Pečení vánočního cukroví na zakázku se zřejmě prodraží. Výroba dle hygieniků nesplňuje zákonné normy, hrozí pokuty

Různé druhy cukroví na talířku Madeleine Steinbach / Shutterstock.com

Vánoce jsou na spadnutí a na sociálních sítích a bazarových portálech se už začínají objevovat nabídky na pečení vánočního cukroví. „Sousedské“ pečení je v České republice velmi rozšířené, letos si však na něj chtějí posvítit inspektoři z krajských hygienických stanic. Dle nich je totiž příprava cukroví bez živnosti a odpovídajících hygienických standardů zcela nepřípustná.

Přečtěte si také

Jak se liší výživové hodnoty slepičích vajec z velkochovů ve srovnání s těmi z volného výběhu? Rozdíl je ohromující

Pečení na zakázku je v Česku oblíbené

Pečení vánočního cukroví na zakázku je v Česku oblíbenou kratochvílí již několik desetiletí. Na známém bazarovém portálu Sbazar.com se po zadání hesla „vánoční cukroví“ objeví bezmála 150 nabídek na domácí cukroví napříč celou republikou.

„Ráda bych vám nabídla své vánoční cukroví, které peču výhradně z másla. Marokánky, vosí hnízda, išelské dortíčky, linecké, vločkové s marmeládou, kuličky s rumem v hořké čokoládě a další. Cena za 1 kg je 600 Kč,“ píše hned v prvním inzerátu zjevně zkušená pekařka z Trnové.

Podobné nabídky ale najdeme i na Bazos.cz, Facebooku či Instagramu, cena se pohybuje od 500 do 1 000 Kč za kilogram. V posledních letech se však nabídky na domácí cukroví dostaly do hledáčku hygieniků, kteří jeho výrobu považují za nepřípustnou, a to hned z několika důvodů.

Různé druhy cukroví hsunny / Shutterstock.com

Bez živnosti to zkrátka nepůjde

Pro zakázkové pečení vánočního cukroví je v prvé řadě potřeba mít založenou oficiální živnost, která odpovídá parametrům daným zákonem. Podnikající je povinen zajistit, aby byla provozovna způsobilá pro provozování živnosti dle zvláštních právních předpisů dle § 17, zákona 455/1991 Sb. o živnostenském podnikání v platném znění, odst. 1 a 4.

„Kdo nemá živnostenský list a schválenou provozovnu pro výrobu potravin, neměl by na internetu vůbec svoje výrobky za účelem prodeje nabízet,“ uvedla pro iDNES.cz Věra Tomková z Krajské hygienické stanice v Ústí nad Labem.

Linecké cukroví
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Linecké cukroví

Linecké cukroví slepované marmeládou bezesporu patří ke stálicím českých Vánoc a na sváteční tabuli by určitě nemělo chybět. Pojďte si ho s námi zkusit upéct, jistě budete s výsledkem spokojeni.

Linecké cukroví

Hygienické předpisy jsou to hlavní

Výroba potravin se řídí přísnými hygienickými opatřeními, ať už nařízeními EU či zákony platnými v Česku. Neřízená distribuce potravin, které neodpovídají povinným standardům, by totiž mohla vést až k epidemiologické situaci, a je proto třeba ji brát velmi vážně.

Každý výrobce by se měl proto před zahájením činnosti seznámit s příslušnou legislativou a respektovat ustanovení související s ochranou veřejného zdraví, například nařízení Evropských společenství č. 852/2004 o hygieně potravin. Každý výrobce potravin má zároveň povinnost registrace na inspektorátu Státní zemědělské a potravinářské inspekce. „Je na odpovědnosti každé osoby, aby svou činnost oznámila na místně příslušný inspektorát,“ potvrdil Pavel Kopřiva, mluvčí Ústředního inspektorátu Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Dvě hygieničky kontrolují dokumenty v provozu Dusan Petkovic / Shutterstock.com

Inspektoři kontrolují namátkově

Pokud jde o kontroly, hygienici mohou ze zákona kontrolovat pouze provozy, u nichž by vzniklo podezření na otravu. To je ovšem poměrně nesnadné dokázat. „Kontrolujeme pouze provozovny, které musí splňovat požadavky všech právních předpisů,“ řekla Tomková. Inspektoři většinou chtějí vidět oddělené místo pro výrobu, průkazný původ surovin, doklady o trvanlivosti, složení a alergenech.

Mohou však provádět namátkové kontroly tak, že pod tajnou identitou uskuteční kontrolní nákup od některé osoby na internetu, kterou mohou upozornit na nezákonnost jejího jednání.

Podnět mohou podat i běžní spotřebitelé

Pokud si cukroví opakovaně objednáváte od kamarádky, babičky nebo sousedky, u nichž máte jistotu nezávadnosti, z cukroví vám s největší pravděpodobností špatně nebude a kontrola z hygieny prakticky nehrozí. Zvážit byste však měli objednávku od cizího člověka, jehož inzerát najdete na internetu.

„Každý člověk má možnost podat podnět na hygienickou stanici nebo kterýkoli dozorový orgán, který se zabývá bezpečností potravin. Do bytu pekařky můžu jít a odebrat vzorky v případě, že mám v ruce nějaké lékařské potvrzení, například mikrobiologické vyšetření pacienta,“ vysvětlila Tomková. V případě prokázání viny může Státní zemědělská a potravinářská inspekce uložit autorovi cukroví pokutu až několik tisíc korun.

Zdroje: idnes.cz, idnes.cz, cz-test.cz