

Skupina přátel držících rozličné barevné koktejly Pressmaster / Shutterstock.com

Chcete si do sytosti užít silvestrovskou zábavu? Namíchejte letos drinky, které potěší nejen na pohled. S těmito koktejly si užijete chvíle s nejbližšími naplno a s úsměvem. Jak na ně a jak vlastně takové koktejly vznikly? Nahlédněte s námi do historie mixologie a objevte báječné recepty na jednoduché, ale chutné drinky.

Přečtěte si také

McDonald’s představil první voňavý billboard na světě, který ve vás evokuje chuť na jídlo

Tápete, jaké míchané nápoje letos na silvestra nabídnout? Pohostěte a překvapte své blízké – máme pro vás čerstvou a chutnou inspiraci na drinky, které můžete připravit v alko i nealko variantě.

Dějiny mixologie aneb z historie koktejlů

Kde jinde hledat původ míchaní alkoholických nápojů než u starých námořníků. Jedním z nich je prý britský admirál Veron, který se na svých lodích v roce 1740 rozhodl posádce ředit rum vodou.

Aby rum lépe chutnal, nechyběl třtinový cukr a citronová šťáva. A protože šlo o teplou vodu, vznikl nápoj, který znáte pod slovem grog, tedy horký alkoholický drink. Nenechte se však zmást, v některých zemích se podává vychlazený s ledem.

První písemná zmínka o koktejlu jako takovém přišla až o 66 let později. V novinách byl zmíněn drink Gin Sling, který odstartoval podávání míchaných nápojů v koktejlových sklenicích. Co však není jasné, je původ slova koktejl. Podle jedné z legend pochází tento výraz z dob americko-mexických bojů. Když došlo k příměří, naservírovali Mexičané Američanům chutný nápoj, který namíchala dcera mexického vládce jménem Coctel.

Jak se dělá koktejl?

A kdy se koktejly, tedy míchané drinky tak proslavily? To vám bude jasné hned vzápětí – samozřejmě, že s příchodem slavných, za zmínku stojí třeba takový Ernest Hemingway. Kromě bohémů, herců, spisovatelů a zbohatlíků některé nápoje proslavily i fiktivní postavy. Určitě uhádnete, kdo může například za to, že znáte slavné „protřepat, ale nemíchat“.

U Martini však nabídka koktejlů teprve začíná – existuje jich celá řada a vybere si opravdu každý! Zkuste jeden z našich čtyř chutných drinků, které si užijete nejen při příležitosti oslav konce roku.

Sklenice s drinkem Tequila Sunrise Africa Studio / Shutterstock.com

Recept: Koktejl Tequila Sunrise

Je zářivá na pohled a rozhodně vám stejně zářivě i zachutná! Ve verzi bez tequily navíc potěšíte i ty nejmenší, užít si oslavy tak můžete společně. Připravte si long sklenici a tyto ingredience:

  • 9 cl tequily
  • 18 cl pomerančového džusu
  • 3 cl grenadiny

Sklenici naplňte ledem a ještě malý moment před tím v šejkru smíchejte tequilu s pomerančovým džusem. Vlijte na led a na závěr pomalu přilijte grenadinu. Ozdobit můžete plátkem klasického či červeného pomeranče.

  • Tip: Máte v rodině někoho, kdo rád míchá a zkouší nejrůznější koktejly a drinky? Dárky pro všechny nadšené domácí barmany najdete v letácích domácích potřeb.
Drink Acapulco na stole a vzadu disco koule 3523studio / Shuttestock.com

Recept: Drink Acapulco

Tropický drink, který vám vrátí vzpomínky na léto. Zůstaneme u tequily a přidáme kvalitní rum – přísady spolu budou chutnat a hrát všemi barvami! Podávejte v nachlazené sklenici. Připravte si:

  • 3 cl tequily
  • 3 cl bílého rumu
  • 6 cl ananasového džusu
  • 6 cl grepového džusu
  • agáve sirup

Drink připravíte v šejkru s ledem. Všechny ingredience promíchejte a nalijte do předem vychlazené sklenice – použijte třeba whiskovku. Na závěr nezapomeňte přidat plátek ananasu na ozdobu. Na zdraví, Acapulco!

  • Tip: Ekologická brčka seženete v prodejnách s domácími potřebami. Jsou skvělou alternativou plastových. Poohlédněte se po těch svých na Kupi.cz – hledejte v letácích Orionu, Tescomy, Pepca, Kitosu a Kiku.
Mimosa ve vysoké sklenici na dřevěném stole Dasha_Romanova / Shutterstock.com

Recept: Drink Mimosa

Dáváte přednost bleskové přípravě bez kompromisu na skvělé chuti? Dejte si na silvestra Mimosu. Ta se skládá ze sektu či Prosecca a čerstvě lisované pomerančové šťávy. Podávejte ve sklenici na sekt. Potřebujete:

  • 1 díl Prosecca či sektu
  • 1 díl pomerančového fresh džusu

Příprava Mimosy je jednoduchá – nalijte oba nápoje do vhodné sklenice a ozdobte plátkem pomeranče. Slušet jí bude také třeba kousek pomerančové kůry.

Jahodové daiquiri
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Jahodové daiquiri

Jahodové daiquiri je sladký alkoholický koktejl z jahod, na kterém si zaručeně pochutnáte. Tento nápoj je mezi míchanými drinky velmi oblíbený a jeho příprava není vůbec složitá, stačí vám jen dobrý mixér.

Jahodové daiquiri

Recept na Royal Hawaiian

A co takhle další chutná exotika? Royal Hawaiian je dalším adeptem na rozzáření silvestrovské párty. Milovníci ginu si na něm rozhodně pochutnají – ostatně jako zbytek osazenstva. Díky kterým ingrediencím si jej snadno zamilujete?

  • 0,5 dílu ginu
  • 0,5 dílu limetkové šťávy
  • 0,5 dílu mandlového sirupu
  • 1 díl ananasového džusu

Předem si nachlaďte vybranou sklenici. V šejkru promíchejte všechny díly s ledem, koktejl přelijte do sklenic a podávejte. I tento drink můžete dle fantazie ozdobit plátkem ovoce.

Vidíte, jak rozmanitý je svět koktejlů? Některé jsou jednoduché, některé vyžadují přípravu a nákup předem. Každý z nich se však s trochou představivosti dá připravit v nealko formě pro děti a abstinenty. A zábava a oslavy konce roku mohou začít!

Zdroj: winehouse.cz, hn.cz