Do Česka míří další americký fastfood. Fanoušci se mohou těšit na slavné burgery a milkshaky

Vývěsní štít restaurace Five Guys 4kclips / Shutterstock.com

Jen co se u nás otevřely první dveře dlouho očekávané pobočky louisianského řetězce Popeyes, další americký fastfood oznámil, že plánuje vstoupit do Česka. Tentokrát jím má být Five Guys. Po celém světě se do jeho restaurací sjíždí milovníci pořádných hamburgerů i sladkých milkshaků. Mezi levnější rychlá občerstvení ovšem nepatří. Co najdete v jeho nabídce a kdy se má novinka otevřít?

Přečtěte si také

Pravé přírodní hedvábí poznáte jednoduchým trikem se zapalovačem

Five Guys

Řetězec Five Guys začal jako síť rodinných restaurací. Zrodil se ve státě Washington v roce 1986 a za dobu své působnosti udělal opravdu velký krok do světa. Postupem času se z něj v roce 2000 stala franšíza, která dnes čítá téměř dva tisíce prodejen v nejrůznějších koutech planety. Nyní míří i do střední Evropy a zřejmě nevynechá ani Česko.

V nabídce řetězce Five Guys najdete přesně to, co byste od amerického fast foodu čekali: vedle burgerů také hot dogy, hranolky, sendviče a sladké milkshaky.

Hamburger a hranolky ve fastfoodu Five Guys Deutschlandreform / Shutterstock.com

Kdy a kde se nové občerstvení otevře?

Podle dostupných zpráv by se první česká pobočka měla otevřít v pražském Obchodním domě Máj na Národní ulici, a to ve druhém nebo třetím kvartálu příštího roku, informovaly o tom Hospodářské noviny.

Očekávanou působnost řetězce Five Guys v Česku nicméně na konci října zmínila ve své tiskové zprávě i společnost Monterock International, která stojí za uváděním poboček na trh. A následně ji na svém LinkedInu potvrdil i šéf firmy Monterock, Petros Stathis.

„Připravte se na nejchutnější rok 2024, protože oficiálně ohlašujeme nové lokality v Rakousku a premiéru v Praze! Do roku 2028 ikonická kombinace bílé a červené zaplaví ještě více míst ve střední Evropě. A slibujeme, že to bude ultimátní burgerovo-hranolková jízda,“ lákal Stathis v příspěvku. Je tak možné, že se kromě dalších českých restaurací dočkají slavného Five Guys během následujících let například i na Slovensku.

Co najdete v nabídce Five Guys?

Jednoduchou nabídku poctivých hamburgerů a hot dogů v různých variacích se sýrem a slaninou, klasické i kořeněné hranolky podle vlastní receptury, sendviče a mléčné koktejly. Na pověst levného fast foodu ovšem zapomeňte. Five Guys je známý svou vyšší cenovou politikou, na druhou stranu zákazníkům nabízí celou řadu extra položek zdarma.

Za velký cheeseburger se slaninou a velkými hranolky dáte ve Spojených státech v součtu 14.50 dolarů, což by u nás vycházelo na nějakých 325 korun. Na druhou stranu, cena ve Five Guys vždy zahrnuje veškerou oblohu, kterou si lze navolit podle svých chutí. Ať už tedy (ne)budete chtít do svého burgeru salát, okurky, grilované žampiony, rajčata, jalapeňa, papriky a jakoukoliv z omáček, nebude vám účtováno nic navíc.

Podobné je to i u slavných mléčných koktejlů. S cenovkou 5.25 dolarů (cca 117 Kč) dostanete základní vanilkový milkshake, do kterého si navolíte jakýkoliv mix dostupných příchutí (včetně ikonické slaninové).

Prodejní pult restaurace Five Guys PICTOR PICTURES / Shutterstock.com

Další konkurent pro fastfoody

Na našem trhu se tak z hlediska nabídky již brzy objeví konkurence zejména pro Burger King, který se také specializuje na hamburgery. V mnohém také pro McDonald’s, ten na druhou stranu bude oproti novému hráči vždy vítězit nižšími cenami a rozmanitějším menu.

Z dalších amerických a celosvětově známých jmen tak českým zákazníkům chybí „už“ jen mexický Taco Bell, oblíbený Chili's Grill & Bar nebo restaurace Wendy's.

Zdroje: fastfoodmenuprices.com, monterock.com, hn.cz, amsp.cz