Známe termíny, do kdy budou přepravci přijímat poslední balíky s doručením do Vánoc

Poštovní dodávka jede po ulici Mino Surkala / Shutterstock.com

Nákupy vánočních dárků přes internet v těchto dnech vrcholí. Do Vánoc zbývá několik dnů a blíží se také termíny posledního podání zásilek, u kterých mohou přepravci garantovat doručení do Štědrého dne. Informace od jednotlivých přepravců přinesla ČTK. Do kdy bude možné nejpozději podat balíky u České pošty, Zásilkovny, PPL nebo DPD, aby došly do Štědrého dne?

Přečtěte si také

Češi si zvolili nejoblíbenější e-shop roku. Zabodovala Alza, Knihobot i výrobci montessori hraček

Sledujte weby e-shopů a výdejních míst

V první řadě je dobré myslet na to, že oznámené termíny přepravců se vztahují k nejzazšímu podání balíků. Vánoční objednávky ale mohou jednotlivé e-shopy uzavírat o něco dříve, aby měly čas na jejich vyřízení, zabalení a předání přepravcům.

Před každým online nákupem, který potřebujete doručit do Vánoc, proto doporučujeme si zjistit termín pro poslední přijímané objednávky přímo u daného prodejce. Většina z nich tuto informaci nyní uvádí na svých webech, často nejen včetně data, ale i přesného času. V případě doručení na výdejní místa je dobré rovněž ověřit také jejich vytíženost a předvánoční otevírací dobu, aby vám balíčky nezůstaly za zamčenými dveřmi.

Žena přebírá balíček od dopravce Ground Picture / Shutterstock.com

Kdy garantuje doručení Česká pošta?

Česká pošta doporučila podávat balíky, které mají dojít před Štědrým dnem, nejpozději 20. prosince.

„Pochopitelně ale platí, že i v případě balíků předaných do přepravy České pošty po tomto datu vyvine Česká pošta maximální úsilí pro jejich včasné dodání v mezích stanovených poštovními podmínkami. V případě nezastižení klienta na jeho adrese bude balík standardně uložen na ukládací poště zákazníka, pokud si nezvolí jinou z nabízených možností,“ uvedl mluvčí pošty Matyáš Vitík.

Kdy garantuje doručení Zásilkovna?

Zásilkovna letos jako rozhodný den pro podávání balíků na výdejních místech určila 19. prosince, při podání na depu je to o den později 20. prosince.

Jak pro ČTK potvrdil generální ředitel Daniel Tinz, již v listopadu se holding Packeta potýkal s rekordním počtem roztříděných zásilek, na prosinec navíc najal tisícovku dalších brigádníků. I s nimi chce přepravce před Vánocemi zvládnout zachovat kvalitu svých služeb a jako doposud doručovat většinu zásilek do druhého dne.

Žena si přebírá balík od dopravce Gorodenkoff / Shutterstock.com

Kdy garantuje doručení DPD a PPL?

Přepravní společnost DPD stanovila nejpozdější podání vánočních balíčků na 20. prosince. S jejich bezproblémovým a co nejrychlejším doručováním má pomoci i nové, doposud největší depo, které DPD otevřela v listopadu v Dolních Ředicích nedaleko Pardubic.

Firma PPL uvedla, že zásilky bude pro dodání do Štědrého dne přebírat do 22. prosince. Zákazníkům by měla letos navíc vyzvedávání balíků výrazně usnadnit a urychlit mobilní aplikace mojePPL i rozšiřující se síť výdejních míst. Firma rovněž podle svých informací disponuje velkým překladištěm v Hradci Králové, které je napojené na síť DHL a konkrétně v Česku umožňuje nejen zrychlovat dopravu, ale také navýšit kapacitu až na půl milionu zásilek denně.

Zdroj: ČTK