Tipy na levné dárky, které potěší každého milovníka sýrů

Sýrové fondue New Africa / Shutterstock.com

Blíží se Vánoce a s nimi i věčná otázka „Co já jim dám?“. Pokud máte mezi rodinou, přáteli nebo blízkými zaryté milovníky sýrů všech barev, chutí a druhů, pak se můžete inspirovat našimi nápady na dárky, které jim zaručeně udělají radost. A vám také – vybrali jsme totiž takové, které se vejdou do pětistovky. Mrkněte na naše tipy a jako bonus také na několik dalších dárků, které určitě potěší každého „sýraře“. Najdete je na konci článku.

Přečtěte si také

Pytle na bioodpad mohou být zrádné. Je vhodné je dávat do kompostu, nebo ne?

1. Stírací plakát 100 nejlepších sýrů

Jak rychle zvládnete ochutnat sto různých druhů? S originálním plakátem si udržíte přehled. Stačí jej nalepit na zeď nebo zarámovat a pověsit. A pak si už jen vychutnávat sýry ze všech koutů světa a stírat příslušná políčka.

Jakmile je budete mít všechny, plakátem se můžete pyšně prokazovat jakožto skuteční sýroví znalci.

  • Stírací plakát (Bucket list) se stovkou nejlepších sýrů koupíte na internetu od 130 Kč.

2. Sady vidliček a nožů na sýr s prkénkem

Dobré sýry si zaslouží jen ten nejlepší servis. Malé vidličky a nožíky určené na jejich krájení a vychutnávání koupíte také v sadách s elegantními dřevěnými rukojeťmi a dřevěnými (či bambusovými) prkénky. Obdarovaní tak budou moci podávat své oblíbené lahůdky ve velkém stylu a vychutnávat si je jako gurmáni.

  • Sady kráječů na sýr s prkénkem koupíte obvykle za cenu kolem 299 až 399 Kč.
Sada krájecích potřeb na sýry Ozgur Coskun / Shutterstock.com

3. Prkénko s poklicí

U luxusního servírování ještě zůstaneme, protože každý milovník vybraných sýrů si je určitě také rád hrdě vystaví. Dřevěná či bambusová prkénka s průhlednou poklicí ochrání sýry před působením vzduchu a okoráním, stejně tak v létě před otravným hmyzem. Vybraným druhům také dovolí pod dobře těsnící poklicí pozvolna dozrávat při pokojové teplotě.

  • Prkénko s poklicí seženete již od 179 Kč (za cca 25x20 cm), dají se koupit i za 300 až 500 Kč, nicméně záleží na velikosti a provedení. Některé levnější výrobky mohou mít například plastovou poklici namísto skleněné.

4. Malá sada na fondue

Dopřejte obdarovanému chvilku pohody při oblíbeném namáčení kousků masa, pečiva a zeleniny do neodolatelného roztopeného sýru. Malé sady mají hned několik výhod. Jsou ideální pro ty, kteří si svůj milovaný sýr rádi vychutnávají sami i ve dvou. Sýr je navíc bleskově hotový, je ho akorát a nádobu lze snadno sbalit a kamkoliv dovézt. Třeba i na chalupu nebo do kempu.

  • Poohlédnete-li se v obchodech a na internetu po malých sadách na sýrové fondue, najdete i takové, u kterých se cenově vejdete do 500 Kč. Dávejte si pouze pozor, mnohé levnější sety na fondue jsou určené primárně na přípravu horké čokolády, proto při nákupu vždy dobře čtěte popisky produktů.
Příprava sýrového fondue New Africa / Shutterstock.com

5. Lyofilizovaný sýr jako svačina do práce i na cesty

Neudělají vaši blízcí bez sýru ani krok? Darujte jim zásobu mrazem sušených kousků sýrů, které nepotřebují ledničku a vejdou se do každé tašky nebo batohu. Jsou krásně křupavé a díky šokovému vysušení si zachovávají svou výraznou chuť.

Na internetu dnes najdete celou řadu výrobců a obchodů, které lyofilizované sýry nabízí. Od klasických druhů, jako je eidam, gouda, čedar nebo kozí, až po tvarůžky, uzené nitě a pařené sýry nebo balkánský sýr.

  • Ceny jsou různé dle výrobce a druhu, všeobecně vás ale krabičky a balíčky mrazem sušených sýrů vyjdou na 150 až 290 Kč/100 g.
Sýrový chlebíček
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Sýrový chlebíček

Obložený sýrový chlebíček patří k typicky českým specialitám. První chlebíček z veky, s hutným lahůdkovým salátem a bez horního plátku pečiva připravil pražský lahůdkář Jan Paukert na počátku 30. let 20. století jako větší variantu klasických jednohubek. Připravte si sýrový chlebíček podle našeho receptu, zaručeně si na něm pochutnáte vy i vaše případná návštěva.

Sýrový chlebíček

Další tipy na dárky pro milovníky sýrů:

  • Dárkový ochutnávkový balíček různých druhů sýrů
  • Degustační box barevné goudy (modrá, červená, zelená, fialová apod.)
  • Přístroj na přípravu rozteklého sýru raclette
  • Sada na domácí výrobu čerstvého sýru (typu ricotta nebo cottage)
  • Poukaz na kurz výroby vlastních sýrů
  • Poukaz na nákup dle vlastního výběru do sýrárny
  • Dárková sada omáček nebo confitů k sýrům