Rozmarýn – voňavá bylinka, která nabízí řadu zdravotních benefitů. Jak ji využít?

Celé i drcené listy rozmarýnu 5PH / Shutterstock.com

Sběr nebo pěstování bylin láká stále více lidí a ne náhodou jsou nejpopulárnější ty, které krásně voní. Mnoho bylin je kořením i lékem zároveň, takové by neměly chybět na zahrádce nebo za oknem. Patří mezi ně rozmarýn, krásná voňavá bylina, kterou možná znáte jen jako aromatické koření. Dokáže mnohem více než jen ochutit vaše pokrmy, je to i skvělý lék, který můžete snadno používat. Představíme si, jak můžete rozmarýn pěstovat a využít pro své zdraví.

Přečtěte si také

Co uvařit o víkendu? 5 českých klasik na sobotní a nedělní oběd

Co je rozmarýn?

Tato rostlina dokáže poplést hlavu už svým názvem. Dříve byla známá jako rozmarýn lékařský či rozmarýna lékařská. Jelikož byla po důkladném studování umístěna do rodu šalvěj, byla přejmenována na šalvěj rozmarýna. Přesto ji zná většina lidí jako rozmarýn.

Jedná se o keř, který může být vysoký až 2 metry a ihned zaujme svou výraznou vůní. Na první pohled může vypadat jako jehličnatý keř, ale místo jehliček má úzké listy, které jsou z jedné strany tmavě zelené a z druhé strany šedavé. Na přelomu jara a léta se na něm objeví krásné květy, v odstínech bílé, modré a nachové. Z keře se sbírají jeho listy a nedřevnatá nať, obvykle v době, kdy odkvetou květy.

Nachově kvetoucí rozmarýn Golden Shark 2 / Shutterstock.com

Využití rozmarýnu

V čerstvé i sušené podobě se používá jako koření, které se nejlépe hodí k masu. Je dokonce jednou z hlavních složek provensálského koření. Odedávna je také používán pro své léčivé vlastnosti. Používal se už 5 000 př. n. l. Pěstoval se ve starověkém Egyptě pro využití při pohřebních rituálech, oblíben byl také v Řecku a Římě. Ve 14. století byl rozmarýn používán k výrobě jednoho z prvních parfémů na bázi alkoholu v Evropě.

Je přirozeně protizánětlivý, protiplísňový, má antimikrobiální vlastnosti a vysoký obsah antioxidantů. Může být použit zejména ke zlepšení nálady, snížení úzkosti či únavy, zlepšení paměti a stimulaci růstu vlasů. Své důležité vlastnosti má díky olejům, jejichž obsah ale sušením slábne. Proto je nejvhodnější používat tuto bylinu čerstvou.

Pěstování rozmarýnu

Rozmarýn je rozmarný, jeho původem je Středomoří a roste jen tam, kde je teplo. Pokud ho vysadíte na zahradě, můžete ho mít jen jako letničku, protože nepřežije mráz. Lze jej ale pěstovat ve skleníku nebo za oknem, ideálně v kuchyni, kde vám bude snadno po ruce při vaření.

Většina lidí ho pěstuje v květináči nebo v truhlíku a dává ho v létě ven, protože miluje přímé slunce. Nejlepší volbou pro zeminu je dobře propustná písčitá půda. Nemá rád přemokření, mohou mu poté uhnít kořeny, proto zalévejte jen střídmě. Jakmile se začne ochlazovat a teploty klesnou pod 10 °C, přestěhujte rostlinu dovnitř.

Kde sehnat rozmarýn?

Můžete ho pořídit sušený, drcený, ve směsích i v podobě celých čerstvých snítek. Pro zdraví je obzvláště žádaný rozmarýnový esenciální olej. Samotnou rostlinu rozmarýnu můžete pořídit v mnoha zahradnictvích. Jeho cena se pohybuje kolem 50 Kč za malou rostlinu, ale seženete i vzrostlý keř, jehož cena se pohybuje v řádech stovek korun.

Čaj z rozmarýnu Olivka888 / Shutterstock.com

Recept na rozmarýnový čaj

  1. Připravte si 2 lžíce čerstvých listů rozmarýnu (nebo celých snítek).
  2. Umístěte je do vroucí vody a nechte louhovat 6 minut.
  3. Následně nálev sceďte a po vychladnutí pomalu popíjejte.
  4. Pro lepší chuť můžete osladit medem.

Proč pít rozmarýnový čaj?

  • Vzhledem k vysokému obsahu antioxidantů je jeho pití skvělou prevencí srdečních chorob a pomůže k vyrovnání hladiny volných radikálů v těle.
  • Pomůže chránit zrak a zlepšit zdraví očí.
  • Dokáže zmírnit zažívací potíže včetně pálení žáhy a bolesti žaludku.
  • Uleví od bolestí hlavy a celkového přetížení. Pro tento účinek je obzvláště vhodné také vdechovat páru z horkého rozmarýnového nálevu.
  • Můžete ho použít pro oplach vlasů, tím zajistíte jejich stimulaci a podpoříte růst.
  • Pití šálku rozmarýnového čaje denně může pomoci zlepšit kvalitu paměti a duševní bdělost.
Rozmarýnový olej na dřevěné desce, pod ním větvička rozmarýnu Halil ibrahim mescioglu / Shutterstock.com

Jak použít rozmarýnový olej?

Tento olej se nepoužívá ke konzumaci, ale pouze k lokální aplikaci na tělo nebo do aromatických difuzérů.

  • Při použití v aroma lampě pomůže jeho vdechování zlepšit funkce mozku, snížit napětí a zmírnit únavu.
  • Po zředění nosnými oleji je vhodný pro masáž ke zmírnění bolesti svalů.
  • Po zředění jím lze masírovat chodidla.
  • Může být zředěn olejem bezpečným pro vlasy a vmasírován do pokožky hlavy před mytím vlasů. To podpoří lepší růst vlasů.

Zdroje: Feathersinthewoods.com, Wikipedia.org, Abecedazahrady.dama.cz, Bylinkovyraj.net