Kdy bude Black Friday 2023? První obchody už startují lákavé slevy

Muž se dívá na obrazovku, kde svítí nápis "Black Friday" David MG / Shutterstock.com

Na každoroční příležitost pořídit levně vánoční dárky i vybavení do domácnosti vyčkává plno lidí. Black Friday neboli Černý pátek se blíží a řada obchodů již slevy spustila. Přečtěte si, na který den letos nákupní svátek připadá, o jaké zboží bývá největší zájem, na co si během Black Friday dávat pozor i jak se mění nákupní taktiky obchodníků. V článku také najdete termíny dalších listopadových slevových akcí, konkrétně Singles' Day a Cyber Monday.

Přečtěte si také

Pravé přírodní hedvábí poznáte jednoduchým trikem se zapalovačem

Black Friday je u nás hlavně online

Americký svátek plný slevového šílenství ovládl celý svět a populární je i u nás. Pro zajímavost, původně byl účel Black Friday spíše ten, aby motivoval i zaryté šetřílky koupit před Vánocemi zboží v akci a aby značky zpřístupnily i velmi drahé kousky běžným lidem. Postupně se ale přehoupl v masový a konzumní svátek, který cílí na peněženky co nejvíce zákazníků.

Na divoké rvačky a přetahování se o zboží v akci si u nás ale nepotrpíme, většina prodejů probíhá v Česku přes internet. Jak jsme například nedávno psali, více než polovina Čechů podle průzkumu společnosti GLS nakupuje dárky výhradně na e-shopech. A mnozí z nich si brousí zuby zrovna na levnější ceny během Black Friday. Není proto divu, že se slevy začínají objevovat v průběhu celého listopadu.

Žena nakupuje online wutzkohphoto / Shutterstock.com

Které obchody se do Černého pátku zapojují?

Black Friday letos připadá na pátek 24. listopadu. Jako vždy ale mnozí prodejci spustili nákupy plné slev už začátkem listopadu a plánují je nabízet po celý měsíc. Již nyní probíhá Black Friday na e-shopech Alza, Mall či CZC, Pilulka, ZOOT, dále v PLANEO, Datartu, Okay nebo v Tescomě.

A postupně budou obchody přibývat. Vedle klasických prodejců si velké slevy a akce v posledních letech nenechávají ujít ani některé drogerie, parfumerie, lékárny, obchody s potřebami pro maminky a děti, chovatelské potřeby, hobby markety, a dokonce ani supermarkety a hypermarkety.

O které zboží a značky bude největší zájem?

Každoročně mají zákazníci ve slevách nejvíce spadeno na elektroniku (notebooky, mobily, tablety, chytré hodinky, herní konzole, televize nebo domácí spotřebiče), nábytek, oblečení a obuv i hračky pro děti. Co se značek týče, již tradičně se očekává, že mezi nejvyhledávanější budou patřit produkty Apple, Samsung, LG, Huawei, Sony, Philips, Lenovo nebo Nintendo; z hraček třeba Hot Wheels, LEGO, Paw Patrol (Tlapková patrola) nebo Barbie.

Muž nakupuje mobilní telefon, s výběrem mu radí zaměstnanec obchodu ORION PRODUCTION / Shutterstock.com

Bude letos Black Friday lepší?

Oproti dřívějším ročníkům se i tento rok dostane zákazníkům férovějšího jednání ze strany prodejců. Loni totiž začala platit směrnice EU, která jim zakazuje uměle navyšovat původní ceny těsně před akcí, aby pak slevy vypadaly větší a výhodnější.

Nyní musí obchodníci při výpočtu slevy vycházet z nejnižší ceny, za kterou zboží nabízeli v posledních třiceti dnech. Ve výsledku tak mohou slevy na první pohled vypadat nižší, nakonec ale dostanete zboží za stejnou hodnotu.

  • Opravdu to tak je? Podle zákona ano, nicméně ten nezakazuje prodejcům zvýšit cenu žádaných položek měsíc před akcí, aby dodrželi požadovaných 30 dní. Jak například pěkně ukazuje graf internetového srovnávače Zboží.cz, loni se za období od půlky října až do konce listopadu skokově zvýšily průměrné ceny tabletů, notebooků, lednic, praček, dronů i chytrých hodinek, a to právě kolem 20. října – tedy zhruba měsíc před Black Friday. A pak opět klesaly.
Nabídky e-shopů na Zboží.cz před Black Friday 2022 Zboží.cz

Na co si dát při nákupu během Black Friday pozor?

I tak se doporučuje si zachovat během nákupních svátků pořádnou dávku obezřetnosti. Žádané zboží si ideálně vytipujte předem (třeba uložte do různých nákupních seznamů a oblíbených položek), ať můžete reálné výše slev s odstupem porovnat. Vždy pamatujte na chytré marketingové praktiky a nenechte se zlákat slovními hříčkami (klasické „slevy až 80 %“). U neznámých prodejců si také vždy ověřte jejich recenze, obchodní podmínky nebo registr rizikových e-shopů na webu České obchodní inspekce.

Co je Singles' Day a Cyber Monday?

Že je listopad nákupním měsícem, dokazují i další celosvětově oblíbené slevové akce, které se v tento měsíc konají. Ještě před Black Friday nás za pár dní čeká tzv. Singles' Day (neboli Den nezadaných), který vždy připadá na 11. listopadu. Vznikl v Číně jako příležitost, kdy si mají nezadaní lidé užít zábavy a nakupování. Stejně jako u Černého pátku odstartoval v mnoha českých e-shopech již nyní.

Nákupní den Cyber Monday potom vznikl stejně jako Black Friday v USA. Původně byl vytvořen za účelem zvýšit po „černém“ víkendu a Dni díkůvzdání také prodeje přes internet. A i přes to, že dnes běžně nakupujeme online během všech slevových akcí, toto pondělí zůstalo. Letos Cyber Monday připadá na 27. listopadu a můžeme během něho očekávat podobné akce a slevy jako během Black Friday.

Zdroje: zbozi.cz, covybrat.cz, blackfriday.cz, kupi.cz