Češi milují Vánoce na míru. Nesmí chybět psaní Ježíškovi, online nákupy ani doprava zdarma

Žena má santovskou čepici a drží v ruce dárek Shutterstock.com

Jak ukazuje průzkum, který si nechalo zpracovat allegro.cz, Češi jsou praktičtí a dárky si rádi vybírají předem. Dávají tak přednost praktičnosti před momentem překvapení. Z průzkumu vyplynulo ovšem i to, kolik jsme ochotni za vánoční dárky utratit, zda české děti píší Ježíškovi či jestli vyhledáváme cenově atraktivní nabídky.

Češi za letošní vánoční dárky hodlají utratit v průměru 7 664 korun. Drtivá většina z nás na Vánoce kupuje alespoň jeden dárek, přičemž ideální dárek pro své nejbližší neponecháváme náhodě a zeptáme se, co by si kdo přál. To, že tento praktický přístup funguje, dokazují statistiky. Téměř tři čtvrtiny takto obdarovaných totiž nikdy nevrátí vánoční dárek. Nejnáročnější disciplínou pak tradičně bývá výběr dárku pro rodiče. Milým zjištěním je naopak skutečnost, že tradice k Vánocům neodmyslitelně patří a Ježíškovi se píše ve dvou třetinách českých domácností s malými dětmi.

Překvapí vás, že…?

Češi se začínají připravovat na Vánoce již se zahájením školního roku. S patnáctiprocentním náskokem vedou ženy, které nad nákupem vánočních dárků přemýšlejí dříve než muži. V období mezi zářím a listopadem dárky totiž pořizuje 69 procent žen a 54 procent mužů. Důvodem je snaha vyhnout se davovému šílenství, přeplněným obchodům či touha využít sezonní slevové akce, z nichž nejznámější je Black Friday.

Průměrná částka, kterou Češi investují do nákupu vánočních dárků Allegro.cz

Dál už nehledejte. Allegro spustilo Záruku nejnižší ceny pro tisíce nabídek

Nejvyhledávanějšími kategoriemi zboží jsou v předvánočním období pro Čechy především kosmetika, oblečení, hračky, knihy a CD. Není to ale pouze druh zboží, čím se při výběru vánočních dárků lidé řídí. Pro 63 procent Čechů je jedním z nejdůležitějších faktorů cena, za kterou zboží zakoupí. Dle průzkumu až 70 procent Čechů srovnává ceny různých e-shopů s cílem najít tu nejvýhodnější nabídku.

Společnost Allegro těsně před letošním Black Friday spustila akci s názvem Záruka nejnižší ceny. V rámci ní srovnává ceny u vybraných českých e-shopů a následně označuje ty produkty, které allegro.cz nabízí nejlevněji. Allegro zároveň během všech svých nákupních akcí používá pouze férové slevy, které se počítají z nejnižší ceny konkrétního produktu za posledních třicet dní. Nemusíte tak procházet desítky online obchodů, abyste měli jistotu, že udávaná cena je skutečně férová.

Tip: Mobilní aplikace Allegro nabízí exkluzivní nabídky dostupné právě jen v aplikaci. Při první instalaci aplikace a při prvním nákupu navíc získáte dva slevové vouchery ve výši 250 korun, které můžete uplatnit nejen na objednávky se Smart! doručením zdarma. To se při nákupu vánočních dárků určitě neztratí!

Žena má na notebooku otevřené webové stránky Allegro.cz Allegro.cz

A na ceně dopravy vám záleží?

Není to jen cena, kterou čeští zákazníci skloňují ve všech pádech. Pro téměř šedesát procent Čechů je stěžejní také možnost vrácení nevyhovujícího zboží zdarma. Allegro na toto volání zákazníků reaguje a předplatitelům členství v programu Smart! poskytuje neomezené doručení a vrácení zboží zdarma.

Tip: Zboží vám dorazilo pozdě, je poškozené či dodaný produkt neodpovídá popisu? Služba Allegro Protect v těchto případech garantuje vrácení peněz až do výše sto tisíc korun do 48 hodin od rozhodnutí, což se zvláště v době předvánočních nákupů může hodit.

Holčička píše dopis Ježíškovi Shutterstock.com

Milý Ježíšku,…

Tak takhle většinou začíná dopis, který děti nechávají na oknech pro Ježíška. Jeden z nejstarších dětských vánočních dopisů pochází už z 19. století. Tehdy odeslala britská dívenka dopis adresovaný „Ježíškovi“ s prosbou o krabičku s barvami, kterou pod stromečkem poté skutečně našla. Indicie vedoucí k českému Ježíškovi s dárky však můžeme nalézt už v kalendáři Šimona Partlice ze 17. století. Tehdy si Ježíška představovali jako andělskou postavu nebo jako neviditelné Jezulátko. Dnes tradičně Ježíšek nosí dárky, když na nebi vyjde první hvězda.

A vy už máte všechny dárky? Inspirujte se na allegro.cz.

Tento článek nevyjadřuje názor redakce.