Kolagenové doplňky: Módní šílenství, nebo klíč k vitalitě?

Žena si sype kolagenový doplněk ze sáčku do sklenice s vodou Prathankarnpap / Shutterstock.com

Kolagen je základní stavební kámen našeho těla. S věkem však postupně ubývá. Reklamy nám nabízejí řešení ve formě kolagenových doplňků slibujících krásnou pleť, pevné vlasy a zdravé klouby. Ale je to opravdu nezbytná potřeba našeho těla, nebo jde pouze o další módní výstřelek?

Přečtěte si také

Umělecké dílo na plechu: Rozkvetlá italská focaccia je pastva pro oči i chuťové pohárky

Kolagen – slovo, které se v poslední době objevuje na každém kroku. Říká se mu základní stavební jednotka tkání a zdá se, že je klíčovým faktorem pro krásnou pleť, silné vlasy a zdravé klouby.

Ale je opravdu tato bílkovina tolik nezbytná a úžasná, jak se nám snaží tvrdit reklamy, nebo je to jen další módní trend? Koneckonců, naše tělo si kolagen dokáže samo vyrobit, takže potřebuje vůbec tyto výživové doplňky?

K čemu potřebujeme kolagen?

Kolagen je bílkovina, která se vyskytuje v různých částech našeho těla – ve šlachách, kůži, očích, kostech, chrupavkách, nehtech, zubech, vlasech, pojivových tkáních, svalech, orgánech a tepnách. To znamená, že je prakticky všude, což naznačuje, že má zásadní roli v udržování struktury a pevnosti tělesných tkání.

Náš organismus kolagen vytváří, ale tato schopnost začíná postupně klesat s věkem. Jakmile dosáhneme zhruba třiceti pěti let, tělo produkuje již méně kolagenu, což vede k postupnému oslabení struktur buněk, oxidaci a nakonec i k projevům stárnutí. Kouření, nadměrné vystavování se slunečnímu záření a špatná životospráva zrychlují tento proces, takže se nemůžeme divit, že se naše pleť začíná stávat méně pružnou a začínají se objevovat vrásky.

Kolagenový prášek v mističce, sklenice s vodou Sokor Space / Shutterstock.com

Jak se projevuje nedostatek kolagenu?

Nedostatek kolagenu má široké dopady na naše tělo. Klouby ztrácejí hybnost a způsobují bolesti, kůže ztrácí elasticitu a objevují se vrásky a pigmentové skvrny. Vlasy a nehty jsou křehké a lámavé.

Tyto důsledky negativně ovlivňují naše pohodlí, pohyb, vzhled a sebevědomí. Naštěstí můžeme minimalizovat tyto dopady pomocí kolagenových doplňků a zajistit si tak spokojenější život.

Jak zvýšit příjem kolagenu?

Abychom zabránili tomuto procesu, měli bychom se zaměřit na zvýšení příjmu kolagenu, a to nejen formou doplňků stravy. Doporučuje se konzumovat potraviny bohaté na kolagen, jako je vývar z kostí a kloubních částí, ryby, mořské plody a huspenina. Bohužel, realita je taková, že většina z nás nedodržuje optimální stravovací návyky a často našemu tělu chybí potřebné živiny.

Zde přicházejí do hry doplňky stravy obsahující kolagen. Zejména lidé trpící artrózou, po operacích, kojící ženy a aktivní sportovci by měli uvažovat o doplňování kolagenu. Důležité je však vybrat správný typ a zdroj kolagenu. Kolagen může být získán z mořských ryb, kravských tkání, prasečí kůže nebo kuřecích kostí, přičemž se liší nejen typy kolagenů, ale také jejich biologická dostupnost.

Žena si prohlíží začínající vrásky v zrcadle fizkes / Shutterstock.com

Druhy kolagenu

Moderní výzkum identifikoval více než dvacet variant kolagenů, z nichž klíčovou roli hrají typy I, II, III a V.

Kolagen typu I

Nadpoloviční většina kolagenu přítomného v těle spadá do typu I, což z něj činí nesmírně rozšířenou variantu. Díky svému výskytu v kůži se stává oblíbeným cílem pro kosmetické produkty zlepšující stav pleti. Nicméně jeho vliv zasahuje dále než jen do kosmetického světa – podporuje zdraví pohybového aparátu a regeneraci a dokáže zvýšit kvalitu vlasů.

Kolagen typu II

Tento druh tvoří přibližně 70 % hmotnosti kloubních chrupavek a vyznačuje se delšími vlákny než kolagen typu I. Pro péči o klouby je často využíván ve spojení s kolagenem typu I, čímž tvoří účinnou kombinaci.

Kolagen typu III

Kolagen typu III sice nepatří mezi nejrozšířenější varianty, přesto si získal svou významnou roli. Jeho tenká vlákna hrají důležitou úlohu při procesu hojení ran. Zpočátku se vytváří v hojících se ranách a postupně ustupuje místo kolagenu typu I.

Kolagen typu V

Pokud se nám naskytne otázka pružných cév, do hry vstupuje kolagen typu V. Tento specifický druh kolagenu hraje klíčovou roli při udržování pružnosti cévního systému.

Jak vybrat správné kolagenové doplňky?

Základem je přesně určit, pro jaký účel potřebujete kolagen. Je-li to pro péči o pokožku, posílení kloubů, či jiný specifický problém, diagnostika vám pomůže zvolit správný druh kolagenu. Přečtěte si proto vždy pozorně informace o daném výživovém doplňku nebo se poraďte s prodejcem.

Zdroj: Primanapady.cz, Lekarna.cz, Benu.cz, Nehladu.cz