V čem se liší limetky a citrony v kuchyni? A je mezi nimi při vaření a pečení vůbec rozdíl?

Citrusový koláč a vedle citrony s limetkami Olga Navarro / Shutterstock.com

Když nemáte limetu, tak tam dejte citron! A nebo ne? Rozlišujete v kuchyni mezi oběma plody, anebo je považujete za shodný kyselý element a do receptů používáte to, co máte zrovna po ruce? Ačkoliv se někdy mohou zaměňovat, na určité recepty je lepší sáhnout po konkrétním druhu. Jak se citrony a limetky odlišují v chuti, kyselosti a způsobu použití?

Přečtěte si také

Konfitovaný česnek: Krásně se roztírá a jeho chuť na křupavém pečivu vás dostane

Žlutá a zelená kyselost

Oba citrusové plody mají v první řadě odlišnou kyselost. Teoreticky jsou o něco kyselejší limetky, jejichž pH se pohybuje mezi hodnotami 2–2,5. Zatímco citrony mají pH kolem 3.

Chuťově se nám ale naopak mohou zdát kyselejší citrony, protože obsahují více kyseliny citronové, která jednoduše řečeno intenzivněji působí na chuťové pohárky.

Tom Yum Goong pikantní kyselá polévka na dřevěném stole Jirakan / Shutterstock.com

Ani chuť není stejná

  • Limetky mají silnější a zajímavější aroma, nicméně o trochu méně výraznou kyselost. A hlavně jsou lehce nahořklé. Právě proto se někdy mohou z ostatních citrusů nahrazovat grepem.
  • Citrony jsou naopak v porovnání s limetkami více kyselé, s mírně nasládlými tóny. Z jiných citrusů k nim často mohou mít blíže spíše pomeranče.

Jednoduše se proto dá říct, že limetky hrají běžněji prim ve slaných jídlech a tam, kde mají mít citrusy výraznou a zajímavou chuťovou úlohu. Naopak citrony se převážně využívají u smetanových pokrmů a sladkých dezertů. Případně u receptů, kterým je potřeba dodat pár kapek „obyčejnější“ kyselosti.

Ve všech receptech se ale samozřejmě dají vzájemně nahrazovat v poměru 1 : 1.

Jak využívat citrony v kuchyni?

Citrony jsou všeobecně typičtější pro pokrmy středomořské a středoevropské kuchyně. Lépe se hodí k rybám a kuřecímu masu (ať už přírodnímu nebo smaženému) a do světlých smetanových omáček nebo do krémových polévek. Pár kapkami citronu se doporučuje pozvednout i klasické vývary, guláše či krémová rizota.

Chuťově se citrony ideálně doplňují se surovinami jako jsou: světlé maso, černý pepř, bazalka, česnek, med a sýry, ale také smetany a další mléčné výrobky, ořechy či káva. Také proto jsou spíše než limetky vhodnější pro přípravu pečených i nepečených dezertů. Obvykle například citronových řezů, cheesecaků, dortů, polev a krémů (včetně oblíbeného lemon curd).

Kuřecí prsa ve smetanové česnekové omáčce na litinové pánvi na dřevěném stole Tatiana Volgutova / Shutterstock.com

Jak využívat limetky v kuchyni?

Z hlediska původu je jejich použití zase typické pro orientální (asijskou, indickou apod.) a jihoamerickou kuchyni. Pro svou unikátní vůni a chuť jsou nedílnou součástí receptů thajských a vietnamských polévek (např. Pho Bo, Tom Yum), mexických tacos a guacamole, kari či jídel s mořskými plody. A také koktejlů.

Limetkový koláč s brusinkami
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Střední

Limetkový koláč s brusinkami

Limetkový koláč s brusinkami nádherně vypadá a ještě lépe chutná. Má úžasně jemnou, osvěžující chuť, která vás zaručeně okouzlí. Přípravu zvládne s trochou snahy každý, tak neváhejte a pojďte si jej s námi upéct.

Limetkový koláč s brusinkami

Patří do klasik jako je Mojito, Cuba Libre, Margarita nebo Gin&Tonic. Při míchání drinků jsou oblíbenější než citrony mimo jiné proto, že při vymačkávání z nich dostanete až dvakrát více šťávy.

Chuťově se limetky lépe doplňují s chilli papričkami, koriandrem, mátou, římským kmínem, avokádem, krevetami, rýží, kokosem (a kokosovým mlékem), luštěninami nebo rajčaty. Pokud ve vašem receptu převažují právě tyto suroviny, pak raději sáhněte po limetkách než po citronech. Uvidíte, že výsledek bude o kapku (limetkové šťávy) lepší.

Zdroje: bydlimekvalitne.cz, anourishingplate.com, thedevilwearssalad.com