Domácí cukroví letos vyjde o 30 % levněji. Nákupem surovin v akcích ušetříte až třetinu ceny

Různé druhy cukroví matunka / Shutterstock.com

Pečete si vlastní vánoční cukroví? Jeho příprava se vám letos obzvláště vyplatí. Suroviny pro vytvoření základních těst jsou totiž v průměru o 20 % levnější než v loňském roce. Výše slevy se u nich oproti běžné ceně zvýšila z 20 na 30 %. Pokud si letos připravujete domácí perníčky, linecké nebo rohlíčky, ušetříte a navíc si pochutnáte na cukroví, u něhož máte jistotu poctivého složení.

Přečtěte si také

Itálie se rozhodla zatočit s turisty. Milán zakáže v letních měsících konzumaci jídla i zmrzliny na ulicích

Domácí pečení se letos obzvlášť vyplatí

Tradiční vánoční pečivo se letos vyplatí péct raději doma než kupovat hotové. Podle našich dat vyjdou suroviny na nejoblíbenější druhy vánočního cukroví letos průměrně až o 30 % levněji při nákupu v akcích oproti nákupu beze slevy.

Cena surovin na většinu základních těst na vánoční cukroví oproti loňskému roku klesla. „Oproti minulému roku nejvíce zlevnilo máslo o 37 %, vejce o 23 % a mouka o 22 %. U cukru moučka se snížila akční cena nepatrně jen o jedno procento,“ uvádí Monika Kopčilová, datová analytička retailových cen Kupi.cz.

Vanilkové rohlíčky obalené v cukru na talíři Richard Semik / Shutterstock.com

Levnější jsou rohlíčky i linecké

Co se týče dalších surovin, nejvíce zlevnily oleje, a to o 45 %, mléko o 30 % a rostlinná alternativa másla Hera, kterou čeští spotřebitelé používají při pečení hojně, zlevnila o 37 %. Cena se snížila také u vlašských ořechů, a to o 20 %, a mandlí, kde cena klesla bezmála o 13 %. Akční cena se naopak o 13 % zvýšila u čokolády na vaření či perníkového koření (o tři procenta).

Domácí vanilkové rohlíčky ze 300 gramů mouky tak letos připravíte za 85 Kč, pokud suroviny nakoupíte v akci. Perníčky ze 400 gramů mouky vás při nákupu ve slevových akcích vyjdou na 40 Kč, což je o 30 % méně než při nákupu za běžnou cenu, a linecké z 210 gramů mouky připravíte za 43 Kč, což je pro zajímavost o 20 korun méně než za sklenici výběrového džemu Extra Schwartau (340 g), kterým jej můžete namazat a slepit.

Kolik ušetříte u hotových těst?

Pokud se vám nechce patlat s domácími těsty, ale přesto se nechcete vzdát vůně čerstvě upečených perníčků a vanilkových rohlíčků, ideální jsou pro vás hotová těsta. Akční cena hotových těst je letos o čtyři procenta nižší než v minulém roce a v letácích je také najdeme 1,5násobně častěji. To je zřejmě způsobeno nižší cenou vstupních surovin.

Kilogram lineckého těsta vyjde v průměru na 114 Kč, těsto na perníčky vyjde zhruba na 116 Kč a ořechové těsto na průměrných 200 Kč. Celková sleva pak činí až 16 %. V letácích se objevují i bezlepková linecká těsta – 300 gramů letos v akci vychází na 49,90 Kč, stejně jako loni 255 gramů.

Vyválené těsto, vykrajovátka na cukroví katuSka / Shutterstock.com

Na složení těsta záleží

Pro pečení domácího cukroví hovoří také jeho složení, které máte při domácí přípravě plně pod kontrolou. Domácí cukroví vychází lépe i po započtení vajec na potření a cukru na obalení hotového cukroví.

„Srovnáme-li cenu doma připravených těst na pečení cukroví s těmi již hotovými, vyjdou nás až o 40 % levněji, přičemž příprava těsta na perníčky bude levnější až o polovinu. Nejdražší těsto je ořechové, u kterého jsou mezi nejdražšími surovinami právě ořechy a máslo. U domácích těst máme navíc pod kontrolou jejich složení,“ okomentovala Monika Kopčilová. V kupovaných těstech najdeme totiž často zbytečné konzervanty a dochucovadla.

Měkké linecké cukroví
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Snadný

Měkké linecké cukroví

Linecké patří mezi nejoblíbenější druh cukroví, bez kterého se Vánoce prostě neobejdou. Podle našeho receptu vám bude na přípravu stačit pouze jedno odpoledne, těsto totiž není potřeba dávat odležet a linecké cukroví z něj můžete rovnou upéct. Navíc bude výborně vláčné již druhý den po upečení.

Měkké linecké cukroví

Kolik zaplatíte za kupované cukroví?

Vůbec nejdražší možnou variantou je cukroví kupované, které vyjde zhruba na dvojnásobek ceny hotových těst a 3,5násobně dráž než pečení domácího cukroví. „Kilo domácího těsta na cukroví nás v akci vyjde průměrně na 90 Kč, což je o 50 Kč méně než stejné množství již hotového těsta prodávaného v obchodech v akci, a hned o 230 Kč méně než prodávané upečené vánoční cukroví,“ shrnula srovnání cen cukroví Kopčilová.

Například 1 kg cukroví značky Karlova koruna, privátní značky Penny Marketu, vás vyjde na 227 Kč, cukroví Penam vás bude stát 360 Kč, a cukroví z Jizerské pekárny dokonce rekordních 377 Kč. Kupované pečivo se navíc v akcích objevuje jen zřídka.

Zdroj: Kupi.cz