Ochutnejte bukvice, jsou nejen jedlé, ale mají i řadu přínosů pro zdraví

Sbírání semen bukvic Martina Strihova / Shutterstock.com

Les vás skutečně dokáže nakrmit, a to nejen houbami nebo lesním ovocem, ale i bukvicemi. Myslíte si, že jsou jen pro lesní zvěř? Kdepak, sice dnes už téměř upadly v zapomnění, ale jde o výživnou pochoutku, která zpestřovala jídelníček našich předků a v těžkých časech zachraňovala ty, kteří měli jídla nedostatek. Bukvice jsou potravinou, kterou je vhodné si připomínat, protože je většině lidem k dispozici zdarma, je velmi chutná a může obohatit i váš jídelníček.

Přečtěte si také

Krémová pochoutka z rýže a hub: Připravte si pravé italské rizoto podle známého šéfkuchaře

Co jsou bukvice?

Buk lesní patří mezi nejčastější listnaté stromy, na které v lese narazíte. Dorůstá do výšky i přes 40 metrů a dožívá se i 200 až 400 let.

Populární je pro výsadbu v parcích, ale rozhodně se nepěstuje jen kvůli kráse a dřevu. Bezesporu jsou významné především jeho plody – bukvice. Jde o trojboké nažky, které jsou v číšce pokryté měkkými ostny. Jsou zhruba 15–20 mm dlouhé a 10 mm široké.

Plody jsou jedlé, ale jelikož obsahují vyšší koncentraci taninů, není vhodné konzumovat větší množství syrových plodů najednou, ale nejprve je tepelně upravit. Pokud byste se syrových bukvic přejedli, mohly by se objevit nepříjemné zažívací obtíže a křeče. Následně byste je museli vyzvracet a vzít si živočišné uhlí. Naštěstí je lze snadno tepelně upravit a poté je bezpečně konzumovat. Hodí se k dochucování všech druhů pokrmů. Semínka vždy nejprve vyloupejte z jejich lesklých slupek.

Vyloupaná a nevyloupaná semena bukvic Heike Rau / Shutterstock.com

Pěstování buku

Stále více lidí si vysazuje buk i na zahradě. Ještě než to uděláte, měli byste o něm něco vědět. Rychlost růstu je 30–60 cm za rok. Nečekejte, že vám strom ze semínka začne hned plodit. Začíná plodit zhruba od 20. roku a vrchol produkce nastává, když jsou stromy staré 40 až 50 let. Bukvice produkují obvykle prvních 100 let.

Je to jednodomý strom, takže vyvíjí jednotlivé samčí a samičí květy na stejné rostlině. Samčí květy jsou nažloutlé s červeným okrajem. Jsou uspořádány v jehnědách, které visí z větví. Samičí květy jsou žluté a uspořádané do párů. Květy jsou opylovány větrem. Kvetení obvykle probíhá od dubna do května a bukvice dozrávají na podzim. Jediný strom vám vyprodukuje i několik desítek kilogramů bukvic za rok.

Jaké mají bukvice využití?

Bukvice mají oříškovou chuť, která je vzdáleně podobná mandlím nebo lískovým ořechům. Vyznačují se vysokým obsahem oleje a zejména po první i druhé světové válce jejich obliba jakožto potraviny vzrostla. Kromě téměř 40% obsahu tuku v nich najdeme minerální látky, jako je železo a zinek.

  • Pražení – Semínka opražte na rozpálené pánvi bez oleje, tím se odbourají veškeré toxiny. Následně je můžete konzumovat jako oříšky. Také je můžete přidávat do salátů, müsli nebo moučníků.
  • Doplněk mouky – Semínka lze usušit a rozemlít na prášek a poté použít s obilnou moukou při výrobě chleba, koláčů atd.
  • Náhrada kávy – Upražená zrna rozdrťte, zalijte je vroucí vodou a náhražku kávy máte na světě.
  • Olej – Pomocí lisu na olej můžete ze semen získat nemalé množství za studena lisovaného oleje, jehož kvalita je srovnatelná s olivovým. Používá se jako zálivka do salátů a také na vaření.
Bukvicová mouka v dřevěné misce Heike Rau / Shutterstock.com

Zdravotní přínosy buku a bukvic

Úleva od bolestí hlavy – Listy buku lze povařit a vytvořit z nich obklad nebo mast s prokázanými analgetickými účinky. Obklady z bukového dřeva pomáhají třeba při léčbě bolestí hlavy.

Antioxidační potenciál – Kůra buku je bohatá na lignany a další antioxidační látky, které mohou významně posílit váš imunitní systém. Antioxidanty mohou neutralizovat volné radikály, které způsobují chronická onemocnění a buněčné mutace včetně rakoviny. Sušením a správným ošetřením se kůra stává životaschopným zdrojem nesmírně prospěšných antioxidačních sloučenin.

Lepší trávení – Ačkoli není konzumace listů stromů příliš běžnou praxí, listy a výhonky buku se konzumují po stovky (ne-li tisíce) let, zejména v dobách hladomoru. Vysoký obsah celulózy a vlákniny je dobrý pro regulaci trávení.

Olej z bukvic, bukvice v pozadí UAphoto / Shutterstock.com

Zdraví kojenců – Významné hladiny vitamínu B6, které se nacházejí v bukvicích, z nich činí skvělý doplněk pro těhotné matky, které chtějí zajistit zdraví svého dítěte. Vitamín B6, také známý jako folát nebo kyselina listová, je nezbytným vitamínem pro prevenci defektů neurální trubice u kojenců.

Péče o vlasy – Unikátní chemické složení bukvic stimuluje růst vlasů a posiluje lůžka vlasových folikulů. Pokud trpíte vypadáváním vlasů nebo lámavými vlasy, lze olej extrahovaný z těchto semen přidat do nosného oleje a použít na vlasy pro posílení jejich vzhledu a síly.

Poruchy ledvin – Přestože semena samotná jsou ve velkém množství považována za toxická, lze připravit odvar, který prokazatelně výrazně posiluje funkci ledvin a stimuluje močení. Jako diuretikum je buk schopen pomoci odstranit toxiny z těla, včetně přebytečných tuků, soli, odpadních látek a vody, čímž zlepšuje celkovou účinnost vašeho metabolismu.

Zdroje: Plantura.garden/uk, Healthbenefitstimes.com, Wikipedia.org, Prima-receptar.cz, Bydlimekvalitne.cz