Není to jen plevel: Lopuch větší detoxikuje i podporuje růst vlasů

Divoce kvetoucí lopuch v létě Daria Kho / Shutterstock.com

Roste u cest, na smetištích a ne zrovna v těch nejpěknějších zákoutích. Děti po sobě rády hází jeho pichlavými květy a z listů dělají deštníky. Ten pravý poklad se ovšem ukrývá pod zemí. Málokoho by totiž napadlo, že je tato rumištní rostlina hotovým zázrakem pro naše zdraví i krásu, a dokonce se neztratí ani na talíři. Proč zařadit lopuch větší do své ozdravné rutiny a v jaké podobě je dobré ho užívat?

Přečtěte si také

Mléčný postřik na růže: Chrání před chorobami a vytváří na listech ochranný film proti mšicím

Na co se používá lopuch?

V první řadě obsahují kořeny lopuchu většího velké množství bílkovin, tříslovin, vitamínu C, hořčin, silic, hořčíku či draslíku, ale i inulinu, což je polysacharid zodpovědný za úpravu hladiny cukru v krvi. Navíc se podílí na lepším trávení a posilování imunity.

Ideální je sbírat mladé kořeny. Nejlepší doba je od konce léta přes podzim až do jara, než zase začnou kvést. Kořeny se zpracovávají především sušením v troubě nebo sušičce při nižších teplotách kolem 35 až 40 °C (maximálně však 50 stupňů).

  • Tip: Sušený drcený či mletý kořen lopuchu většího koupíte i v bylinkářstvích, prodejnách s kořením, ve zdravých výživách či lékárnách. Za 100 gramů dáte obvykle kolem 50 Kč, při nákupu většího kilového balení vychází stejné množství i o desítky korun levněji.
Kořen lopuchu většího má spoustu benefitů pro naše zdraví 13Smile / Shutterstock.com

Drcený, mletý nebo naložený do lihu?

Sušené kořeny se při potížích užívají po dobu 4 týdnů – buďto jako prášek na menší lžičku zapitý sklenicí vlažné vody nebo jako vylouhovaný čaj zalitý horkou vodou. Vnitřně se může užívat i tinktura, kterou vyrobíte naložením drceného kořene do kvalitního lihu na dobu alespoň 14 dní.

Kromě vnitřního preventivního i léčivého účinku má lopuch větší výborný vliv na zdraví kůže, pokožky hlavy a vlasů. V takovém případě se používá oplach z odvaru nebo vylisovaný olej vmasírovaný do pokožky.

Proč užívat kořen lopuchu vnitřně (čaj, tinktura, prášek)?

  • Napomáhá rozpouštění močových a žlučových kamenů. Působí také močopudně a mírně projímavě, ulevuje při zácpě.
  • Pročišťuje krev, detoxikuje (užívá se společně s kořenem pampelišky a hořčice) a pročišťuje lymfu i orgány, podporuje látkovou výměnu.
  • Zlepšuje trávení.
  • Doporučuje se při léčbě cukrovky, upravuje hladinu glukózy v krvi.
  • Pomáhá při pálení žáhy.
  • Povzbuzuje (nejen) během jarní únavy a vyčerpání.
  • Přispívá k normálnímu stavu kloubů a chrupavek.
Malá lahvička s tinkturou kazmulka / Shutterstock.com

Proč užívat kořen lopuchu zevně (obklady, výluhy, oplachy, tinktura)?

  • Pomáhá při plísních pokožky a nehtů.
  • Zmírňuje projevy akné, bojuje s mastnou pokožkou.
  • Ulevuje při otocích, svědění a modřinách (v přírodě poslouží jako první pomoc i pomačkaný či podrcený list lopuchu).
  • Pomáhá proti vypadávání vlasů a lupům, proti mastícím se vlasům bez objemu.
  • Podporuje zdraví vlasové pokožky a růst vlasů

Tip: Na oplachy vlasů a hlavy je ideální kombinace lopuchu a kopřivy v poměru 1:2. Přidáte-li kvalitní min. 60% líh a necháte po dobu 14 dní uležet a poté doředíte (v poměru líh a voda 3:2), vytvoříte si domácí aktivační tonikum pro růst vlasů k masáži vlasové pokožky.

Listy do salátu, kořen na chuť

Věděli jste, že vedle zdravotních účinků se lopuch neztratí ani v kuchyni? V Asii si ho šéfkuchaři dokonce cíleně pěstují. Budete-li ho chtít ochutnat, pak vyhledávejte pouze rostliny z čisté přírody nebo vlastní zahrady. Mladé listy pokrájené na tenké nudličky mají jemně nahořklou chuť a jsou příjemně křupavé. Kromě míchaných salátů a obloh jsou výborné například v kombinaci s křenem a smetanou. Jedlé jsou i mladé kořeny.

Zdroj: iReceptar.cz, Herbatica.cz, Vitalia.cz