Mikulášská nadílka zdravě: Co dát dětem do balíčku místo nezdravých čokolád z obchodů?

Mikulášský balíček, ve kterém jsou ořechy, jablko a figurka Mikuláše Augenstern / Shutterstock.com

Už se blíží období, kdy se nám samými sladkostmi protáčejí panenky a hyperaktivitou trpí i dítě, které bývá zpravidla klidné. Začalo to Halloweenem a plynule to pokračuje až do Vánoc. Jedním z mezníků je i nadcházející mikulášská nadílka. Zkuste letos balíček trošku obměnit. Poradíme vám, jak na to, a přidáme i tip na adventní kalendáře bez lepku.

Přečtěte si také

Aukro mění logo a rozděluje se na dva světy: Sběratelskou a bazarovou část

Kvalitní sladkosti

Standardním obsahem balíčků bývá čokoládová figurka, perník a bonbony. Vězte, že i tato varianta stále připadá v úvahu. Jen sáhněte po zdravějších verzích.

Čokoláda si uchovává většinu svých prospěšných látek, pokud má 70 a více % kakaa. Jestliže dítě nemá hořkou chuť rádo, zkuste vybrat čokoládu s alespoň 40 %, v žádném případě však nevolte čokoládovou pochoutku. Bonbony či lízátka lze také pořídit ve zdravější verzi, například z javorového sirupu, medové, bylinkové nebo z hroznového cukru.

Včelí úly
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Včelí úly

Včelí úly patří mezi nejoblíbenější nepečené vánoční cukroví. Jemné rumové těsto se rozplývá na jazyku a skvěle se doplňuje s lehkým máslovým krémem. Na výrobu budete potřebovat formičku na včelí úlky a piškoty na jejich zaklopení.

Včelí úly

Tip: Pokud máte doma alergika, nemusíte nad adventními kalendáři lámat hůl. V obchodech a e-shopech seženete celou řadu alternativ:

  • adventní kalendář Lego
  • adventní kalendář s lízátky ChupaChups

Nebo může dětem Mikuláš přinést adventní kalendář, který jim naplníte podle toho, co mají rády. Fantazii se meze nekladou – kapsičky můžete plnit hračkami, sušeným ovocem, čokoládkami atd.

Doma vyrobený adventní kalendář z pytlíků Shaiith / Shutterstock.com

Ovoce

Sacharidy pro náš život potřebujeme. Jsou zdrojem okamžité energie a náš mozek se bez nich neobejde. V jídelníčku by tedy rozhodně měly být zastoupeny. Když už je ale vybíráte, volte ty pomalé – a sladkost ideálně nahraďte ovocem. Které je vhodné?

  • jablka, hrušky a hroznové víno
  • mandarinky či pomeranče
  • sušené ovoce – takové, které není silně přislazováno, např. rozinky, křížaly či nesířené meruňky
  • exotické datle a fíky – ty přinášejí vedle chuti i řadu velmi prospěšných látek

Exotické ovoce

A jak být opravdu originální? Pokud dáte dětem do balíčku exotické ovoce, které neznají, budou nadšené! V obchodech se objevují v těchto dnech například:

  • Pitahaya neboli dragon fruit, což je plod kaktusů. Má sytě růžovou slupku a uvnitř bílou nebo narůžovělou dužninu s malými černými semínky. Jeho nasládlá chuť připomíná meloun.
  • Kiwano se sice řadí mezi zeleninu, uvnitř je však sladké. Chuťově připomíná kiwi s okurkou. Hrbolatou slupku rozřízněte a lžičkou vydlabejte zrníčka se zelenou dužninou, která má konzistenci želé.
  • Karambola má tvar hvězdice, proto se nejčastěji používá ke zdobení koktejlů nebo ovocných salátů. Pokud ji chcete sníst, okrájejte tvrdší slupku a zbavte ji semen. Chuťově připomíná sladší okurku s jablkem.
Bedýnka, ve které je papája, liči, mučenka, miniananas, pitahaya, kumquat a kaki Sokorevaphoto / Shutterstock.com

Oříšky

Další z variant, která si najde řadu dětských (i dospělých) příznivců, jsou ořechy. Nemusíte přitom sázet jen na ty vlašské – sáhněte i po pekanových, piniových, kešu, makadamiových, para oříšcích či mandlích. Arašídy ovšem nechte tentokrát stranou.

Velký úspěch mívá taktéž domácí směs, kdy ořechy namícháte se sušeným ovocem či jinými semínky (slunečnicová, dýňová). Ozvláštnit je můžete opražením nasucho na pánvi. Opražený mix uložte do sklenic s víčkem, které ozdobte tím, co má dítě rádo. Holčičky potěší náramek kolem sklenice a kluci ocení panáčka z lega přilepeného na víčku.

Měkké perníčky s polevou
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Měkké perníčky s polevou

Tyto měkké perníčky s polevou můžete jíst hned po upečení. Vyzkoušejte náš vánoční recept a perníčky se vám budou krásně rozplývat na jazyku. Perníkové těsto patří mezi tužší, doporučujeme použít pro přípravu kuchyňského robota. Pokud však tohoto parťáka v kuchyni ještě nemáte, vystačíte si i s obyčejnou mísou a vařečkou.

Měkké perníčky s polevou

Domácí sušenky

Teď jste možná protočili panenky, zběžně si představili svůj diář a celý nápad zavrhli. Ale čtěte dál. Domácí sušenky totiž nejsou věda! A co víc, množství cukru v nich hladce ohlídáte. Ano, existuje zde nebezpečí, že je budete muset dělat častěji než jen na Mikuláše. Abyste to měli jednodušší, pořiďte si na ně stylové formičky – naleznete je například v prodejnách Tescoma či Orion.

Recept na domácí sušenky

A z čeho sušenky udělat? Zkuste špaldovou mouku (150 g), rýžový sirup (50 g), hrst ořechů dle chuti a máslo (100 g), případně kakao (maximálně 1 lžičku holandského typu). Oživit je můžete i citronovou kůrou. Vše smíchejte, dejte do formiček nebo je na pečicím papíře „rozmáčkněte“ vidličkou a pak pečte 15 minut na 180 °C.

Chlapec si hraje se dvěma malými autíčky, v pozadí jsou vánoční světýlka Irina Wilhauk / Shutterstock.com

Drobná hračka

Na závěr vám doporučíme originální tip, který vás možná ještě nenapadl. Má vaše dítě rádo Pokémony, panenky, lego, autíčka a podobně? Pak mu dozajista udělá radost, když najde v balíčku nějakou drobnost v tomto duchu. A užije si ji rozhodně déle než sladkost.

Zdroje: gustoacademy.cz, fresh.iprima.cz, frutiko.cz