Blumy jsou plné vitamínů a pomáhají při hubnutí. Co z nich připravit?

Žluté blumy rostoucí na stromě Orest lyzhechka / Shutterstock.com

Blumy často považujeme za druhořadé ovoce a dáváme přednost známějším švestkám. To je ale velká škoda, protože jsou velmi chutné a zdraví prospěšné. V sezóně se navíc dají sehnat za skvělou cenu a využijete je ve sladké i slané kuchyni. Které důležité látky obsahují a co dalšího o nich možná nevíte?

Přečtěte si také

Toužíte po poctivém domácím pečivu? Začněte s přípravou žitného kvásku

Jaký je rozdíl mezi blumou a švestkou?

V obou případech jde o plody slivoní, ale rozdíl mezi nimi poznáte na první pohled. A zdaleka nejde jen o barvu. Blumy jsou kulatější, větší a mají měkčí slupku. Díky přirozené svěžesti a šťavnatosti jsou ideální do koláčů, zatímco tvrdší a pevnější švestky se častěji zavařují nebo kompotují.

Cena

Cenově jsou blumy o něco dražší, záleží ale na konkrétní odrůdě. V akci stojí okolo 40 Kč za 1 kg, a to ve všech větších supermarketech a na farmářských trzích.

Čtyři tmavé blumy v košíčku OnlineGardeningSolutions / Shutterstock.com

Jednotlivé odrůdy

Špendlíky

Už název napovídá, že špendlíky patří k nejmenším druhům. Připomínají žluté třešně. Jsou velmi sladké a mají malou pecku.

Blumy

Klasické blumy mají žluté, zelené i fialovočervené plody se žlutou dužinou. Existuje totiž asi osm druhů, které spojuje jen kulovitý tvar a podobná velikost.

Mirabelky

Velmi známé jsou i mirabelky – drobné, kulaté plody, které zaujmou výraznou vůní a žlutou barvou se zlatým nádechem. Jejich slupka je pevná a dužinu snadno oddělíte od pecky.

Ringle

Tuto odrůdu poznáte podle tužší dužiny. Navíc jsou ringle poměrně velké a mají různé barvy, od zelené přes žlutou až po červenou.

Švestkový kompot
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Snadný

Švestkový kompot

Švestkový kompot přijde k chuti zaručeně kdykoliv. Jeho příprava je velmi jednoduchá a obzvláště děti si jej zamilují. A také tím vyřešíte problém, jak zpracovat švestky, kterých se vám možná urodilo o něco více než obvykle.

Švestkový kompot

Kalorie

Velký přínos představují blumy pro náš organismus. Obsahují velké množství vody a vlákniny, a tak mají jen 61 kalorií na 100 gramů. Nenechte se tedy zmást jejich sladkou chutí a dopřejte si je i při redukční dietě.

Vitamíny a minerály

Zároveň jsou blumy velmi bohaté na důležité látky. Konkrétně v nich najdeme vitamíny A, B a C, které mají čisticí účinky a podporují naši imunitu. Za zmínku ale stojí i silně antioxidační vitamín E. Dále nechybí nenasycené mastné kyseliny, které chrání lidské tělo před bakteriemi. Mezi nejdůležitější minerály patří železo, vápník, draslík a fosfor. Tyto látky snižují krevní tlak, zlepšují činnost srdce a cév a pozitivně působí i na svaly, zuby nebo některé vnitřní orgány.

Červenofialové blumy v kastrolu Africa Studio / Shutterstock.com

Kdy je sezóna blum a jak je zpracovat?

Sezóna blum probíhá od poloviny srpna do začátku září. Nejlépe tedy budou chutnat právě v této době, a to samotné nebo v salátu, ale i ve formě čerstvých šťáv, smoothie a domácích zmrzlin. A pokud hubnutí řešit nemusíte, budou se vám hodit také jako základ lahodných koláčů, řezů ale také kompotů, povidel, džemů a marmelád.

Recept na hrnkový koláč z blum

Co budete potřebovat?

Na těsto:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek špaldové mouky
  • prášek do pečiva
  • 3 hrnky cukru krystal
  • lžičku strouhané citronové kůry
  • hrnek podmáslí
  • hrnek slunečnicového oleje
Tři kostky koláče z blum naskládané na sobě, žluté blumy Elena Wein / Shutterstock.com

Na náplň:

  • 1 kg blum
  • polovinu kostky másla
  • hrnek hrubé mouky
  • hrnek cukru krystal
  • hrnek nahrubo nasekaných ořechů

Postup:

  1. Nejprve promíchejte obě mouky s cukrem, citronovou kůrou a práškem do pečiva.
  2. Potom přilijte podmáslí a olej a lehce promíchejte, aby se směs dokonale spojila.
  3. Pak už stačí jen vyložit plech pečicím papírem a těsto na něj rozprostřít.
  4. Následně rozehřejte troubu na 180 stupňů.
  5. Blumy umyjte, vypeckujte a nakrájejte na čtvrtky, abyste je mohli naskládat na těsto.
  6. Nakonec už stačí jen vytvořit drobenku, a to z másla, cukru, ořechů a hrubé mouky. Nasypte ji na koláč a pečte zhruba půl hodiny. Po vychladnutí můžete podávat.

Zdroje: Ctidoma.cz, Living.iPrima.cz, Magazin.recepty.cz