Milujete melouny? Slupky vylisujte na šťávu a z dužiny si dejte osvěžující polévku!

Melounová polévka na talíři Larisa Blinova / Shutterstock.com

Meloun – dobrota, která k létu neodmyslitelně patří. Sladký červený krasavec chutná malým i dospělým. Hydratuje, osvěží, a ještě má blahodárný vliv na zdraví. Tak proč nevyzkoušet nové melounové recepty?

Přečtěte si také

Vyberte si správné turistické boty, aby vás nebolely nohy. Tohle byste měli vědět, než nějaké koupíte

Recepty z melounu

Také jásáte, když v obchodech startuje melounová sezóna? Vodní meloun, což je tykvovitý plod lubenice obecné, mnozí považují za ovoce, přestože se jedná o sladkou a velmi oblíbenou plodovou zeleninu. Obsahuje až 81 % vody, proto dokonale doplní tekutiny i v tom největším horku. Každá dávka osvěžení je vítána – proto si zpestřete letní den recepty, které potěší malé i velké gurmány. A milovníky melounu především!

Dvě sklenice s melounovou šťávou Elena Veselova / Shutterstock.com

Zdravá dávka zinku

Vyhazujete slupky od melounu? To je velká škoda. Právě slupka obsahuje velkou dávku zinku a dalších vitamínů a minerálů. Dopřejte si zdravou ranní šťávu z celého melounu (v akci v Tescu za 8,90 Kč/kg a ve Flop Top za 12,90 Kč/kg). Odkrojte pouze nejtmavší část slupky a nakrájejte meloun na kostky vhodné pro přípravu do odšťavňovače. Lahodná šťáva nebude tak sladká, ale o to více bude svěží a zdravá. Zinek pomáhá s hojením ran, popostrčí imunitu a bojuje za krásnou pleť. Tak hurá na lahodné potěšení!

Sladko-slané jednohubky

Nezatěžujte se zbytečným pečivem. Rychlé a svěží letní občerstvení se bez něj klidně obejde. Vsaďte na dokonale harmonickou kombinaci melounu, sýru feta a prosciutta. Trojúhelníky melounu doplňte kostkou fety a kouskem šunky – spojte párátkem. I tato fresh variace může zdobit slavností tabuli nebo doplnit grilování s přáteli. Fantazii se meze nekladou. Chuťové pohárky vašich blízkých vás však rozhodně pochválí.

  • TIP: Jednohubky, sýry a další chuťovky můžete stylově servírovat na bambusovém prkénku. Občerstvení bude trendy, fotogenické a lákavé.

Melounová vášeň

Jen pro dospělé – kteří jistě ocení recept na skvělý letní drink. Melounový koktejl je jednoduchý, barevný a dokonale chutný. Stačí rozmixovat melounové kostky s ledem na melounovou tříšť. Vzniklou ledovou směs zalijte pomerančovým džusem a sektem nebo růžovým vínem v poměru 1:1:1. Nejenže výsledný koktejl skvěle vypadá. Ještě lépe si ho vychutnáte v jakýkoli žhavý letní večer. Na zdraví!

Víte, kde mají meloun v akci?

Kupte se slevou Meloun vodní.

Porovnat slevy

Gazpacho s dotekem melounu

Tradiční a oblíbená studená zeleninová polévka jistě zachutná také milovníkům melounu – tak šup tam s ním. V horkých letních dnech může jít o ideální brunch nebo lehký oběd. Potřebujete hrnek melounové dužiny, rajče, třetinu červené cibule, kousek okurky, polovinu papriky, stroužek česneku, snítku bazalky a koriandru, olivový olej a šťávu z citronu – a v neposlední řadě sůl a pepř dle chuti.

A postup? Příprava je tak jednoduchá, že vás neobere o váš drahocenný letní čas. Všechny suroviny jednoduše rozmixujte s kostkou ledu. Hotové gazpacho můžete ozdobit kusy zeleniny. Dobrou chuť!

Melounový sorbet v misce Nadezhda Nesterova / Shutterstock.com

Melounový sorbet s bublinkami ze zmrzlinovače

Sorbet je to pravé osvěžení. Dužinu z melounu vydlabeme a dáme do mixéru rozmixovat. Teď přijde na řadu zmrzlinovač. Pokud si pohráváte s myšlenkou koupit si nějaký na léto domů, doporučujeme NEŠETŘIT a pořídit si kvalitní s kompresorem – zmrzlinovač SAGE BCI600 je ideální parťák na léto. A to nejen proto, že umí během chvíle vytvořit sorbet i zmrzlinu, ale je naprosto skvělý na ledovou tříšť do letních koktejlů. Během chvíle zamrazí jogurty, které nám v lednici tak nějak zbyly a sorbety z něj jsou mňamkózní!

Výrobník zmrzliny Sage automaticky rozpozná hustotu připravovaného dezertu a uchová jej mražený až do podávání. Nabízí 12 programů pro nastavení struktury – zmrzlina, sorbet, mražený jogurt a gelato a vychladí se na –30 °C před použitím. Přípravu dezertu usnadní průhledné víko, kterým můžete proces kontrolovat a případně přidávat suroviny. Je tichý a jeho luxusní celokovový vzhled bude ozdobou na každé kuchyňské lince.

Zpět k našemu melounovému drinku – rozmixovaný meloun dejte do zmrzlinovače, nastavte program sorbet a nechte přístroj pracovat. Díky kompresoru můžete už po 1 hodině otvírat prosecco a do sklenky s melounovým sorbetem nalít bublinky.

Krásné léto všem!