Jaké trendy budou vládnout Vánocům 2023? Růžová, elfský kýč i přírodní minimalismus

Žena si prohlíží vánoční ozdoby na trhu BearFotos / Shutterstock.com

Každé Vánoce jsou ať už více, nebo méně o barvách, dekoracích, krásně zabalených dárcích, slavnostně prostřených tabulích a ozdobených stromečcích. Pokud si letos chcete Vánoce užít v trendy stylu, máme pro vás přehled toho, co právě teď ve světě i u nás letí. Na své si přijdou milovníci minimalismu a klasických Vánoc, kreativní duše i fanoušci barev a kýčů.

Přečtěte si také

Jako od babičky: Luxusní žemlovka s rozinkami a oříšky podle Josefa Maršálka

Pozvěte přírodu domů

I letos zůstává jedním z nejsilnějších trendů návrat k přírodním materiálům a vlastnoruční výrobě. V duchu minimalismu, ekologie a úcty k tradičním Vánocům dává čím dál více lidí přednost slaměným, háčkovaným či dřevěným ozdobám a dárky balí do přírodního hnědého papíru dozdobeného například větvičkou jehličnanů a sušenými kolečky citrusů.

Tento styl se výrazně promítá také do vzhledu adventních věnců, kterým začínají vévodit především přirozeně zelené barvy doplněné o minimalistické bílé a béžové dekorace. Pro oživení se přidávají také šišky, sušené ovoce nebo větvičky s trsy červených bobulek jeřabin a cesmíny.

Ukládání vánočních dárků zabalené s přírodninami pod stromeček Przemek Klos / Shutterstock.com

Barvy, kam se jen podíváte

Na druhé straně stojí trend výraznějších barev. Syté odstíny ovšem vystřídaly ty tlumenější a pastelové. Mezi vánočními ozdobami a dekoracemi si lze v obchodech všímat, že mnohem více prostoru dostává například světle růžová, korálová, limetkově zelená, meruňková či lila a v poslední době také velmi moderní mátová, petrolejová a světle modrá.

Pokud naopak vašemu oku lahodí spíše zemitější barvy, letos nešlápnete vedle s ozdobami v odstínech měděné, hliněné a jakékoliv jiné hnědé.

Vánoční Barbie

U barev ještě zůstaneme, tentokrát však u jediné. Po vzoru celosvětového Barbie šílenství, které odstartoval stejnojmenný snímek, se zdá, že růžová barva nevynechá ani Vánoce. Pokud tedy chcete být letos opravdu v kurzu, sáhněte po růžových ozdobách, věncích a prostírání, nebo rovnou po celém růžovém umělém stromečku.

Houby hlásí návrat

Pamatujete si na retro světelné řetězy s červenými muchomůrkami? Pokud je máte doma ještě někde schované, určitě je nezapomeňte dát na stromeček a budete v kurzu. Houby se totiž vrací! A to rovnou ve všech možných tvarech, barvách a materiálech.

Vedle tradičních muchomůrek se letos mezi závěsnými ozdobami a řetězy objevují i nejrůznější hnědé lesní hříbky, bedly a jiné houby se špičatými kloboučky na tenkých úzkých nožičkách, nebo hravé barvené a různě dekorované. Ať už v klasickém skleněném provedení, nebo po vzoru přírodního trendu v dřevěném či plstěném.

Vánoční ozdoba ve tvaru bedle Vladimir Gudvin / Shutterstock.com

Elfové a louskáček přijíždějící ve vláčku

Tak by se dal shrnout poslední velký trend, který o Vánocích přetrvává již několikátým rokem a velmi populární je i u nás. Maximalistická a kýčovitá výzdoba tradičně zahrnuje postavičky a motivy louskáčků, elfů a skřítků, modelů vánočních autíček a mašinek, houpacích koníků nebo pruhovaných lízátkových „sugar cane“ cukrátek. Hlavní slovo mají tradiční barvy jako je červená, sytě zelená a bílá.Velké barevné, svítící či nafukovací dekorace se rovněž objevují na balkonech, terasách a zahradách. A v mnoha domácnostech nesmí chybět ani „sváteční“ outfity v podobě zdobených vánočních svetrů, které se dokonce dají sehnat včetně plastických baněk, LED světýlek nebo třpytivých vánočních řetězů.

Low carb linecké cukroví
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Low carb linecké cukroví

Low carb linecké cukroví se hodí pro všechny, kteří mají raději zdravější alternativy klasického cukroví. Toto linecké je nejen zdravé a bezlepkové, ale také neobsahuje ani gram cukru a chutná naprosto skvěle.

Low carb linecké cukroví

Hlavně v klidu a ve zdraví

Ať už ale dáváte přednost velkolepým dekoracím, nebo raději zdobíte ve stylu minimalismu a přírody, tím nejdůležitějším (a nejvíce nadčasovým) trendem zůstává, abyste si Vánoce užili. V klidu, bez stresu a spěchu a v dobré společnosti.

Zdroje: jollyfestive.com, southernliving.com, housebeautiful.com