Fotonávod: Jednoduchý adventní svícen

Adventní svícen ozdobený šiškami, mašlemi a hvězdičkami Kupi.cz

Vánoce se nezadržitelně blíží, ale ještě než si rozbalíme dárky pod stromečkem, můžeme si užít adventní období. První adventní neděle je tady, proto by vám na stole neměl chybět adventní věnec či svícen. Pokud jste to letos nechali na poslední chvíli, nezoufejte. Přinášíme vám návod, podle kterého si vlastní svícen vytvoříte snadno, rychle a levně.

Přečtěte si také

Tradiční jídlo slovenské kuchyně: Luxusní brynzové halušky připravíte za půl hodiny

1. Tác jako základ svícnu

Prvním komponentem svícnu je tác či podnos, a to ideálně z přírodního materiálu. Buď můžete využít nějaký, který už máte doma, nebo ho levně koupit třeba v Pepcu, kde mají dřevěný tác za 180 Kč.

Výhodou je, že po Vánocích vám tác může dál sloužit v kuchyni nebo ho použijete na další tvoření.

Kulatý dřevěný tác Kupi.cz

2. Adventní svíčky

Jakmile máte vybraný podstavec, můžete na něj umístit to nejdůležitější – čtyři svíčky. Náš svícen jsme ladili do přírodních barev, ale pokud jste fanoušci barev výrazných, můžete použít i svíčky červené, fialové a další. Hlavní je, aby se vám výsledek líbil, koneckonců bude zdobit váš domov celý měsíc.

My jsme svíčky pořídili v dm drogerii za 249 Kč – v nabídce jsou i jiné barvy. Adventní svíčky ale momentálně koupíte i v supermarketech, jako je Albert (159 Kč) nebo Billa (119,90 Kč).

Kulatý dřevěný tác a čtyři adventní svíčky na něm Kupi.cz
Pořiďte adventní svíčky za dobrou cenu

3. Ozdobte svícen větvičkami

Na tradičním adventním věnci či svícnu by nemělo chybět jehličí. Nyní je tedy na řadě ozdobení podnosu větvičkami. Snažte se je naaranžovat tak, aby zakryly většinu tácu. Momentálně větvičky pořídíte snadno u prodejců vánočních stromků nebo v květinářstvích.

Tip: Z našich zkušeností je na svícen vhodnější použít větvičky jedle, jelikož tak rychle neopadají na rozdíl od těch smrkových.

Tác se svíčkami a větvičkami Kupi.cz

4. Vyhrajte si s ozdobami

Když máte základ svícnu připravený, je už jen na vás, jak ho dozdobíte. Jelikož svícen zůstane čtyři týdny na jednom místě, není nezbytně nutné ozdoby lepit ani pevně připevňovat. Stačí, když je dobře umístíte. Na náš svícen jsme zvolili přírodní dekorace, a to šišky. Koupit je můžete v Pepcu nebo v nejrůznějších hobbymarketech.

Adventní svícen ozdobený šiškami a větvičkami Kupi.cz

Na závěr můžete svícen dozdobit vkusnými mašlemi, které lze připevnit drátkem. Dále se dají využít i nejrůznější vánoční ozdoby – my jsme sáhli po dřevěných hvězdičkách z dm drogerie. V tomto kroku se fantazii opravdu meze nekladou. Pokud vám ozdobičky na svícnu nedrží, můžete je připevnit tavnou pistolí.

Adventní svícen ozdobený šiškami, mašlemi, hvězdičkami a větvičkami Kupi.cz

Jak si svůj svícen či věnec zdobíte vy? Nebo radši kupujete už hotový? Podělte se s námi v komentáři.