Vánoční trhy v Evropě. Kdy a kam zajet nasát vánoční atmosféru?

Vánoční trhy u radnice ve Vídni posztos / Shutterstock.com

Vychutnejte si svařené víno i typické sladkosti a užijte si magický adventní čas. Adventní trhy v evropských metropolích jsou k tomu jako stvořené. Pokud chcete zůstat v Česku, můžete navštívit Prahu, která je v předvánočním období opravdu nádherná. Jednou za čas ale určitě stojí za to vydat se k našim sousedům nebo ještě dál.

Přečtěte si také

Levnější než kupované, netoxické a opravdu účinné: Návod, jak snadno vyrobit domácí čisticí prostředky

Kouzelná vánoční Praha

V Praze se vánoční trhy konají na mnoha místech, ale Staroměstské náměstí vítězí, a to nejen největším vánočním stromečkem, ale i atmosférou, počtem atrakcí a nabídkou stánkařů. Přímo uprostřed historického centra města tu můžete ochutnat medovinu, punč nebo svařené víno a samozřejmě i typické české perníčky či klobásy. Při tom máte možnost nakoupit nejrůznější vánoční dekorace a řemeslné předměty.

Dále vám návštěvu zpříjemní doprovodný program pro děti i dospělé a různé atrakce, na kterých se můžete na památku vyfotit. Trhy každoročně začínají slavnostním rozsvícením stromečku, a to v sobotu před první adventní nedělí. Letos se tedy konají od 2. 12. a otevírací doba je denně od 10.00 do 22.00.

Vídeň pro nedočkavé i gurmány

Pokud se nemůžete Vánoc dočkat, vyrazte do Vídně, kde trhy začínají už v listopadu. Termín je pohyblivý a letos vychází už na 10. 11.

Hlavní část se odehrává přímo před radnicí a kromě více než stovky stánků s vánočními dobrotami, ozdobami, řemeslnými výrobky a hračkami tu najdete i velké kluziště a srdíčkový strom pro všechny zamilované. A pokud dostanete chuť na vánoční lahůdky, jako jsou štrúdly, pečené kaštany, klobásy nebo svařené víno, vydejte se na trh u opery, který se na občerstvení vyloženě specializuje a mezi místními i turisty má výbornou pověst.

Vánoční trhy a stromek na Staroměstském náměstí Cristian M Balate / Shutterstock.com

Velkolepá Budapešť

Další variantou je perla na Dunaji – Budapešť –, kde můžete výlet na trhy spojit s odpočinkem v lázních. Vždy začínají koncem listopadu a tento rok je můžete navštívit od 18. 11. do 31. 12. Hlavní trhy se nacházejí na náměstí Vörösmarty a u baziliky svatého Štěpána. Tato místa mají v předvánočním čase opravdu magickou atmosféru a návštěvníky vítají nejen nádherným stromečkem, ale i všudypřítomnými světýlky a vůní svařeného vína, trdelníků a marcipánu.

Kromě toho zde nakoupíte krásné řemeslné výrobky a ochutnáte místní speciality včetně langošů nebo guláše. Jen pozor na otevírací dobu, od neděle do čtvrtka jsou trhy přístupné mezi 10.00 a 21.00, v pátek a sobotu do 22.00 a na Silvestra tu veselí probíhá až do ranních hodin, oficiálně do 4.00.

Světelný oblouk na trzích v Budapešti Brendan van Son / Shutterstock.com

Netradiční advent v Bratislavě

Tip na výlet máme i pro ty, kdo se chtějí vyhnout davům. Menší, ale přesto stylové vánoční trhy můžete navštívit v Bratislavě. Adventem tu ožívá především Hlavní a Františkánské náměstí v samotném centru města. Začátek vychází na konec listopadu, tentokrát na 23. 11.

A co vás čeká? Příjemná atmosféra, bohatý kulturní program včetně koncertů a divadelních představení a samozřejmě i stánky s vánočně laděným zbožím a lahodným občerstvením podle slovenských tradic. Kromě svařeného vína, punče nebo medovníku, které se pijí i u nás, tam můžete ochutnat třeba zelné a husí lokše či zelňačku. Otevřeno je každý den od 10.00 do 22.00.

Pohádkové Drážďany

Oblíbenou předvánoční destinací Čechů jsou stále i Drážďany. Zde se trhy konají především na hlavním náměstí Altmarkt a jsou mimo jiné spjaté s festivalem štól, tedy typických vánočních pochoutek, které měří i několik metrů. Trhy mají dlouhou tradici, pravděpodobně jsou nejstarší v celém Německu, a nutno dodat, že kouzlo v průběhu staletí rozhodně neztratily. Určitě se tedy vyplatí je navštívit. Letos na to máte čas od 29. 11. do 24. 12. Od neděle do čtvrtka je otevřeno mezi 11.00 a 20.00, v pátek a v sobotu se můžete zdržet až do 21.00. Jen na Štědrý den trhy končí už ve 14.00.

Zdroj: Blesk.cz, Cestujlevne.com, Prague.eu, cnn.iprima.cz, Ceskenoviny.cz