Není to jen plevel: Lopuch větší detoxikuje i podporuje růst vlasů

Divoce kvetoucí lopuch v létě Daria Kho / Shutterstock.com

Roste u cest, na smetištích a ne zrovna v těch nejpěknějších zákoutích. Děti po sobě rády hází jeho pichlavými květy a z listů dělají deštníky. Ten pravý poklad se ovšem ukrývá pod zemí. Málokoho by totiž napadlo, že je tato rumištní rostlina hotovým zázrakem pro naše zdraví i krásu, a dokonce se neztratí ani na talíři. Proč zařadit lopuch větší do své ozdravné rutiny a v jaké podobě je dobré ho užívat?

Přečtěte si také

„Strhli mi peníze, ale odmítli mi dát zboží. Prodavačka mi řekla, ať si to vyřeším sama,“ říká zoufalá žena

Na co se používá lopuch?

V první řadě obsahují kořeny lopuchu většího velké množství bílkovin, tříslovin, vitamínu C, hořčin, silic, hořčíku či draslíku, ale i inulinu, což je polysacharid zodpovědný za úpravu hladiny cukru v krvi. Navíc se podílí na lepším trávení a posilování imunity.

Ideální je sbírat mladé kořeny. Nejlepší doba je od konce léta přes podzim až do jara, než zase začnou kvést. Kořeny se zpracovávají především sušením v troubě nebo sušičce při nižších teplotách kolem 35 až 40 °C (maximálně však 50 stupňů).

  • Tip: Sušený drcený či mletý kořen lopuchu většího koupíte i v bylinkářstvích, prodejnách s kořením, ve zdravých výživách či lékárnách. Za 100 gramů dáte obvykle kolem 50 Kč, při nákupu většího kilového balení vychází stejné množství i o desítky korun levněji.
Kořen lopuchu většího má spoustu benefitů pro naše zdraví 13Smile / Shutterstock.com

Drcený, mletý nebo naložený do lihu?

Sušené kořeny se při potížích užívají po dobu 4 týdnů – buďto jako prášek na menší lžičku zapitý sklenicí vlažné vody nebo jako vylouhovaný čaj zalitý horkou vodou. Vnitřně se může užívat i tinktura, kterou vyrobíte naložením drceného kořene do kvalitního lihu na dobu alespoň 14 dní.

Kromě vnitřního preventivního i léčivého účinku má lopuch větší výborný vliv na zdraví kůže, pokožky hlavy a vlasů. V takovém případě se používá oplach z odvaru nebo vylisovaný olej vmasírovaný do pokožky.

Proč užívat kořen lopuchu vnitřně (čaj, tinktura, prášek)?

  • Napomáhá rozpouštění močových a žlučových kamenů. Působí také močopudně a mírně projímavě, ulevuje při zácpě.
  • Pročišťuje krev, detoxikuje (užívá se společně s kořenem pampelišky a hořčice) a pročišťuje lymfu i orgány, podporuje látkovou výměnu.
  • Zlepšuje trávení.
  • Doporučuje se při léčbě cukrovky, upravuje hladinu glukózy v krvi.
  • Pomáhá při pálení žáhy.
  • Povzbuzuje (nejen) během jarní únavy a vyčerpání.
  • Přispívá k normálnímu stavu kloubů a chrupavek.
Malá lahvička s tinkturou kazmulka / Shutterstock.com

Proč užívat kořen lopuchu zevně (obklady, výluhy, oplachy, tinktura)?

  • Pomáhá při plísních pokožky a nehtů.
  • Zmírňuje projevy akné, bojuje s mastnou pokožkou.
  • Ulevuje při otocích, svědění a modřinách (v přírodě poslouží jako první pomoc i pomačkaný či podrcený list lopuchu).
  • Pomáhá proti vypadávání vlasů a lupům, proti mastícím se vlasům bez objemu.
  • Podporuje zdraví vlasové pokožky a růst vlasů

Tip: Na oplachy vlasů a hlavy je ideální kombinace lopuchu a kopřivy v poměru 1:2. Přidáte-li kvalitní min. 60% líh a necháte po dobu 14 dní uležet a poté doředíte (v poměru líh a voda 3:2), vytvoříte si domácí aktivační tonikum pro růst vlasů k masáži vlasové pokožky.

Listy do salátu, kořen na chuť

Věděli jste, že vedle zdravotních účinků se lopuch neztratí ani v kuchyni? V Asii si ho šéfkuchaři dokonce cíleně pěstují. Budete-li ho chtít ochutnat, pak vyhledávejte pouze rostliny z čisté přírody nebo vlastní zahrady. Mladé listy pokrájené na tenké nudličky mají jemně nahořklou chuť a jsou příjemně křupavé. Kromě míchaných salátů a obloh jsou výborné například v kombinaci s křenem a smetanou. Jedlé jsou i mladé kořeny.

Zdroj: iReceptar.cz, Herbatica.cz, Vitalia.cz