Nejnižší úroda pomerančů na Floridě za posledních 80 let. Připlatíme si za pomerančový džus?

Žena nakupuje pomerančový džus wavebreakmedia / Shutterstock.com

V důsledku špatného počasí na Floridě, v Brazílii a Mexiku, kde se pomeranče hojně pěstují, byla letošní sklizeň výrazně nižší. To zapříčinilo zdražení pomerančového džusu, jehož cena na burze stoupla o vyšší desítky procent, v posledních dvou letech dokonce o stovky. Odborníci odhadují, že situace se v brzké době nezlepší.

Přečtěte si také

Opětovné použití přepáleného oleje může způsobit neurologické poruchy, tvrdí nová studie

Nejméně pomerančů za 80 let

Pomeranče neměly svůj rok. Kvůli nižší sklizni stoupla cena mraženého pomerančového džusu na historické maximum 3,90 dolaru (91 Kč) za libru váhy. To je o 80,5 % více než loni a ve srovnání s rokem 2021, kdy cena činila 1,20 dolaru za libru, dokonce o více než 300 %.

Důvodem je nejnižší úroda pomerančů na Floridě za posledních 80 let. Na vině jsou hurikány Irma a Ian, nečekané jarní mrazíky a bakteriální nákaza zvaná asijský citrusový psyllid, která způsobuje zelenání citrusů. Ačkoli loňská úroda činila asi 41 milionů krabic pomerančů, letos zde vyprodukují pouze 28 milionů. Navíc jde už o čtvrtý roční pokles v produkci v pořadí.

Ruka trhající pomeranč Dreamer Company / Shutterstock.com

Problémy řeší i Brazílie a Mexiko

Problémy ale neřeší jen americká Florida, ale i Brazílie a Mexiko, které jsou na prvním a třetím místě v produkci pomerančového džusu. „Bylo období sucha a moc nepršelo, takže to také přispělo k nízké produktivitě v Mexiku,“ uvedl pro Yahoo Finance Luis Ribera, ekonom společnosti Texas A&M AgriLife Extension Service.

Obnova produkce na takové úrovni, jako byla před propadem, přitom podle odborníků bude trvat déle než jen jeden rok. „V podstatě čtyři z pěti zkonzumovaných hrnků džusu pocházejí z Brazílie, kde nevěří, že se zotaví dříve než v příštích několika letech. Příští rok tak bude stále ještě slabý,“ dodal Ribera.

Horký pomerančový džus
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Horký pomerančový džus

Horký pomerančový džus si jistě rádi vychutnáte při chladných podzimních večerech. Ve spojení se zázvorem a voňavým kořením si jej snadno zamilujete.

Horký pomerančový džus

Na nákazu zatím není lék

V dohledné době se zřejmě situace výrazně nezlepší. Na nákazu, která způsobuje zelenání citrusů, zatím podle odborníků nezabrala žádná rostlinná léčiva, výsadby různých odrůd ani úprava genů. „Zatím neexistuje osvědčené řešení. To nejlepší, co mohou producenti udělat, je pokusit se postarat o své sady větším hnojením a fumigací,“ řekl k tématu Ribera.

Problém se navíc může dotknout i Evropské unie. Ta je sice čtvrtým největším producentem pomerančového džusu na světě, ale dokáže pokrýt sotva 15 % poptávky. Největším exportérem džusu do EU je s 90 % produkce Brazílie, dále pak Mexiko, Jižní Afrika, Argentina a Egypt. Vyplynulo to z informací Mintec Global, poskytovatele světových údajů o cenách komodit.

Holčička pije pomerančový džus a usmívá se u toho na maminku LightField Studios / Shutterstock.com

Pocítí to český spotřebitel?

Ceny džusů v českých obchodech jsou sice meziročně vyšší, akční ceny se však liší pouze nepatrně a průměrná sleva v letácích stále činí 40 %. Meziročně akční cena vzrostla o necelých 15 %. Například akční cena džusů Relax 1 l stoupla meziročně o 8,5 %, džus Hello 1 l je letos v akci za 24,99 Kč, což je o 4 koruny dráž než loni, a džus Granini je v letošním roce průměrně o 17 % dražší než v minulém roce.

Největší rozdíl v akční ceně vidíme u džusů Toma 1 l, jejichž akční cena stoupla o 35 %. V akci letos vyjde na 29,90 Kč. U některých džusů však došlo k meziročnímu snížení ceny. Například džusy Pfanner letos v akci koupíme průměrně za 30 Kč, což je o 4 % levněji než loni.

Do Vánoc nejspíš půjdou ceny dolů

Z meziměsíčního srovnání cen džusů v září a říjnu 2023 vyplynulo, že akční ceny poklesly průměrně o 6,5 %. Vzhledem k této sestupné tendenci se dá další pokles akční ceny očekávat těsně před Vánoci.

Nejvyšší rozdíl v ceně, asi 11 %, jsme zaznamenali u džusů Relax 1 l, za který jsme v říjnu zaplatili 23,49 Kč. 9% rozdíl v akční ceně nabídly i džusy Pfanner 1l, které tak vyšly na průměrných 30 Kč. Džus Cappy 1l stál v říjnu v akci necelých 30 Kč, což bylo o dvě koruny méně než v září.

Žena vyrábí pomerančový džus Ivanko80 / Shutterstock.com

Domácí výroba se nevyplatí

Jistě vás v této souvislosti napadá, proč byste si tedy nemohli džus vyrobit sami doma. I to je možné, pokud chcete získat dokonale čistý fresh džus, v němž není přidaný cukr ani žádné konzervanty. Počítejte ale s tím, že na výsledek má vliv především způsob, jakým pomeranče vymačkáte. Je jasné, že ruční odšťavňování nebude tak účinné jako při použití odšťavňovače.

Cena výsledného produktu se bude odvíjet také od toho, na kolik vás vyjde kilogram pomerančů. Dle našich dat jsou nyní pomeranče v akci hned v několika řetězcích. Cenu 26,90 Kč za 1 kg nabízí Tesco, za cenu 29,90 Kč je seženete v Bille. V Albertu kilo vyjde na 34,90 Kč, v Makru cena za kilo činí až 57,39 Kč. Zmíněné akce končí 21. listopadu.

Pečený čaj s citrusy a rumem
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Náročný

Pečený čaj s citrusy a rumem

Pečený čaj s citrusy a rumem může být netradiční alternativou klasického svařáku i skvělým dárkem pro nejbližší. Je plný citrusů, koření a hlavně rumu! Hotový jej budete mít do 60 minut a množství vyjde na 10 skleniček, což je zásoba, která vám vystačí po celou zimu. Záleží, jak budete v zahřívání rychlí.

Pečený čaj s citrusy a rumem

Průměrná akční cena dle dat Kupi.cz nyní činí 36,80 Kč/kg. Při průměrné hmotnosti pomeranče 150–200 gramů nás jeden kus vyjde zhruba na 5,50 až 7,40 Kč. Jak uvádí na obalu svých fresh džusů například výrobce UGO, na 100 ml pomerančové šťávy je třeba 1 pomeranč, jeden litr džusu by tedy za použití pokročilých odšťavňovacích technologií vyšel na 55 až 74 Kč, v domácích podmínkách zřejmě ještě dráž. Při kvalitě dnešních balených džusů se taková výroba spíše nevyplatí.

Zdroje: novinky.cz, mintecglobal.com, vypito.cz, finance.yahoo.com, prozeny.cz, kupi.cz