Obchody se dnes připojí k minutě ticha. Velké řetězce zastaví ve 12 hodin veškerý provoz

Prázdná pokladna Dean Drobot / Shutterstock.com

Česká republika dnes uctí památku obětí čtvrteční tragické střelby v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Vláda vyhlásila na 23. prosinec státní smutek - státní vlajky na úřadech a institucích vlají na půl žerdi a doplnily je černé prapory, v poledne se rozezní kostelní zvony. Lidé vzdají úctu zemřelým a soustrast pozůstalým minutou ticha. Některá města zrušila nebo upravila adventní akce, dnešní program změnily i televizní stanice. Podle ředitele Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy se k sobotní pietě připojí i obchody.

Přečtěte si také

Fantastická míchaná vajíčka podle Gordona Ramsayho, která se vám vždy povedou

Obchody se připojí k minutě ticha

Státní smutek, který je naplánován na sobotu 23. prosince, se dotkne i fungování obchodů. „Obchody se plánují spolu se zbytkem země připojit k minutě ticha. Mnoho z nich ve 12:00 zastaví odbavování na pokladnách i obsluhu. Samozřejmostí bude i vypnutí hudby či rádia v prodejnách,“ uvedl Prouza.

Vyjádřil také přání, aby se k pietě v daný čas přidali i zákazníci. „Prosíme je, aby spolu s námi vzdali úctu obětem včerejšího brutálního útoku. K minutě ticha se připojí i pracovníci mimo prodejny, ve skladech či e-shopech,“ doplnil Prouza.

Řetězec BILLA oznámil, že ve 12 hodin na minutu zastaví veškerý provoz v prodejnách, logistice a na e-shopu.

Albert se připojuje k minutě ticha na prodejnách

„Jsme hluboce zasaženi tragickými událostmi, které se odehrály. Dnes, v den státního smutku, se proto ve 12 hodin v našich prodejnách také připojíme k minutě ticha a uctíme tak památku obětí. Rodinám a příbuzným vyjadřujeme naši upřímnou soustrast,“ píše na své sociální síti řetězec Albert.

Naposledy Česko drželo státní smutek 3. února 2020 k uctění památky náhle zemřelého předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS), předtím 12. října 2019 v den pohřbu zpěváka Karla Gotta. Třídenní státní smutek byl vyhlášen před Vánocemi na 21. až 23. prosince 2011 k uctění památky zesnulého prezidenta Václava Havla, dvoudenní byl 17. a 18. dubna 2010 po tragickém pádu letounu u Smolenska, na jehož palubě byli polští představitelé včetně prezidenta Lecha Kaczyńského.

Zdroj: Billa, Albert, ČTK