Konec prodeje živých kaprů? Které řetězce jej letos bojkotují?

Prodej kaprů Jiri Tashi Vondracek / Shutterstock.com

Prodej živých kaprů je u nás v posledních letech žhavým tématem. Zatímco někteří nedají na vánoční tradici dopustit a každoročně se pro nákup štědrovečerní večeře vydávají ke kádím s vodou, jiní argumentují týráním zvířat. K těm od loňského roku patří například i řetězec Lidl, který s prodejem živých kaprů před svými prodejnami skoncoval. A letos se k němu přidal další. Kde letos živou rybu už nepořídíte?

Přečtěte si také

Opečte si dokonalý špekáček. Nejen kvalita ohně ale i řez je zásadní. Je lepší ježek, nebo chobotnice?

Lidl opět nabídne pouze balené kapří filety

Lidl překvapil zákazem prodeje živých kaprů u všech svých prodejen již v minulém roce, letos v iniciativě pokračuje. Kampaní s heslem „Netrap kapra“ chce upozornit na týrání kaprů během prodeje i domácího pobytu ve vaně, kde rybám často chybí dostatek kyslíku, jsou vystresované a vyhladovělé.

Podle řetězce rovněž přetrvává obava, zda jsou ryby zabíjeny nekvalifikovanými pracovníky humánně a nejsou vystaveny dalšímu utrpení.

„Ukončili jsme prodej živých kaprů před svými prodejnami již v loňském roce. Nejedná se tedy o jednorázovou akci, ale o dlouhodobé rozhodnutí. O štědrovečerní pochoutku ale rozhodně nepřijdete. Budeme mít pro vás k dispozici balené kapří filety a podkovy, které jsou zpracovány pod dohledem veterinární správy. Jejich prodej bude ve všech prodejnách zahájen ve čtvrtek 14. prosince,“ uvedl řetězec v tiskovém prohlášení.

Smažený kapr s bramborovým salátem Richard Semik / Shutterstock.com

Prodej letos neumožní ani Billa

Tento rok se k Lidlu nově přidají i prodejny Billa. Ani v jejich blízkosti už živé kapry nekoupíte. „V letošním roce nebudeme realizovat prodej kaprů u žádné z našich poboček,“ potvrdila za řetězec Billa Věra Lantová. A jak ČTK dále vysvětlila mluvčí Dana Bratánková, ukončení prodeje kaprů z kádí před obchody Billa je součástí širší strategie, ve které se firma zavazuje k ochraně zvířat i životního prostředí.

Z podobného důvodu například již v minulém roce přestala nejen v období Vánoc a Nového roku prodávat zábavní pyrotechniku, která může podle vyjádření zástupců řetězce zvířatům způsobovat značnou fyzickou i psychickou újmu. Od ledna 2024 se Billa rovněž zavázala k ukončení prodeje vajec z klecových chovů.

U ostatních řetězců kádě budou

Kromě dvou výše zmíněných budou ovšem živí kapři stejně jako každý rok k dostání před většinou našich řetězců. Vyjádření jejich zástupců i data spuštění prodeje zveřejnily Hospodářské noviny a ČTK.

Kaufland

Mluvčí Kauflandu potvrdila, že se živí kapři budou nabízet před 133 ze 143 obchodů, nicméně je pro ně důležité, aby prodej probíhal za dodržování všech pravidel. Kapry začnou stánkaři prodávat od neděle 17. prosince.

Albert

K přerušení prodeje se nechystá ani Albert, důvodem je hlavně nemožnost o takové záležitosti rozhodovat. „Albert není ve většině případů majitelem ploch před prodejnami a neovlivňuje nabídku káďového prodeje kaprů,“ přiblížil tiskový mluvčí Jiří Mareček. Prodej živých kaprů bude před prodejnami probíhat od 19. do 23 prosince.

Člověk váží živého kapra Jiri Tashi Vondracek / Shutterstock.com

Tesco

Prodejny Tesco podle svého vyjádření o zákazu prodeje živých kaprů uvažují, letos ale určitě ještě proběhne. „Před vybranými prodejnami budeme umožňovat prodávat kapry v kádích externím prodejcům,“ shrnula mluvčí prodejen Iva Pavlousková. Kapry bude možné koupit od úterý 19. prosince. K tomu bude po dva týdny před Štědrým dnem možné přímo v obchodech Tesco zakoupit také celé nebo porcované chlazené balené kapry.

Globus

Ve stejném dni jako u většiny se zahájí káďový prodej kaprů také před hypermarkety Globus, tedy v úterý 19. prosince. Výjimkou bude pobočka v Karlových Varech, kde si budou moci zákazníci kapra koupit až od středy 20. prosince.

Smažený kapr
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Smažený kapr

Smažený kapr je tradiční vánoční recept, který se připravuje jako součást štědrovečerního menu společně s bramborovým salátem. Pojďte si jej námi připravit, není to vůbec nic složitého.

Smažený kapr

Penny

Před prodejnami Penny Market by se měly kádě s živými kapry objevit tři až čtyři dny před Vánocemi, k dostání jako alternativa budou i chlazené ryby na prodejně. „Chceme, aby zákazníci sami měli možnost volby, zda se budou držet tradice nebo dají přednost výběru z široké nabídky chlazených či mražených ryb na naší prodejně,“ přiblížil mluvčí Tomáš Kubík.

Zdroje: lidl.cz, ceskenoviny.cz, idnes.cz, hn.cz