Zmrzlina, gelato a sorbet nejsou to samé. Víte, čím se tyto osvěžující sladkosti liší?

Několik zmrzlin v kornoutku Elena Veselova / Shutterstock.com

Co může být v horkém létě lepší než zmrzlina? Ať už je to česká točená zmrzlina, italské gelato, nebo ovocný sorbet, každá vás v parném počasí dokáže dokonale osvěžit. Mezi jednotlivými druhy jsou však rozdíly ve složení, přípravě i servírování. Zmrzlina je studenější a tučnější, gelato je méně tučné a hutnější. Pokud máte chuť na zmrzlinu s kapkou alkoholu, sáhněte po ovocném sorbetu, a chcete-li ochutnat něco lehkého, dejte šanci mraženému jogurtu, který pochází z USA. Pojďte se s námi podívat i na další druhy mražených pochoutek, které můžete ochutnat.

Přečtěte si také

Rossmann spojuje věrnostní kampaň s jógou. Jiné řetězce lákají na vysavače i plyšové hračky

Čím se liší zmrzlina, sorbet a gelato?

Osvěžující zmrzlina patří k létu stejně jako koupání a opalování. V obchodech jsou k dispozici nanuky, kornouty či mražené sendviče, u stánku a v cukrárně si zase pochutnáte na točené a kopečkové zmrzlině, italském gelatu či ovocném sorbetu.

Ačkoli se může zdát, že jde o víceméně stejné výrobky, jsou mezi nimi podstatné rozdíly.

Osvěžte se za dobrou cenu

Jaké složení má zmrzlina?

Základem každé tradiční zmrzliny i gelata jsou mléko, smetana a cukr, které se dále ochucují ovocem, ovocnými šťávami, ořechovou či vanilkovou pastou, čokoládou a dalšími ingrediencemi dle konkrétní receptury. Do zmrzliny však patří také vaječné žloutky, které mají vliv na podíl tuku, jenž je ve zmrzlině mezi 10 a 25 procenty.

Zmrzlina je také oproti gelatu mnohem nadýchanější, jelikož se do ní při šlehání dostane víc vzduchu. V Česku je velmi oblíbená také točená zmrzlina, která je díky vytlačení strojkem krémovější než klasická kopečková varianta.

Zmrzlinový pult s nabízenými různými druhy Fusionstudio / Shutterstock.com

Čím je specifické italské gelato?

Daleko krémovější a plastičtější konzistenci má pravé italské gelato, které obsahuje maximálně 25 procent vzduchových bublin a čtyři až osm procent tuku. Liší se také teplotou – pravé gelato, tedy tradiční italská zmrzlina, se chladí na teplotu –12 °C až –14 °C, což je vyšší teplota než u zmrzliny.

Díky podávání při vyšší teplotě jde gelato nabírat špachtlí, jeho chuť se lépe rozvine a pro ústa a dásně nepředstavuje takový teplotní šok. Na zmrzlinu, která se podává při teplotě pod –18 stupňů Celsia, si však budete muset vzít kovovou naběračku.

Výrobník zmrzliny s kompresorem Sage BCI600 SAGE

Výrobník zmrzliny s kompresorem

Díky výrobníku zmrzliny Sage BCI600 ( 8 990 Kč, Planeo) si můžete sladkou zmrzlinu bez konzervantů dopřávat, kdykoliv se vám zachce. Do praktické nádoby výrobníku se vám vejde až jeden litr smetanové zmrzliny či ovocného sorbetu. Stisknutím tlačítka jednoho z 12 přednastavených programů vykouzlíte zmrzlinu, sorbet, gelato či mražený jogurt během pár desítek minut. Přístroj automaticky rozpozná hustotu připravovaného mraženého dezertu podle vašeho nastavení a bude dezert uchovávat mražený až do podávání.

Co je semifreddo?

V Itálii můžete také ochutnat tzv. semifreddo, polomraženou sladkou pěnu, kterou často podávají jako dezert v restauracích. Za svou vláčnou a nadýchanou konzistenci vděčí smíchání gelata se stejným množstvím šlehačky.

Melounový sorbet
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Melounový sorbet

Melounový sorbet je odlehčenou variantou zmrzliny bez přídavku smetany, je tedy svým složením vhodný také pro ty, kdo trpí intolerancí na mléčnou bílkovinu. Věříme, že vás v letních dnech perfektně osvěží a že si jej zamilujete.

Melounový sorbet

Jaký je rozdíl mezi sorbetem a zmrzlinou?

Na rozdíl od zmrzliny a gelata v sorbetu nenajdeme ani kapku smetany, a tudíž žádný tuk. Zato je velmi sladký, protože se připravuje ze slazené vody a dalších vhodných surovin, jako jsou ovocné šťávy, pyré, džusy, sirupy a čerstvé či mražené ovoce. Sorbety jsou k dispozici jako nanuky, vaničkové zmrzliny, ale i v točené variantě. Pokud sorbet obsahuje kapku smetany nebo mléka, označujeme jej slovem sherbet (též šerbet).

Servírovaný mražený jogurt v kelímku veryulissa / Shutterstock.com

Co je to froyo?

Ve Spojených státech amerických je velkým hitem tzv. froyo, tedy frozen yoghurt neboli mražený jogurt. Ten se skládá z mléka, jogurtových kultur a cukru. Typicky se servíruje točený do kelímků, posypaný nejrůznějším zdobením a konzumuje se lžičkou.

Jeho struktura je měkčí a tekutější, a navíc je méně tučný než třeba naše zmrzlina. Ačkoli nejde o zrovna známou variantu, můžete froyo ochutnat i v některých podnicích u nás.

Zdroj: Fresh.iprima.cz, iDnes.cz, Lifestylenews.cz