Skutečně alkohol v zimě zahřeje, nebo jde o nebezpečný mýtus?

Skupina přátel si připíjí alkoholem na vánočních trzích MilanMarkovic78 / Shutterstock.com

Třeseme se zimou, nohy nám ztuhly a ztrácíme cit v konečcích prstů. Známe to všichni, když se našeho těla zmocní chlad, začneme hledat způsob, jak se co nejrychleji zahřát. Oblíbeným řešením je konzumace alkoholu. Na vánočních trzích nikdy nechybí stánky se svařákem, horkou griotkou nebo jinými druhy alkoholu. Venkovní konzumace alkoholu v zimě ovšem není dobrý nápad, mnoho lidí už dokonce zbytečně stála život.

Přečtěte si také

Jak správně upéct kuře: 10 kroků k tomu, aby bylo na povrchu křupavé a uvnitř šťavnaté

Jak alkohol v zimě funguje?

Alkohol je vazodilatátor, což znamená, že způsobuje rozšíření vašich krevních cév, zejména kapilár těsně pod povrchem kůže. Když se napijete, zvětší se objem krve přivedené na povrch pokožky, takže cítíte, že je vám teplo.

Tato dilatace je důvodem, proč opilí lidé vypadají červeně. Pití alkoholu v chladném počasí potlačuje jeden z obranných mechanismů, kterým naše tělo bojuje proti nízkým teplotám – u střízlivého člověka dojde k zúžení krevních cév, čímž se minimalizuje průtok krve do pokožky, aby se udržela vnitřní teplota těla. U opilého člověka naopak alkohol vypustí toto důležité teplo do pokožky a tělo se začne nebezpečně rychle ochlazovat.

Detail ležící lahve s alkoholem, v pozadí muž v kapuci ležící na zemi Antonio Guillem / Shutterstock.com

Může být příjemný pocit tepla nebezpečný?

Pokud si rádi vychutnáváte zimní koncerty a popíjíte jeden drink za druhým, můžete se cítit příjemně, protože se horká krev pumpuje do vaší zmrzlé pokožky. Tato krev se však kvůli chladu ve vzduchu rychle ochladí, a navíc se budete potit, což ještě více sníží vaši vnitřní teplotu. K rychlému poklesu teploty často dochází, aniž by si to dotyčný člověk uvědomoval, protože jeho pokožka bude stále poměrně teplá.

To je důvod, proč je pití alkoholu ve velmi chladném počasí dvojnásob nebezpečné. Navíc se snižuje schopnost těla se třást, čímž se odstraňuje další metoda, kterou organismus používá k udržení tepla.

S přípitkem raději počkejte až na doma

Je bernardýn se soudkem rumu jen fikce?

Pokud alkohol proti chladu nepomáhá, proč nosí záchranný bernardýn soudek rumu na krku? Bernardýni soudek na krku nenosí – jedná se o fikci, o kterou se postaral významný anglický malíř Edwin Landseer. Když v roce 1831 pracoval na svém obraze zobrazujícím alpské psy, rozhodl se, že bernardýnovi přimaluje soudek na krk. Cílem bylo jen zajímavé oživení obrazu. Obraz ale mnoho lidí inspiroval k tvorbě celé řady obrázků nebo pohlednic, které tento nápad kopírovaly. Bernardýna se soudkem rumu běžně nepotkáte, a když ano, tak jen v rámci nějaké slavnosti nebo jako šprým.

Horský záchranář se psem dívající se skrz prohlubeň ve sněhu Ground Picture / Shutterstock.com

Jak při pití alkoholu neumrznout?

Každý rok je nalezeno mnoho podchlazených lidí, kteří nezvládli dojít domů z oslavy, bezdomovců, kteří se snažili zahřát alkoholem, i cestovatelů nebo myslivců, kteří si na posedu chtěli dát jen něco na zahřátí. Alkohol v zimě představuje velké nebezpečí. Snažte se ho tedy konzumovat jen tehdy, když jste v teple domova, kde vám nebezpečí mrazu nehrozí.

Pokud jste venku a máte chuť na alkohol, raději se mu vyhněte, nebo ho konzumujte ve velmi omezené míře. Podobně nebezpečná může být i nadměrná konzumace nápojů s kofeinem. Je potřeba myslet na to, že v zimě funguje naše tělo jinak a neuvážená konzumace alkoholických nebo kofeinových nápojů ovlivňuje důležité reflexy, které nás mají chránit.