Připravte si doma kvašené okurky! Pochutnáte si a nakopnete svou imunitu

Sklenice s okurkami ve slaném nálevu, hlávky česneku a další koření alicja neumiler / Shutterstock.com

Rychlokvašky, kvašáky nebo prostě jen kvašené okurky neodmyslitelně patří k české letní tradici. V sezoně, kdy na polích a zahrádkách rostou okurky jako divé a spotřebovat je v čerstvém stavu prostě nestíháme, většina z nás volí cestu konzervování. První variantou bývá většinou klasické zavařování. Co ale zkusit okurky naložit do slaného nálevu a nechat přirozeně pracovat bakterie mléčného kvašení? Je to jednoduché a rychlé. A navíc vám za to poděkují nejen vaše chuťové pohárky, ale také střevní mikrobiota a zažívání.

Přečtěte si také

Víte, co se stane s pečivem, které nekoupíte? Nevyhazuje se! Víme, jak ho supermarkety využívají

Kvašáky, nebo rychlokvašky – jaký je mezi nimi rozdíl?

Fermentace, česky kvašení, je v posledních letech velmi populární a doma se do něj pouští mnoho z nás. Pokud jste už zkoušeli kvasit okurky, máme pro vás jednu otázku.

Dělali jste rychlokvašky, nebo kvašáky? Ne, opravdu to není totéž, ačkoli to mnoho z nás často zaměňuje.

V obou případech se jedná o okurky zakonzervované procesem mléčného kvašení, rozdíl je však v jejich přípravě a v následné délce doby, kdy je nutné je zkonzumovat.

  • Rychlokvašky se zalévají horkým slaným nálevem, velmi rychle pak změknou a jsou připravené k jídlu. Je ale také nutné je relativně rychle spotřebovat.
  • Naopak kvašáky, které se zalévají až nálevem vychladlým, vám s přehledem vydrží v lednici či ve sklepě do zimy, možná i do jara, pokud je tedy nesníte dřív.
Dostali jste chuť na kyselé okurky?

Recept na kvašené okurky

Pokud se rozhodnete pustit do kvašení, určitě v tom nehledejte žádné složitosti. Podstatou a zárukou úspěchu je naprostá čistota, čerstvé suroviny, správný poměr vody a soli v nálevu a trpělivost. Speciální nádoby na kvašení v podstatě nejsou potřeba, hezky vám poslouží i větší, například třílitrová sklenice, a čistý, ideálně placatý kámen na zatížení okurek. Pokud tzv. „kvašák“ máte, znamená to pro vás větší pohodlí.

Prázdná zavařovací sklenice s kyselými okurkami, koprem a česnekem Tatevosian Yana / Shutterstock.com

Budete potřebovat:

  • nádobu na kvašení o objemu cca 3 litry
  • 1,5 kg okurek nakladaček
  • 1,5 l vody
  • 60 g soli (sůl by měla tvořit 2 % z celkového objemu nádoby)
  • snítky kopru
  • 2 vinné listy (nemusí být)
  • dle chuti: mrkev a křen nakrájené na kolečka, cibuli nakrájenou na měsíčky, stroužky česneku, kuličky pepře a nového koření, hořčičné semínko, bobkový list, chilli papričku
Dodejte jim chuť vhodnou zeleninou

Kupte se slevou Mrkev.

Porovnat slevy

Jak na to?

Na přípravu kvašáků vždy okurky zalévejte slaným roztokem vychladlým alespoň na 40 °C či o něco méně. Pokud nemáte teploměr, teplotu lze dobře odhadnout tak, že do nálevu strčíte prst a v klidu ho v něm můžete nechat, aniž by vás to pálilo.

Zavařovací sklenice s okurkami ve slaném nálevu ElenVik / Shutterstock.com
  1. Okurky nejprve pořádně omyjeme a očistíme od zbytku hlíny. Poté je necháme alespoň hodinu, ideálně přes noc namočené ve studené vodě. Zbaví se tak případné hořkosti. Následně je scedíme a každou zhruba třikrát propíchneme vidličkou.
  2. Nálev si připravíme smícháním soli s vodou. Provaříme, aby se sůl rozpustila, vypneme a necháme vychladnout.
  3. Mezitím naskládáme do připravené nádoby na kvašení okurky a ostatní ingredience. Na dno nejprve dáme jeden vinný list a začneme skládat okurky, snítky kopru, mrkev, křen, cibuli, česnek… prostě vše, co máme rádi.
  4. Takto připravené okurky zatížíme tak, aby v průběhu kvašení nevyplavaly nad hladinu. Tento krok není radno podceňovat, mohl by totiž vzniknout tzv. křís, v horším případě i plíseň.
  5. Vše zalijeme vychladlým nálevem. Sklenici pak zavřeme víčkem (zašroubujeme), případně pokud máme speciální nádobu na kvašení se vzduchotěsným uzávěrem, použijeme ten.
  6. Okurky necháme při pokojové teplotě kvasit zhruba 7–10 dní. Probíhající fermentaci poznáme tak, že se původně čirý nálev mírně zakalí (zbělá) a vznikají v něm drobné bublinky.

Hotové kvašáky pak přendáme do menších sklenic i s nálevem a skladujeme na chladném místě v lednici nebo ve sklepě.