10 let od metanolové aféry se v obchodech opět objevují neoznačené lihoviny

Výroba lahví s vodkou Nordroden / Shutterstock.com

V poslední době se v některých restauracích a tržnicích znovu objevují neoznačené lihoviny. Zdá se, že 10 let od metanolové kauzy, která otřásla Českem, lidé začínají na nebezpečí spojené s podomácku vyrobeným alkoholem zapomínat. To by ale rozhodně neměli. Při otravě metanolem dochází k poruše hlubokých neurologických spojení, což může mít negativní dopad na zrak, paměť, intelekt i motoriku.

Přečtěte si také

Levnější než kupované, netoxické a opravdu účinné: Návod, jak snadno vyrobit domácí čisticí prostředky

Metanolová kauza otřásla Českem

Aféra zvaná „metanolová kauza“, při níž na otravu podomácku vyrobeným alkoholem zemřelo 48 osob, se řadí mezi největší případy české kriminalistiky.

13. 9. 2012, asi deset dní po úmrtí první oběti, našla Policie ČR sklad pančovaného alkoholu a zadržela dva muže, kteří si nyní za výrobu a prodej pančovaného alkoholu odpykávají doživotní trest.

Kauza na trhu způsobila absolutní chaos. Pančované lahve měly totiž falešné kolky, etikety i uzávěry, které byly k nerozeznání od těch pravých. Otrava metanolem při požití způsobila u mnoha obětí oslepnutí, některé dokonce usmrtila. Přesto to vypadá, že lidé na tyto hrůzy pomalu zapomínají.

Muž drží v ruce panák, na jehož dně je lebka Yevhen Prozhyrko / Shutterstock.com

V obchodech se opět objevuje neoznačený alkohol

Po deseti letech od metanolové aféry naráží celníci na stále vyšší počet lahví neoznačeného alkoholu. „Naše jednotky a kontrolní skupiny mají poměrně velký počet záchytů jak v provozovnách, tak v dopravě. Vnímáme to jako intenzivní nárůst oproti období po metanolové aféře, kdy byl každý opatrný,“ uvedl pro deník Právo plukovník Petr Müller, ředitel odboru Dohledu na Generálním ředitelství cel.

Příkladem je zátah celníků do tržnice SAPA, kde bylo při kontrole značení lihovin ve dvou provozovnách odhaleno 22 litrů neoznačeného alkoholu. Jedna z provozoven byla přitom prodejna kosmetiky.

Na vině je i vyšší spotřební daň

Ačkoli zásahy a kontroly Ramanovým spektrometrem neodhalily přítomnost metanolu či jiných nebezpečných látek, rostoucí množství podomácku vyrobeného alkoholu Müller přesto vnímá jako problém.

Jedním z důvodů, proč se neoznačené lihoviny na stáncích objevují, jsou nejspíš rostoucí náklady na výrobu alkoholu a vysoká spotřební daň, s nimiž se oficiální výrobci musí potýkat. „Lidé, kteří neoznačené lihoviny nabízejí, už nemají takové obavy z rizik a uvádějí to na trh, především do restaurací,“ uvedl plukovník.

Lékař zkoumá oči pacientky Minerva Studio / Shutterstock.com

Neoznačený alkohol z Bulharska

V březnu letošního roku zastavili celníci na Vysočině dodávku z Bulharska s neoznačeným alkoholem a cigaretami. „K vlastnictví cigaret se doznal spolujezdec řidiče, který uvedl, že je veze do Německa. Jelikož nepředložil doklady prokazující jejich zdanění, byly mu cigarety zajištěny a muži byla vyměřena spotřební daň ve výši téměř dvaačtyřicet tisíc korun,“ přiblížil v rozhovoru pro Havlíčkobrodský Deník mluvčí Celního úřadu pro Kraj Vysočina Richard Zeman.

V průběhu března poté při kontrolách provozoven objevili další neoznačený alkohol. „Při kontrolách provozoven v Třebíči, Ledči nad Sázavou a Velké Bíteši zajistili celkem čtyřicet litrů lihovin, které nebyly opatřeny kontrolní páskou a zároveň nebylo prokázáno jejich zdanění,“ dodal.

Poškození zraku a mozku

Otravy klasickým alkoholem jsou spíše výjimečné. „S otravami samotným alkoholem (etanolem) se na naše středisko lékaři téměř neobracejí, řešíme hlavně kombinované otravy, léky a alkohol,“ řekla Právu Kateřina Kotíková, vedoucí lékařka Toxikologického informační střediska při Všeobecné fakultní nemocnici.

Jiná situace nastává při otravě s metanolem, který může poškodit neurony v mozku, způsobovat slepotu, poruchy motoriky, paměti, intelektu a v nejhorším případě i smrt. Po metanolové kauze lékaři otrávené jedince ještě po 6 let sledovali. „Při kontrolních vyšetřeních jim byla odebrána anamnéza, podstoupili laboratorní biochemická vyšetření, neurologické vyšetření a oční vyšetření,“ vysvětlila Kotíková. U osob s mírnější otravou se začaly zrakové funkce postupem času zlepšovat.

Zdroje: Novinky.cz, CT24.cz, iRozhlas.cz, Deník.cz, Wikipedia.cz, Disertační práce MUDr. Kateřiny Kotíkové