Recepty na cukroví s alkoholem: Opilé vánoční cukroví, které dospělí milují

Tři kousky cukroví ve tvaru hvězdy, skořice, vánoční výzdoba Sven Hansche / Shutterstock.com

K Vánocům kromě tradičních vanilkových rohlíčků a lineckého cukroví patří také vůně rumu, svařáku, punče a vaječného likéru. Tyto vánoční nápoje si však nemusíte dopřávat jen v jejich tekuté podobě, skvěle poslouží i jako ingredience do cukroví. Přinášíme vám takové, u nichž i největší škarohlíd a pochybovač uzná, že skutečně obsahují lihovinu.

Přečtěte si také

Konec prskání oleje a zamaštěnému sporáku: Pomůže fígl s octem a solí

Včelí úly alias vosí hnízda či rumové kuličky zná asi každý. Pokud rádi zkoušíte nové recepty, zaměřte svoji pozornost na jejich méně známé kolegy z řad pečeného i nepečeného cukroví.

Pečené opilé cukroví

Do přípravy pečeného cukroví se můžete s klidným svědomím pustit už teď, sladké kousky se krásně rozleží. Začít můžete i se slepovanými druhy, jen pozor na jejich náplň. Zatímco u klasického lineckého lze marmeládu namazat hned, u krémových náplní je tomu jinak. Ve většině případů totiž obsahují mléko či smetanu, které mají tendenci se brzo kazit. A nezamezí tomu ani alkohol.

Kdy začít s přípravou nepečeného opilého cukroví?

S přípravou nepečeného cukroví začněte těsně před Vánoci. Nepečené sladkosti mají totiž tendenci se kazit a tomuto procesu nezabrání ani alkohol. Do karet jim oproti pečenému cukroví hraje snadná a rychlá příprava.

Opilý Izidor
Čas přípravy: 1 hod 15 min Obtížnost: Střední

Opilý Izidor

Opilý Izidor, opilý František nebo také opilé řezy je vynikající vánoční cukroví s vlašskými ořechy, které ovšem rozhodně není pro děti. Jak už název této dobroty napovídá, obsahuje totiž ne zrovna zanedbatelné množství alkoholu. Chutná však přímo božsky, rozhodně tedy stojí za vyzkoušení.

Opilý Izidor

Srdíčka s vaječným likérem – recept

Těsto:

  • 400 gramů hladké mouky
  • 200 gramů změklého másla
  • 100 gramů moučkového cukru (a zbytek na posyp)
  • 1 prášek do pečiva
  • 5 lžic vaječného likéru
  • 2 vaječné žloutky

Likérový krém:

  • 250 ml mléka
  • 1 vanilkový pudink
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 125 gramů másla
  • 5 lžic vaječného likéru
Vykrajování těsta do tvaru srdíček Margarita Shchipkova / Shutterstock.com

Postup:

Nejdříve si smícháme sypké suroviny – mouku, cukr a prášek do pečiva. Poté přidáme změklé máslo nakrájené na menší kousky, žloutky a likér a vypracujeme do pevného těsta, které se nelepí. Hotové těsto zabalíme do fólie a necháme přes noc odležet v lednici. Další den vyválíme a vykrajujeme srdíčka nebo jiné oblíbené tvary. Na jeden plech klademe plná srdíčka, na druhý plech ta s vyříznutým středem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů 10 až 15 minut.

Krém si kvůli obsaženému mléku připravíme těsně před Vánoci. Nejprve si z mléka a pudinkového prášku uvaříme pudink, který necháme vychladnout. Poté vyšleháme cukr s máslem, přilijeme likér a na závěr přidáme studený pudink. Krém pořádně zamícháme a necháme chvíli odpočinout v lednici. Na srdíčka, která jsme nechali pár dní odležet, nanášíme krém pomocí nože nebo plnicího sáčku. Slepená je na závěr posypeme moučkovým cukrem.

Rumové kuličky s kokosem
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Snadný

Rumové kuličky s kokosem

Rumové kuličky s kokosem patří mezi nejoblíbenější nepečené vánoční cukroví. Kuličky krásně voní rumem a budete je mít hotové během chvilky.

Rumové kuličky s kokosem

Rumové hvězdičky – recept

Ingredience:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 150 g másla
  • 60 g moučkového cukru
  • ½ balíčku vanilkového cukru
  • 2 lžíce rumu
  • 2 lžičky kakaa

Postup:

Změklé máslo utřeme s oběma cukry, postupně přidáme rum, kakao a prosátou mouku. Vypracujeme pevné, nelepivé těsto, které dáme přes noc uležet do lednice. Z odleželého těsta vykrajujeme hvězdičky a pečeme zvolna při 150–180 stupních 10 až 15 minut.

Na závěr můžeme hvězdičky polít bílou polevou, kterou vytvoříme smícháním bílku, moučkového cukru a pár kapek citronové šťávy, do níž lze přidat i lžičku rumu.

Punčové margot kuličky – recept

Ingredience:

  • 1 velká tyčinka Margot Artemis
  • 100 g strouhaného kokosu
  • 30 piškotů
  • 80 g másla
  • 4 lžíce rumu
  • 3 lžíce malinové nebo jahodové marmelády
  • strouhaný kokos na obalení

Postup:

Margot tyčinku nastrouháme nahrubo, přidáme rozdrcené piškoty, rum, rozpuštěné máslo, marmeládu a kokos. Všechny suroviny v ruce promícháme a vytvarujeme pevnou směs, kterou dáme alespoň na hodinu odležet do lednice. Následně z těsta tvoříme kuličky, které obalujeme v kokosu. Hotové kuličky skladujeme v chladu.

Kokosové kuličky v misce Nataliya Arzamasova / Shutterstock.com

Švestkové kuličky – recept

Suroviny:

  • 30 ks sušených švestek bez pecek
  • 1 ks perníku na strouhání
  • 200 ml svařeného vína
  • cukr podle potřeby (nemusí být, švestky jsou sladké)
  • 150 g hořké čokolády
  • 50 g ztuženého tuku
Išelské cukroví
Čas přípravy: 2 hod 30 min Obtížnost: Střední

Išelské cukroví

Išelské cukroví nebo také Išlské dortíčky je trochu náročnější na přípravu, ale na talíři zmizí většinou jako první. Tohle křehké těsto s lahodnou krémovou náplní polité čokoládou a s půlkou oříšku na vrcholu je přímo famózní.

Išelské cukroví

Postup:

Sušené švestky nakrájíme a namočíme na jednu hodinu do svařeného vína. Mezitím si nastrouháme perník, který přidáme k osušeným švestkám a pořádně zamícháme. Podle potřeby přidáme med nebo třtinový cukr. Z těsta tvarujeme kuličky. Dále si ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu se ztuženým tukem, ve které švestkové kuličky máčíme.

Zdroj: recepty.cz, mytastytherapy.blogspot.com, mimibazar.cz