Jak zpracovat houby z lesa? Konečně návod, jak je správně sušit, nakládat i zamrazovat

Houby v košíku Pixabay

Od srpna začala v našich lesích ta pravá houbařská sezóna a košíky se plní voňavými hříbky. Pokud se vám letos v hledání zadaří, máme pro vás 3 jednoduché způsoby, jak houby zpracovat, abyste si z nich mohli i v zimě připravovat nejrůznější lahůdky. Navíc poradíme, s čím se chuťově nejlépe kombinují, jak je správně očistit a jakých chyb se rozhodně vyvarovat.

Přečtěte si také

Co s rajčaty, která nestačila dozrát? Vyzkoušejte 3 způsoby, jak je doma nechat zčervenat
Co s rajčaty, která nestačila dozrát? Vyzkoušejte 3 způsoby, jak je doma nechat zčervenat

Vodní lázeň houbám neprospívá

Mnoho lidí udělá při příchodu z lesa první zásadní chybu – nechají houby odmočit v míse plné vody, aby se z nich odplavily nečistoty. Tím se ovšem houby ještě více nacucají vodou a ztratí svou pevnost, křehkost i jemnost a v jídlech budou hodně rozbředlé.

Nejlepší je hříbky očistit navlhčeným hadříkem nebo speciálním kartáčkem na čištění hub, který se dá koupit v obchodech (na internetu jeho cena začíná na cca 150 Kč). Pokud jsou houby znečištěné více, krátce je opláchněte pod tekoucí vodou a poté rychle otřete dosucha.

S přípravou neotálejte, čerstvé jsou nejlepší

Nasbírané houby byste také měli ideálně do 24 hodin zpracovat. Měkčí nebo vlhčí kusy co nejdříve, pevné a suché hříbky můžete nechat i dva dny v ledničce. Skladujte je v papírovém sáčku nebo tak, aby mohly dýchat. Nikdy je proto nedávejte do plastových sáčků nebo krabiček. Rychle by se zapařily a začaly plesnivět.

Čerstvé houby vyskládané na talíři stux / Pixabay

Sušení

Sušení je skvělým způsobem, jak nasbírané houby uchovat na zimu. Po přidání do pokrmů se krásně rozvoní a snadno se při vaření používají. Čerstvé očištěné houby krájejte asi na 4–5 mm tenké plátky. Dobře usušené houby poznáte tak, že se dají snadno zlomit a pohromadě chrastí.

Čtyři způsoby, jak houby usušit:

  • Na plechu: plátky hub rozprostřete na pečicí papír (noviny nejsou kvůli tiskařské barvě úplně ideální) nebo na mřížky a umístěte je na suché tmavší místo, kde dostatečně proudí vzduch. Suché by měly být zhruba za tři dny. Pravidelně je kontrolujte a otáčejte.
  • Ve vzduchu: houby zavěste na provázek, nebo ve vzduchu napněte záclonu (upevněte ji mezi pevné předměty, nebo navažte na šňůry na prádlo) a na tu houby podobně jako na plech rozprostřete. Výhodou je, že vzduch proudí spodem i vrchem a houby budou usušené rychleji a s menším rizikem zplesnivění.
  • V troubě: plátky hub sušte cca 5 hodin při 40–50 °C. Dvířka trouby by měla zůstat ideálně pootevřená, aby mohla odcházet pára a nezpůsobovala uvnitř zbytečnou vlhkost.
  • V sušičce na ovoce: jednoduchá a snadná cesta, jak houby usušit. Většina sušiček má také časovač, který nabízí nepřetržitý provoz po několik desítek hodin a o sušené plody se tak nemusíte starat.

Se sušičkou jde skladování potravin samo

Nákupní tip

Srpen se nese ve znamení zpracovávání úrody ovoce i hub, a proto nyní najdete v letácích prodejen s domácími potřebami, prodejen elektra i některých hypermarketů spoustu vybavení pro zavařování i sušení za akční ceny.

  • Třeba sušičky ovoce, zeleniny a hub najdete aktuálně ve slevě v Planeo Elektro nebo v Makru (Concept SO 2050 za cenu 2 649 Kč, akce platí do 17. 8.)
  • V Tescomě zase za výhodnější cenu pořídíte dřevěné rošty pro sušení, které lze skládat na sebe a jsou vhodné i do trouby (souprava Della Casa za cenu 319 Kč, akce platí do 31. 8.)
Sušené houby v misce niebieskibanan / Pixabay

Zamrazení

Ačkoliv mnoho lidí dává do mrazáku houby syrové, tento způsob se úplně nedoporučuje. Jednak mohou zhořknout, ale také po jejich rozmrazení hrozí, že se v nich rozmnoží toxiny. Před zmrazením je proto buďto blanšírujte (vhoďte na chvíli do vroucí vody a pak prudce zchlaďte v ledové vodě), nebo je nechte 3–5 minut na pánvi podusit, poté opláchněte studenou vodou a dejte do dobře těsnících mrazicích sáčků nebo krabiček. Takto vám vydrží uchované opravdu dlouho. Po rozmrazení je však okamžitě spotřebujte.

Nakládání a zavařování

I houby určené k nakládání a zavařování byste měli nejprve krátce povařit, nebo nechat projít varem a poté zchladit. Důležitá je také důkladná sterilizace sklenic – ty ponořte alespoň na půl hodiny do vroucí vody, aby se zničily všechny bakteriální zárodky.

Nejoblíbenější je u nás nakládání hub do tuku nebo octa:

  • Sádlo: V hrnci rozpusťte sádlo a přidejte na kostky nakrájené houby (v množství 1 : 2). Na mírném ohni duste, dokud houby nebudou jako škvarky, pak přidejte pepř a kmín. Vše nalijte do sklenic a nejméně 60 minut zavařujte.
  • Octový nálev: Svařte kyselý lák z octa a vody (1 : 3), trochu cukru a koření (bobkový list, pepř, nové koření, tymián, hořčičné semínko). Do sklenic dejte povařené houby, cibuli, česnek a případně jinou zeleninu podle chuti, zalijte lákem a sterilizujte 30 minut při 95 až 100 °C.
Člověk skládající houby do sklenice Freepick

Zdravá lahůdka, která se v kuchyni neztratí

Kromě jedinečné chuti je dobré houby jíst pro jejich vysoký obsah vitamínů a minerálů. Mimo jiné se o nich říká, že mají dobrý vliv na mozek. Díky obsaženému psilocybinu podporují růst neuronů a mohou být účinné při léčbě depresí. Posilují také imunitu a přispívají k očistě trávicího ústrojí i celého organismu.

V pokrmech se houby z českých lesů nejlépe doplňují s masem (drůbežím, hovězím i vepřovým), se sladkou i zakysanou smetanou, česnekem a kmínem. Skvělé jsou také s bramborami, vejci, těstovinami, obilovinami a zeleninou. Jejich stravitelnost podpoříte, když je zkombinujete s octem, citronovou šťávou či bylinkami a pepřem.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz