Není muškát jako muškát – muškátové listy léčí záněty, uleví od nachlazení, ekzému i bolesti zubů

Domácí esenciální olej z pelargonií Oxik / Shutterstock.com

Muškátové rostliny, které zdobí mnoho oken a zahrad, mohou být mnohem víc než jen estetickým doplňkem. Věděli jste, že některé druhy muškátů mají listy s účinky, které dokážou ulevit od zánětů, zmírnit bolesti kloubů, a dokonce i zvládnout nachlazení? Léčivé muškátové listy nabízejí širokou škálu zdravotních výhod, od protizánětlivých a antibakteriálních účinků až po uklidňující a relaxační vlastnosti. Přečtěte si, jak tito zdánlivě obyčejní květinoví společníci mohou být cenným přírodním léčivým pokladem pro vaše zdraví a pohodu.

Přečtěte si také

Krátký prací program zvyšuje spotřebu vody i elektrické energie. Ne vždy je proto výhodný

Léčivé účinky muškátových listů

Když si vzpomeneme na naše babičky, mnozí z nás si vybaví obrazy těchto moudrých žen, které si svá bolavá místa obalovaly listy muškátů.

Ačkoliv může tento obraz znít jako kouzlo z minulosti, není to v žádném případě pouze prázdná pověra. Listy muškátů totiž ukrývají léčivé síly, které mohou pomoci ulevit od mnoha zdravotních potíží.

Výzkum ukazuje, že listy těchto léčivých muškátů mají protizánětlivé vlastnosti. Tato schopnost je důležitá nejen pro ulevování od bolesti, ale také pro podporu procesu hojení. Antibakteriální účinky listů muškátů mohou pomoci v boji proti bakteriím, jako jsou stafylokoky, které mohou způsobovat záněty.

Růžové muškáty na parapetu Taras Garkusha / Shutterstock.com

Které muškáty jsou léčivé?

Ne všechny muškáty jsou si rovny. Když se podíváme na druhy muškátů s vonnými listy, jako jsou Pelargonium graveolens, Pelargonium sidoides či Pelargonium odoratissimum, objevíme skutečný léčivý poklad. Tyto rostliny mají totiž listy s účinky, které se starají o naše zdraví, zatímco nás zároveň zahrnují příjemnou vůní.

Jak využít muškáty?

Pomoc při bolestech kloubů

Trápí vás bolest kloubů? Pak možná oceníte, že listy těchto muškátů mohou být přírodním ulevujícím obkladem na bolavá místa. Obzvláště u revmatu se může jednat o způsob, jak zmírnit nepříjemné potíže.

Odvar z muškátových listů na ekzémy

Řešíte ekzémy nebo vyrážky, které způsobují nepohodlí? Můžete postižená místa potírat odvarem z muškátových listů nebo šťávou z nich. Tato přirozená léčba pomáhá při zklidnění a rychlejším hojení pokožky.

Bolest zubů nebo problémy s krevním tlakem

Co dělat když vás zaskočí bolest zubů? Muškátové listy opět mohou být spojencem v boji proti bolesti. Jejich aplikace na postižené místo přináší úlevu díky obsaženým účinným látkám.

Pokud máte tendenci k výkyvům krevního tlaku, lehce rozmělněné muškátové listy můžete přiložit na vnitřní zápěstí. Po nějaké době tato procedura napomáhá vyrovnání hodnot.

Detail nachových pelargonií Catherine_P / Shutterstock.com

Další využití muškátových listů

Nemusíte se omezovat jen na přípravu obkladů či odvarů. Čaj z čerstvých nebo sušených listů pomáhá při zvládání emocionálního napětí, depresí a pocitů úzkosti. Inhalace listů pelargonie zklidňuje ucpaný nos. A geraniový olej, získaný z pelargonie, podporuje bezbolestný průběh menstruace.

Zdroje: iReceptar.cz, Bylinkopedie.cz