Svatomartinské menu oproti loňsku zdraží, husy v supermarketech naopak koupíte levněji

Pečená husa v pekáči Marian Weyo / Shutterstock.com

Těšíte se už na letošní svatomartinskou husu? Loni zákazníky zaskočil obrovský nárůst cen, letos se tak výrazného zdražení obávat nemusíme. Přesto se ceny za svatomartinské menu v restauracích o něco zvednou. V jakém rozmezí se budou letos pohybovat, na kolik vyjde upečení husy doma a kam si nyní skočit pro nejlevnější sváteční drůbež?

Přečtěte si také

Test odhalil, že více než polovina kloubních výživ klame spotřebitele

Ve městech bude menu od pětistovky

Podle Luboše Kastnera, člena Českého gastronomického institutu a spolumajitele pražské restaurace Červený jelen, bude cena za svatomartinské menu, které tradičně tvoří husí kaldoun (polévka) a stehno s variací knedlíků a zelí, začínat na 500 korunách za porci (osobu), uvedl to pro ČTK. V menších městech může být cena i 400 korun za porci.

Oproti minulému roku si tak zákazníci v podnicích za husí pokrmy připlatí pět až sedm procent. Což ale stále představuje mírnější zdražení, než k jakému došlo loni, kdy se průměrná cena hus zvedla více než jednou tolik.

Pečená husa na talíři s knedlíkem a zelím Alexander Raths / Shutterstock.com

O svatomartinské menu je i přes zdražení zájem

„Nebude to takový šok jako loni. Letos na to není prostor ani nálada. Bude to standardní cena, která bude akceptovatelná," uvedl Kastner s tím, že řada restauratérů bude myslet i na zákazníky, kteří budou chtít ušetřit. Podávat budou například kaldoun nebo stehno zvlášť, aby si lidé nemuseli kupovat celé menu, případně značná část provozovatelů (zejména na vesnicích) nabídne místo husy levnější alternativu v podobě kachny.

K cenám za svatomartinské menu se pro ČTK vyjádřili i další provozovatelé. Tak například restaurace Pivovar Národní v Praze potvrdila letošní zdražení o desetinu, pražské Bistro Ansámbl bude podle šéfkuchaře Martina Charváta nabízet šestinu pečené husy s knedlíky a se zelím za 679 korun.

„Budeme mít šedesát až osmdesát porcí. Snad to bude stačit. Meníčko bude klasické, tedy polévka kaldoun, předkrm husí paštiku s brusinkovým rozvarem a upečeme k tomu domácí chleba,“ prozradil zase Právu šéfkuchař Josef Vitai z pivovaru s restaurací Ryžovna na Karlovarsku s tím, že loni zde stálo svatomartinské menu 575 Kč a letos by mělo vzhledem k růstu nákladů stát asi o 100 Kč více.

Ceny zvýšily i české husí farmy

Důvodů mírného zvýšení cen je několik, mezi nimi inflace, zdražování energií i vyšší náklady na výkrm a chov hus. I jejich cena se proto v některých českých farmách nepatrně zvýšila. Farma v Rohozné na Jihlavsku letos prodávala oškubané, vykuchané a chlazené svatomartinské husy za 250 korun za kilo, což bylo asi o 10 korun více než loni. Všech 1500 vykrmených kousků již vyprodala, většina z nich poputuje do restaurací a obchodů, ČTK to sdělil farmář Josef Tříska.

Cena hus v Rodinné husí farmě Kalhov na Jihlavsku dokonce poskočila z loňských 295 Kč za kilo na letošních 320 korun, i tak zde o ně byl enormní zájem, přiblížila Právu provozní a marketingová vedoucí Tamara Sopková.

Husy na dvorku Konstantin Ampleev / Shutterstock.com

Kolik stojí svatomartinské husy v obchodech?

Pokud si husu již tradičně připravujete doma, pak je právě nyní nejlepší čas prolistovat letáky a začít se dívat po drůbeži na pultech řetězců. Ani v tomto případě není cenová situace tento rok tak dramatická jako loni, kdy husy zdražily o 119 % a namísto průměrné akční ceny 84 Kč/kg z roku 2021 stály najednou 184 Kč za kilo.

Letos je cena podobná loňsku, nebo dokonce i nižší. Běžná cena kila chlazené husy se podle srovnávače cen a nákupního rádce Kupi.cz pohybuje v supermarketech a hypermarketech kolem 319 Kč, ve slevách ji nyní koupíte od 179,90 Kč/kg. Za tuto cenu ji měl v nabídce například Kaufland nebo v Lidl, v Penny Marketu je aktuálně kilo za 189,90 Kč, v Albertu za 199 Kč. Běžná cena mražené husy je 219 Kč, v akci stojí 159 korun za kilo v Albertu nebo v Globusu.

Co se kachen týče, i ty vychází oproti minulému roku o něco výhodněji. Obvykle stojí 169 Kč/kg. Nejlevnější kachnu aktuálně najdete v Lidlu nebo v Tescu za 109,90 Kč/kg, v akci ji mají i v Albertu nebo v Bille, pod stovku za kilo se dostanete u kachen mražených, nyní například v Penny za 99,90 Kč.

V letácích řetězců najdete začátkem listopadu vedle masa také vše další potřebné pro vykouzlení bohaté svatomartinské hostiny. Ve slevách se objevují různé druhy zelí, knedlíků i piv, samozřejmostí jsou svatomartinská vína.

Zdroj: ČTK, ČTK, novinky.cz, kupi.cz, kupi.cz