Od srpna začala v našich lesích ta pravá houbařská sezóna a košíky se plní voňavými hříbky. Pokud se vám letos v hledání zadaří, máme pro vás 3 jednoduché způsoby, jak houby zpracovat, abyste si z nich mohli i v zimě připravovat nejrůznější lahůdky. Navíc poradíme, s čím se chuťově nejlépe kombinují, jak je správně očistit a jakých chyb se rozhodně vyvarovat.
Mnoho lidí udělá při příchodu z lesa první zásadní chybu – nechají houby odmočit v míse plné vody, aby se z nich odplavily nečistoty. Tím se ovšem houby ještě více nacucají vodou a ztratí svou pevnost, křehkost i jemnost a v jídlech budou hodně rozbředlé.
Kupte se slevou Žampiony Clever.
Nejlepší je hříbky očistit navlhčeným hadříkem nebo speciálním kartáčkem na čištění hub, který se dá koupit v obchodech (na internetu jeho cena začíná na cca 150 Kč). Pokud jsou houby znečištěné více, krátce je opláchněte pod tekoucí vodou a poté rychle otřete dosucha.
Nasbírané houby byste také měli ideálně do 24 hodin zpracovat. Měkčí nebo vlhčí kusy co nejdříve, pevné a suché hříbky můžete nechat i dva dny v ledničce. Skladujte je v papírovém sáčku nebo tak, aby mohly dýchat. Nikdy je proto nedávejte do plastových sáčků nebo krabiček. Rychle by se zapařily a začaly plesnivět.
Sušení je skvělým způsobem, jak nasbírané houby uchovat na zimu. Po přidání do pokrmů se krásně rozvoní a snadno se při vaření používají. Čerstvé očištěné houby krájejte asi na 4–5 mm tenké plátky. Dobře usušené houby poznáte tak, že se dají snadno zlomit a pohromadě chrastí.
Houby jste dokonale usušili, ale co teď s nimi, aby vydržely? Skladujte je na chladném, tmavém a suchém místě v uzavíratelných sklenicích. Skvěle se na to hodí sklenice se šroubovacím nebo patentním uzávěrem.
Kupte se slevou Sušička potravin SilverCrest.
Srpen se nese ve znamení zpracovávání úrody ovoce i hub, a proto nyní najdete v letácích prodejen s domácími potřebami, prodejen elektra i některých hypermarketů spoustu vybavení pro zavařování i sušení za akční ceny.
Ačkoliv mnoho lidí dává do mrazáku houby syrové, tento způsob se úplně nedoporučuje. Jednak mohou zhořknout, ale také po jejich rozmrazení hrozí, že se v nich rozmnoží toxiny. Před zmrazením je proto buďto blanšírujte (vhoďte na chvíli do vroucí vody a pak prudce zchlaďte v ledové vodě), nebo je nechte 3–5 minut na pánvi podusit, poté opláchněte studenou vodou a dejte do dobře těsnících mrazicích sáčků nebo krabiček. Takto vám vydrží uchované opravdu dlouho. Po rozmrazení je však okamžitě spotřebujte.
I houby určené k nakládání a zavařování byste měli nejprve krátce povařit, nebo nechat projít varem a poté zchladit. Důležitá je také důkladná sterilizace sklenic – ty ponořte alespoň na půl hodiny do vroucí vody, aby se zničily všechny bakteriální zárodky.
Nejoblíbenější je u nás nakládání hub do tuku nebo octa:
Kromě jedinečné chuti je dobré houby jíst pro jejich vysoký obsah vitamínů a minerálů. Mimo jiné se o nich říká, že mají dobrý vliv na mozek. Díky obsaženému psilocybinu podporují růst neuronů a mohou být účinné při léčbě depresí. Posilují také imunitu a přispívají k očistě trávicího ústrojí i celého organismu.
V pokrmech se houby z českých lesů nejlépe doplňují s masem (drůbežím, hovězím i vepřovým), se sladkou i zakysanou smetanou, česnekem a kmínem. Skvělé jsou také s bramborami, vejci, těstovinami, obilovinami a zeleninou. Jejich stravitelnost podpoříte, když je zkombinujete s octem, citronovou šťávou či bylinkami a pepřem.