Pomůže nám umělá inteligence s výběrem vína?

Žena u sklenky vína si prohlíží něco na tabletu Milan Ilic Photographer / Shutterstock.com

Umělá inteligence nemůže víno ochutnat ani si k němu přivonět, přesto dokáže vybrat láhev přesně podle našich představ. Slouží k tomu například aplikace Sippd nebo ViVino, které vznikly už před několika lety. Nyní se ale díky AI rychle zdokonalují. Na jakém principu fungují a kdy jim dát šanci?

Přečtěte si také

Báječná žebírka, která se rozplývají na jazyku: Udělejte si legendární Memphis žebírka podle známého šéfkuchaře

Aplikace na hodnocení vína

Většina podobných aplikací se v úvodu zeptá na vaše preference. Vy vyplníte jednoduchý dotazník, kde specifikujete, jestli máte raději bílé, nebo červené, jakou vůni, kyselost, sladkost nebo cenu. Potom s pomocí aplikace skenujete čárové kódy vín a zobrazí se vám shoda s vašimi požadavky, zpravidla v procentech. To je ale teprve začátek. AI se totiž dále učí i podle vašich uskutečněných nákupů a mnohdy zná vaše chutě lépe než vy sami.

Žena se dívá do tabletu v obchodě s vínem d13 / Shutterstock.com

Hlavně pro začátečníky

„Pokud nemáte s vínem mnoho zkušeností, jste většinou přehlceni obrovskými možnostmi výběru. Často nemáte ani ponětí, kde začít a teprve hledáte styl, který vám bude nejlépe vyhovovat,” řekl BBC autor Sippd Blake Hershey, kterého k tvorbě aplikace pro rozpoznávání vína inspirovala jeho manželka. Když totiž byla se svými přáteli na víkend pryč, stále mu psala a ptala se, co, kde a pro koho vybrat. Hersheymu tedy došlo, že v době dnešních digitálních technologií bychom si mohli orientaci ve vínech výrazně usnadnit.

Tato služba je zatím dostupná jen ve Spojených státech, ale v Česku existuje její obdoba s názvem Vivino. I ta skenuje etikety vín, hodnotí je z hlediska několika parametrů a učí se rozpoznávat vaše chutě. Na základě toho vám doporučuje, co vyzkoušet a zároveň si etikety ukládá, abyste je měli stále k dispozici. Další společnosti pak experimentují i s vlastním profilem vína na sociálních sítích a dalšími vychytávkami.

Co říkají odborníci?

Jinak se na tuto technologii dívají vinaři a jinak experti v oboru umělé inteligence. Podle držitele titulu Master of wine Johna Downese mohou být takový kapesní someliér skvělým pomocníkem. „Potenciál určitě má, jen se musí používat správně,” míní Downes.

Naproti tomu Sandra Wachter, výzkumná pracovnice a profesorka v oblasti datové etiky na Oxfordské univerzitě, říká, že bychom si měli dokázat sami vybrat, co nám chutná. „Když má umělá inteligence spoustu vzrušujících rolí a může naší společnosti hodně pomoct, v tomto případě jde právě o zkoušení a ochutnávání, které je neocenitelným zážitkem," doplňuje Wachter.

Zdroje: bbc.com, cc.cz