Nevíte, co dát pod stromeček? Vsaďte na dárkové karty! Nabízí je supermarkety, lékárny i drogerie

Žena drží obálku s červenou mašlí stockfour / Shutterstock.com

Taky máte mezi blízkými někoho, pro koho je vybírání vánočních dárků každoročně pěkný oříšek? Všechno již má, nebo tradičně nic nechce. Zkuste mu letos dát dárkovou kartu. Na trhu je dnes nabízí téměř každý obchod nebo služba. Umožní obdarovanému si vybrat dárek podle svého vkusu a potřeb a udělá mnohdy větší radost než „pracholapy“ nebo jiné dárky z nouze. Jaké karty lze koupit a co si při jejich nákupu pohlídat?

Přečtěte si také

Přesolené jídlo ještě můžete zachránit! Ředění si nechte jako poslední možnost a zkuste fígle našich babiček

Jakou dárkovou kartu vybrat?

Tím hlavním kritériem jsou samozřejmě záliby obdarovaného, nebo jeho oblíbené obchody. Takže tatínkovi klidně podarujte poukaz do hobby marketu, babičce a dědovi do lékárny nebo řetězce, kam pravidelně chodí nakupovat, mamince darujte poukázku do drogerie a sestře nebo bratrovi do sportu či některého z e-shopů.

Žena nakupuje v obyváku na počítači s dárkovou kartou v ruce Gladskikh Tatiana / Shutterstock.com

Před nákupem zkontrolujte platnost a podmínky

Při výběru si doporučujeme hlavně zjistit, jakou mají nahrané peníze platnost, případně zda se dají čerpat jednorázově, nebo po částech. Podmínky jednotlivých prodejců se totiž značně liší a nevyčerpané peníze u většiny propadají, což by bylo škoda. Zatímco někde můžete dárkovou kartu využívat jen šest měsíců, jinde platí klidně šest let. A protože spousta řetězců provozuje jak kamenné prodejny, tak e-shopy, vyplatí se ověřit i to, na které nákupy se daná dárková kartička vztahuje.

Dárkové šeky a vouchery dnes nabízí obrovské množství obchodů, e-shopů, restaurací i služeb. My jsme se proto zaměřili na některé velké řetězce, se kterými nešlápnete nikdy vedle. Jaké podmínky mají?

Supermarkety a hypermarkety

  • Albert: karty lze nabít částkou od 200 Kč do 3.000 Kč, platí pouze v prodejnách (na online nákupy se nevztahují), a to po dobu 12 měsíců od aktivace.
  • Lidl: nabízí karty ve třech hodnotách (250 Kč, 500 Kč a 1.000 Kč), platí pouze v prodejnách (nevztahují se tedy na nákupy v e-shopu) 12 měsíců od zakoupení.
  • Penny: na kartu lze nahrát peníze v libovolné hodnotě od 100 Kč do 2.000 Kč, lze ji ovšem podle potřeby opakovaně dobíjet a její platnost je vždy 1 rok od posledního nahrání částky.
  • Globus: na pokladně nebo informačním stánku zakoupíte kartu, na kterou je možné nahrát libovolnou částku, minimálně však 300 Kč. Kredity pak obdarovaný může využít nejen na běžné nákupy, ale platí i do Globus restaurace, Globus uzenářství, Globus kavárny apod. (nevztahuje se ale na nákup pohonných hmot na Globus benzínkách a na Globus myčku). Karta platí 3 roky od data zakoupení.
  • Billa: na dárkovou kartu můžete nabít částku v rozmezí 200–5.000 Kč, a peníze poté opakovaně dobíjet.
  • Terno: umožňuje na dárkovou kartu nahrát částku od 100 Kč do 2.500 Kč, platnost je 12 měsíců.
  • Kaufland: na dárkovou kartu lze nahrát libovolnou částku v rozmezí 10 Kč až 3.000 Kč. Kaufland v této kategorii nabízí také poměrně dlouhou platnost, která je 4 roky od data aktivace.
  • Tesco: dárkové karty již nenabízí.

Tip: U pokladen většiny řetězců můžete koupit také spoustu předplacených dárkových karet na streamovací a herní platformy (např. PlayStation, Xbox, Steam, Netflix, Amazon apod.).

Muž předává ženě obálku Roman Samborskyi / Shutterstock.com

Hobby markety

  • OBI: dárkovou kartu můžete nabít částkou od 100 Kč do 10.000 Kč, lze ji používat pouze na nákupy v prodejnách OBI (nikoliv na úhradu online objednávek). Platnost kreditů je 1 rok.
  • Baumax: nabízí dárkové karty ve dvou stanovených hodnotách: 500 Kč a 1.000 Kč. Jejich platnost je pouze 6 měsíců a na prodejnách je lze vyčerpat jen jednorázově (tedy v rámci jednoho nákupu).
  • Hornbach: nabízí ze všech hobby marketů nejvíce flexibilní podmínky, kartu můžete dobít zcela libovolnou částkou a tu při nákupech (pouze na prodejnách) postupně čerpat.

Drogerie a lékárny

  • dm drogerie: prodává karty ve dvou hodnotách: 500 Kč a 1.000 Kč. Lze je použít pouze na prodejnách a jejich platnost činí 10 let od posledního dobití finanční částky.
  • Rossmann: umožňuje na dárkovou kartu nabít libovolnou částku od 200 Kč do 5.000 Kč, její platnost je 12 měsíců od aktivace nebo opětovného dobití. Využít je možné pouze při nákupu na prodejnách.
  • Benu: nabízí karty v hodnotě 300 Kč nebo 500 Kč, ty lze použít jak na nákup v kamenných pobočkách, tak v e-shopu.
  • Dr. Max: vybírat můžete z dárkových poukázek v hodnotě 100 Kč a 500 Kč. Částku lze využít jen jednorázově a pouze v kamenných prodejnách.
Slané vánoční stromečky z listového těsta
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Slané vánoční stromečky z listového těsta

Slané vánoční stromečky z listového těsta budou skvělé jako vánoční nebo silvestrovské občerstvení pro vaše blízké i pro návštěvu. Připravené je budete mít během chvilky a dozdobit si je můžete dle libosti sýrem, olivami nebo třeba okurkou.

Slané vánoční stromečky z listového těsta

Další obchody

Dárkové poukázky v různých hodnotách můžete zakoupit i ve sportovních potřebách Decathlon (využít je lze na prodejnách i v e-shopu), dále v domácích potřebách Tescoma nebo Orion, nábytcích XXX Lutz, Asko, IKEA nebo například Sconto, v e-shopech jako je Rohlík.cz, Alza.,cz nebo Mall.cz a v mnoha dalších.

Tip: jak dárkové karty zabalit?

V mnohých obchodech si můžete vybrat z několika motivů kartiček, některé dokonce nabízí tematické vánoční. Určitě ale nezapomeňte poukázku ještě pěkně zabalit. Sáhnout můžete po dárkových obálkách a krabičkách, nebo ji vtipně darovat zarámovanou, ukrytou v knize či jiném dárku,případně ji zavěsit a ukrýt mezi ozdoby na stromeček a pod něj uložit indicii, kde se dárek nachází.

Zdroje: albert.cz, lidl.cz, penny.cz, globus.cz, billa.cz, terno.cz, kaufland.cz, itesco.cz, obi.cz, baumax.cz, hornbach.cz, dm.cz, rossmann.cz, benu.cz, drmax.cz