IKEA v Česku zlevňuje stovky položek průměrně o 8,4 %. Ceny snižuje u nábytku i spotřebičů

Obchod IKEA Marsan / Shutterstock.com

Kdo od nynějška zamíří do IKEA Česká republika, neprohloupí. Nižší cenovku dostala na českých pobočkách zhruba třetina produktů v čele s úložnými prostory a krabicemi. Řetězec, který se u nás stal skutečným lovebrandem, zaznamenal loni dokonce 22% nárůst tržeb na téměř 12 miliard korun. Nyní chce své zboží zpřístupnit ještě většímu množství zákazníků.

Přečtěte si také

Pravé přírodní hedvábí poznáte jednoduchým trikem se zapalovačem

Které produkty IKEA zlevňuje?

Řetězec IKEA snížil ceny bezmála u třetiny svých produktů. Nábytkový lovebrand, jehož produkty se v menší či větší míře vyjímají téměř v každé české domácnosti, zlevnil průměrně o 8,4 %.

Mezi produkty, které nyní pořídíte levněji, jsou postele, matrace, úložné prostory, kuchyně včetně spotřebičů, ale i doplňky.

„Dlouhodobou strategií IKEA je nabízet výrobky za takové ceny, aby si je mohlo dovolit co nejvíce lidí. Ještě aktuálnější je to v poslední době, kdy řada domácností pociťuje dopady ekonomické situace a rostoucích životních nákladů,” uvedla v oficiální tiskové zprávě Tímea Münzner, manažerka prodeje IKEA Česká republika, Maďarsko a Slovensko. Zlevněné položky jsou na webových stránkách IKEA zvýrazněny červeně.

Nabídka nábytku v obchodě IKEA Michael Gordon / Shutterstock.com

KALLAX za 999 Kč

Mezi zlevněnými produkty nechybí ani ikonické série HEMNES, KALLAX nebo PLATSA. Ceny mnohdy klesly až o desítky procent. Například oblíbená rozkládací pohovka HEMNES zlevnila z původních 8 990 Kč na 7 990 Kč, policový díl KALLAX z 1 290 Kč na 999 Kč a židle INGOLF z 1 690 Kč na 1 290 Kč.

Novou cenovku dostane i plastová úložná krabice SAMLA, jejíž cena klesla ze 69 Kč na 49 Kč, látková krabice DRÖNA, kterou nyní koupíte za 99 Kč, nebo dóza na potraviny 365+. Tu nyní pořídíte za 59 Kč namísto 79 Kč.

Zařiďte si svou domácnost přesně podle svých představ

Kupte se slevou Povlečení.

Porovnat slevy

Po pandemii došlo ke stabilizaci dodávek

Ke zlevnění přispěl příznivý vývoj české koruny, stejně jako stabilizace dodávek zboží, s nimiž měla IKEA problémy v době pandemie, a také snížení provozních nákladů. „Samozřejmě nejsme imunní vůči všemu, co se na trhu děje. Situaci budeme monitorovat a podle toho se rozhodneme, jaký zvolíme další postup,“ řekla Münznerová.

Potvrdila také, že v případě příznivých okolností bude zlevnění trvalé. „Náš sortiment je klíčovou součástí identity a dědictví IKEA, a proto jsme rádi, že se můžeme českému zákazníkovi přiblížit zase o výrazný kousek blíže. I nadále budeme hledat různé možnosti, které nám umožní ceny našich výrobků snižovat, a být tak pro naše zákazníky co nejdostupnější.”

Mladá žena sestavuje nábytek Nattapat.J / Shutterstock.com

IKEA zvýšila tržby o 22 %

Za uplynulý finanční rok 2021/2022 zvýšila IKEA meziročně tržby o 22 % na 11,9 miliardy korun. Podobný vývoj se podle Münznerové očekává i za účetní období 2022/2023. „V této expanzi budeme pokračovat i v novém finančním roce, který pro nás začíná 1. září,” přiblížila.

V ČR má IKEA čtyři obchodní domy, dva v Praze, na Zličíně a Černém mostě, a po jednom v Brně a Ostravě. Zákazníci v regionech mohou navštívit jedno z plánovacích studií, které IKEA otevřela v Českých Budějovicích, Hradci Králové a nyní také v Olomouci.

Nákup z druhé ruky táhne

Jak vyplynulo z rozhovoru pro ČTK, nábytkářská síť navíc letos pozoruje zvýšenou poptávku po použitém nábytku, a to až o pětinu. V oddělení Circular Hub si zákazníci mohou vybrat ze široké nabídky použitého, ale také pouze rozbaleného nebo vyřazeného zboží za skvělé ceny. Nákup nových dražších kousků lidé více promýšlí a k proměně svých domovů používají spíše drobnější doplňky.

Z údajů, které poskytla sama IKEA, se zákazníci při nákupu zaměřují také na úložné prostory, i proto IKEA zlevnila například vybrané policové díly nebo krabice.

Žena nakupuje v IKEA l i g h t p o e t / Shutterstock.com

Jak si stojí česká IKEA v porovnání se zahraničím?

Pokud jde o porovnání cen zboží v Česku a u našich nejbližších sousedů, nákupy za hranicemi se českým spotřebitelům ve většině případů stále vyplatí. Ne však v případě nákupů v IKEA, kde se nyní situace obrátila a většina výrobků je mnohdy levnější než v sousedním Polsku.

Dle mluvčího IKEA Česká republika Petra Šaška padlo rozhodnutí o zlevnění v českém řetězci nezávisle na sousedech. „Maloobchodní organizace IKEA v jednotlivých zemích si stanovují koncové ceny samy, takže situace v různých zemích je různá,“ uvedl pro web Peníze.cz.

Zdroje: IKEA.cz, Forbes.cz, E15.cz, CC.cz