Vyrobte si rychle a levně domácí levandulový olej nebo vodu. Léčí, chutná i čistí ucpané póry

Levandulové pole Kotkoa / Shutterstock.com

Levandule, lidově dulenka či špikanard, je silně aromatickou a léčivou rostlinou pocházející z čeledě hluchavkovitých. Není člověka, který by ji neznal nebo o ní alespoň neslyšel. V současné době se navrací trend lidového léčitelství, kde má právě levandule svou nezastupitelnou roli.

Přečtěte si také

Tyhle potraviny do ledničky nepatří, ale stejně je tam dáváme: Marmelády, vajíčka i dresinky

Pěstování levandule

Základním druhem je levandule lékařská (Lavandula angustifolia), ale existuje i spousta dalších druhů a odvozených kultivarů, které můžeme pěstovat. Tento vytrvalý polokeř původně pochází ze Středomoří.

V současné době je nejhojněji pěstován v Provence ve Francii, ale i u nás je plně mrazuvzdorný. Většinou dorůstá výšky 60–120 cm, ta se však liší dle druhu či kultivaru. Levanduli vyhovují slunná stanoviště s hlinitopísčitou, dobře propustnou půdou, nesnáší totiž přemokření. Umístit ji můžeme na záhon i na skalku, také do mobilních nádob. Řez květů se doporučuje ihned po odkvětu. Stříhají se odkvetlé květy, a to na začátku jejich stonků, poté nám levandule bude remontovat, tedy vykvete během léta podruhé. A navíc je medonosná, tudíž se to kolem ní hemží motýly a včelami.

Detail kvetoucí levandule freya-photographer / Shutterstock.com

Jak množit levanduli?

Levanduli můžete vysázet ze semínek. Ta v pařeništi předpěstujete po dobu pěti týdnů. Pak je vysázíme na záhon do sponu 30–50 cm. Pokud ovšem už levanduli máte, můžete ji množit, a to řízkováním.

Najděte na levanduli místo, kde je stonek dostatečně ohebný, ale už při přehnutí praskne. To je to místo, kde provedete řízkování. Odebraný řízek zkraťte na asi 10 cm a dejte do pudrového kořenového stimulátoru. Následně je zasaďte po přibližně 5 kusech do zahradnického substrátu, který udržujte vlhký. Řízky by měly být spíš v polostínu. Asi za pět týdnů budou mít dostatečné kořeny na výsadbu.

Léčivé účinky levandule

Borneol, cineol, kumarin a linalool, to jsou nejúčinnější látky, které levandule obsahuje. Mají protizánětlivé, pročišťující, uklidňující i antibiotické účinky, také ulevují od silné bolesti. Levandule pozitivně působí při zažívacích potížích, zejména při poruchách funkce žaludku či dvanáctníku. Má vliv na nervozitu, poruchy spánku a kožní problémy, také na popáleniny a opařeniny. Použít ji můžeme v různých úpravách – éterický olej, nálev, sušený květ apod., zevně i vnitřně.

Zdravá prsa i čistá pleť

Je dokázáno, že časté a pravidelně opakované masírování ňader zředěným levandulovým olejem podporuje jejich pevnost a zdravý vzhled. S nečistou pletí zatočí zase levandulová voda. Ta kůži prokrví a zabrání zanesení pórů. Doporučuje se její každodenní používání – jako klasické obličejové vody či tonika. Levandulovou vodu si můžete i snadno vyrobit. Postačí nám litr destilované vody a 3 kapky levandulové esence.

Levandulová voda ve skleněné lahvi, vedle sušené květy levandule Nitr / Shutterstock.com

Domácí levandulová voda

  1. Z hrsti čerstvé levandule odstraňte květy ze stopek a přidejte okvětní lístky do hrnce s vodou (100 ml).
  2. Pro zahřátí směsi použijte střední stupeň na vaší plotně a poté směs zakryjte pokličkou.
  3. Nechte odpočívat po dobu 30 minut.
  4. Pak snižte sílu na nízký stupeň.
  5. Nechte louhovat po dobu dalších 90 minut.
  6. Odstavte z plotny a nechte vychladnout.
  7. Přelijte směs přes látku (plenu, silonovou punčošku, případně sítko s jemným okem), abyste odstranili všechny květy z vody.
  8. Nalijte směs do lahvičky s rozprašovačem (zakoupíte v každé drogerii) a uložte ji do chladničky.
Kam na olivový olej v akci?

Zapomeňte na nespavost a stres

Taková levandulová koupel před spaním navodí příjemný pocit relaxace a uvolnění po náročném dni. Postačí nám pouze, asi v jednom litru vody, povařená hrst květů. Tento nálev necháme chvíli odstát, přilijeme do koupele a pak už jen užíváme. Výborně působí i levandulový čaj, sirup nebo pár kapek levandulové esence na vonném kameni či v aromalampě. Vůně levandule nám provoní celou místnost a pomůže usnout.

Domácí levandulový olej

  1. Květiny sušené nebo čerstvé levandule dejte do sklenice.
  2. Olivový olej si pomalu zahřejte na pánvi. Potřebné je takové množství oleje, které se vejde do sklenice s levandulovými květy.
  3. Zalijte květiny ohřátým olejem, který ale nesmí být horký, a přikryjte kuchyňskou fólií. Pořádně pohár zabezpečte gumičkou tak, aby z něj fólie nespadla.
  4. Pohár uložte na chladném a tmavém místě a nechte odpočívat celý měsíc. Jednou denně však směs protřepejte, aby se olej z levandulí uvolnil.
  5. Po měsíci pohár otevřete, vyberte květiny a lžící je pořádně mačkejte. Tak získáte vzácný levandulový olej z květů. Získaný olej uskladněte v uzavíratelné skleněné lahvičce.
Kapátko s levandulovým esenciálním olejem nad lahví v kvetoucím poli New Africa / Shutterstock.com

Stop žaludečním a střevním potížím

I tady můžeme s velkým úspěchem použít levandulový olej. 30 kapek smícháme s 10 kapkami heřmánkové esence a 100 ml panenského olivového oleje. Vznikne nám léčivý roztok, kterým si po dobu 10 minut masírujeme břicho, poté setrvejme v klidu a teple, dojde k vytouženému uvolnění. Rovněž nám uleví pár kapek tohoto levandulového oleje rozmíchaného s medem v šálku čaje nebo ve sklenici vody. Užíváme vždy před jídlem nebo alespoň dvakrát denně mezi jídly.