Inspekce varuje před nebezpečným kuřecím masem z Tesco. Lidl má problém s gulášem a v Makro stahují tuňáka s histaminem

Kuřecí maso s bylinkami a zeleninou yarrbush / Shutterstock.com

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) varuje před rizikovým kuřecím masem prodávaným v řetězci Tesco. Výrobek, konkrétně kuřecí prsa původem z Ukrajiny a balené na Slovensku, byl kontaminován bakterií salmonela infantis, známou svou spojitostí s onemocněním salmonelózou. Incidence byla zaznamenána v prodejně v Mostě, avšak výrobek byl už stažen z prodeje.

Přečtěte si také

Vynikající Cordon bleu od mistra šéfkuchaře: Tuhle dobrotu připravíte do 30 minut

Kuřecí maso s bakterií

„Vzhledem ke skutečnosti, že předmětný výrobek byl označen údajem ‚Spotřebujte do: 26.07.2023‘, v tržní síti se už nenachází. SZPI však důrazně doporučuje všem spotřebitelům, kteří by mohli mít výrobek doma v zamrazeném stavu, aby jej nekonzumovali. Případné zmrazení nemá na bakteriální kontaminaci prakticky žádný vliv,“ upozornil za SZPI Marek Bartík.

O jaký výrobek se konkrétně jedná?

  • Balení bylo označeno jako Tesco Kuřecí prsní řízek, šarže: 23293102, chov a porážka: Ukrajina, baleno společností WE Trade, Horné Saliby, Slovensko.
  • Notifikaci o zjištění nebezpečné potraviny vložili inspektoři do evropského systému rychlého varování pro potraviny (RASFF).

Vzorek odebrala SZPI jako součást plánované mimořádné mikrobiologické kontroly. S provozovatelem prodejny zahájila SZPI správní řízení o pokutě.

SZPI

V červenci SZPI upozornila na dvě šarže kuřete bez drobů původem z Ukrajiny a také tyto vzorky obsahovaly salmonelu. Zmíněné výrobky našla inspekce v prodejnách JIP východočeská v Českých Budějovicích a Harrachově.

Inspekce odhalila v Lidlu šizenou konzervu

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v rámci kontrol parametrů potravin v tržní síti zakázala čtyři šarže Maďarského guláše s nižším obsahem masa ve srovnání s informacemi na obalu. Potravinářská inspekce nařídila společnosti Lidl Česká republika v.o.s., aby bez prodlení stáhla ze své tržní sítě čtyři nevyhovující šarže potraviny Maďarský guláš Pikok, na obalu uveden výrobce: Whalley s.r.o., Mikulášovická 552, 407 78 Velký Šenov.

Výrobce na obalu potraviny mj. uvedl, že výrobek obsahuje 31,25 % hovězího masa a 31,25 % vepřového masa, celkově tedy 62,5 %. Laboratorní rozbor však u čtyř šarží potvrdil nižší celkový obsah masa, v jednom případě dokonce o více než 20 procentních bodů. Spotřebitelům tak byla poskytnuta zavádějící informace o složení potraviny.

  • Jednalo se o výrobky s těmito daty minimální trvanlivosti: DMT: 30.03 2026 (obsah masa: 41,6 %); DMT: 14.12 2025 (obsah masa: 45,6 %); DMT: 24.03 2025 (obsah masa: 54,5 %); DMT: 16.03 2026 (obsah masa: 47,2 %).

SZPI s kontrolovanou osobou zahájí správní řízení o uložení pokuty.

Konzervy guláše z Lidlu SZPI

Makro stahuje tuňáka s histaminem

Makro Cash & Carry ČR s.r.o., přistoupila z preventivních důvodů ke stažení níže uvedeného výrobků z trhu. Ve vzorku výrobku bylo zjištěné nadlimitní množství histaminu, než povolují legislativní požadavky. Dodavatelem těchto výrobků je společnost EURO FRIGO PRAHA SPOL s.r.o. Stažení se týká níže uvedené šarže:

  • TUŇÁK ŽL. STEAK 250G mražený VN 573/III/010 8594014236590

Balení tuňáku makro

Pokud jste uvedenou šarži zakoupili a máte je k dispozici, rozhodně jej nekonzumujte. Výrobek byl v prodeji sítě velkoobchodu makro v období od 7. 11. 2022 až 1. 8. 2023. Výrobek můžete vrátit do jakéhokoli velkoobchodního střediska Makro. Za zakoupené výrobky vám budou na základě prodejního dokladu vráceny zpět peníze. Vrácení je možné do 22. 9. 2023.

Zdroj: SZPI, Makro, Lidl, Tesco