Jak budou mít obchodní řetězce otevřeno o svátcích? Na Štědrý den nakoupíte pouze dopoledne

Vozík s nákupem, vzadu vánoční stromeček PopTika / Shutterstock.com

Zapomněli jste koupit majonézu na bramborový salát nebo sháníte dárek za pět minut dvanáct? Pak vás jistě potěší, že v některých obchodech nakoupíte ještě o Štědrém dnu dopoledne. Jak je to s otevírací dobou na 1. a 2. svátek vánoční a kde jedině nakoupíte na Nový rok, vám prozradí následující článek.

Přečtěte si také

Sedmikrásky právě kvetou: Využijte jejich antibakteriální vlastnosti a uvařte si doma sedmikráskový „med“

Zákon o prodejní době platí i o Vánocích

Pokud jde o otevírací dobu obchodů na státní svátky, již od roku 2016 v Česku platí zákon o prodejní době v maloobchodě, podle nějž musí mít obchody s prodejní plochou větší než 200 metrů čtverečních o vybraných státních svátcích zavřeno. To se týká i vánočních svátků.

Tento zákon ale myslí i na opozdilce, kteří potřebují na poslední chvíli zaběhnout pro pár drobností. Na Štědrý den proto mohou mít obchody otevřeno alespoň do 12:00. Podstatné ale je, že o případném otevření mohou řetězce rozhodnout samy.

Rumové kuličky s kokosem
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Snadný

Rumové kuličky s kokosem

Rumové kuličky s kokosem patří mezi nejoblíbenější nepečené vánoční cukroví. Kuličky krásně voní rumem a budete je mít hotové během chvilky.

Rumové kuličky s kokosem

Na Štědrý den nakoupíte do 12:00

Chybějící suroviny nebo scházející vánoční dárky tak 24. prosince koupíte například v Albertu a Kauflandu, do jejichž prodejen budou zákazníci vpuštěni do 11:45, COOPu, Lidlu či Tescu. Otevřeno budou mít i lékárny Benu, Dr.Max či EUC Lékárna, a to obvykle také do 12:00. Pokud jde o otevírací dobu drogerií, drogerie DM, Rossmann i Teta budou mít otevřeno do 12:00.

Přesnou otevírací dobu je přesto dobré si ověřit přímo u svého oblíbeného obchodu. Zavřeno budou mít Penny Market a Billa. Ty si velmi zakládají na přístupu ke svým zaměstnancům, kteří tak budou mít po celé svátky volno.

Žena nakupuje v lékárně Gorodenkoff / Shutterstock.com

Stromek na poslední chvíli?

Pokud se řadíte k opravdu velkým opozdilcům a na Štědrý den se vydáte shánět vánoční stromek, elektrickou pilu nebo sekačku na trávu, ani tak nepřijdete zkrátka. 24. 12. dopoledne mívají totiž většinou otevřeno i hobby markety.

Hornbach, OBI či Baumax přivítají poslední sváteční zákazníky ještě před 12:00, kdy se i ony na dva další dny uzavřou. Oblíbený nábytkový řetězec IKEA má o Štědrém dnu zavřeno, stejně jako 1. ledna 2024. Na silvestra zde nakoupíte do 16:00.

Vanilkové rohlíčky z lískových ořechů
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Snadný

Vanilkové rohlíčky z lískových ořechů

Vanilkové rohlíčky patří mezi nejoblíbenější vánoční cukroví. A není divu! Křehké rohlíčky chutnají po oříšcích, voní po vanilkovém cukru a neskutečně se rozplývají na jazyku. Příprava je velmi jednoduchá, vhodná i pro naprosté začátečníky.

Vanilkové rohlíčky z lískových ořechů

Pro elektro do Datartu nebo Alzy

Zjistili jste, že Ježíšek na seznamu přehlédl vysněná sluchátka nebo kulmu na vlasy? Chcete-li na poslední chvíli zakoupit nějakou elektroniku, bez obav vyrazte na nákup do prodejen PLANEO, Okay Elektro či Datart, kde mají většinou také otevřeno do 12:00.

Opožděný dárek pořídíte i na Alze. Ačkoli na prodejnách a výdejních místech společnosti Alza.cz se již několik týdnů před Vánoci tvoří nesmyslné fronty, společnost si nadále stojí za tím, že dokáže dodat i dárky objednané do 23. 12. do půlnoci.

Elektronika jako vánoční dárky Alliance Images / Shutterstock.com

Na svátky bývá obvykle zavřeno

Boží hod vánoční, který podle křesťanské tradice připomíná den narození Ježíše Krista, připadá na 25. prosince. 26. prosince pak slavíme svátek prvomučedníka svatého Štěpána. Oba tyto dny patří mezi státní svátky a obchody musí mít dle zákona zavřeno.

Zjistíte-li během této doby, že vám doma něco schází, máte bohužel smůlu, zavřeno budou mít jak prodejny potravin, tak drogerie. Vyzkoušet můžete prodejny s plochou menší než 200 metrů čtverečních, jako jsou večerky, čerpací stanice či lékárny, v nichž lze v dnešní době zakoupit i mnohé kvalitní drogistické zboží. Od 27. 12. do 30. 12. pak mívají obchody otevřeno dle standardní otevírací doby.

Silvestr je pracovní den

Poslední den roku, který doprovází tradiční bujaré oslavy a ohňostroj, získal svůj název podle sv. Silvestra I., jehož svátek v tento den slaví katolická církev. Silvestr se mezi státní svátky neřadí, obchody proto mohou mít otevřeno dle libosti. Otevírací dobu však často zkracují samy řetězce, aby tak dopřály svým zaměstnancům zasloužené volno.

Billa má například otevřeno od 7:00 do 17:00, stejně tak Penny Market, Tesco a Lidl. V Kauflandu, Albertu a Globusu si nakoupíte od 7:00 do 18:00. Dle loňské otevírací doby se dá očekávat, že otevřeno budou mít též prodejny COOP, některé do 13:00 hodin, jiné pouze do 11:00. Otevírací dobu na konkrétní pobočce si raději ověřte přímo na stránkách daného řetězce.

Ohňostroje nad Karlovým mostem Boule / Shutterstock.com

Na Nový rok nakoupíte jedině online

Následující den po silvestru je dle kalendáře státním svátkem, a to Dnem obnovy samostatného českého státu, na nějž se zákon o prodejní době v maloobchodě bez diskuse vztahuje. Na Nový rok si tak v oblíbených supermarketech nenakoupíte. Rychlý nákup ale můžete vyřešit v některém z online supermarketů.

Oblíbený online supermarket Rohlik.cz už od 18. 12. prodlužuje časy doručení a kurýři s nákupy vyrazí i o Štědrém dnu od 6:00 do 14:00 a 2. svátku vánočním od 7:00 do 23:00. Na silvestra doručuje od 6:00 do 18:00 a na Nový rok od 12:00 do 22:00.

Zdroje: billa.cz, prodejny.kaufland.cz, novinky.cz, penny.cz, penny.cz, globus.cz, jednota.cz, rohlik.cz, e15.cz, seznamzpravy.cz, calendarbanana.com, ikea.com/cz, datart.cz