Bedrník anýz na louce přehlédnete, ale jeho účinky znali už ve staroegyptské medicíně

Bedrník anýz na louce Cyrustr / Shutterstock.com

Málokoho napadne, že když se prochází po louce, šlape po lékárně našich předků. Téměř všechny rostliny mají nějaké využití, ale pokud je nedokážeme rozeznávat a správně používat, mohou pro nás být jen nenápadný plevel. Mezi často přehlížené rostliny patří také bedrník anýz. Pravděpodobně jste ho už mnohokrát viděli, ale nikdy vás nenapadlo, že může být užitečný. Jde o možná nejstarší koření a také o významný lék na řadu problémů.

Přečtěte si také

Ochutnejte exotický chlebovník. V Česku je stále dostupnější a poskytuje celou řadu benefitů

Co je bedrník anýz a jaký je jeho původ?

Jedná se o jednoletou rostlinu z čeledi miříkovitých, která pochází z oblasti Egypta a Středomoří. Postupně se rozšířila do zbytku světa a pěstuje se i u nás.

Volně ji lze nalézt i na loukách a pastvinách. Je vysoká asi půl metru a typická je bohatým větvením a drobnými bílými květy, které jsou uspořádané do okolíků.

Také na ní najdeme tři druhy listů, nejníže jsou srdčité a směrem k vrcholu jsou pak zpeřené a přenosečné. Je podobná svým příbuzným, jako jsou kmín, fenykl a kopr. Anýz je velmi aromatický, což je důvod, proč se používá i jako koření. Typický je kořeněnou a lehce lékořicovou chutí. Používá se do pečiva, sladkých receptů, cukroví, kompotů, omáček i k nakládání hub a zeleniny.

Rostlina kvete od června do května, ale vaši pozornost by měla vzbudit zejména v srpnu a září. V tomto období dozrávají plody, kvůli kterým je vyhledávána. Jedná se o dvounažky zelenošedé, šedožluté či šedohnědé barvy.

Anýz se zralými plody Bogdan Sonjachnyj / Shutterstock.com

Jaká je historie anýzu?

Jde o jedno z nejstarších koření lidstva. Důkazem je egyptský papyrus sahající až do doby kolem roku 2 000 př. n. l. Anýz byl navíc zmíněn ve faraonských lékařských textech, protože byl už tehdy používán při léčbě zažívacích problémů a také ke snížení bolesti zubů. Hippokratés uvedl, že je anýz užitečný při čištění dýchacího systému. Od starověku se používá jako lék i ingredience pro dochucení jídla. Římané jej používali k ochucení koláčů, které konzumovali hned po hlavním jídle, aby zlepšili jeho trávení.

Pěstování anýzu

Pěstuje se ze semen na zahradě, v květináči i za oknem. Semena se sází na jaře, nejlépe v březnu nebo dubnu, do hloubky 1–2 cm a zhruba 30 cm od sebe. Ideální je slunné stanoviště s lehčí hlinitopísčitou půdou. Zalévejte jen lehce, nejlépe, když je půda suchá. Sklízejte tak, že seříznete květenství a zavěsíte ho na suchém místě směrem dolů, dokud nevyschne. Poté oddělte semena a skladujte je na suchém a temném místě, nejlépe ve vzduchotěsné nádobě nebo sáčku.

Pozor, anýz je velkým lákadlem pro myši. Mějte ho proto na místě, kde se k němu nedostanou.

Semena anýzu ve skleněné nádobě spline_x / Shutterstock.com

Jak připravit anýzový čaj?

  • Rozdrťte lžičku sušených plodů v hmoždíři.
  • Zalijte 200 ml vroucí vody.
  • Nálev přikryjte a nechte 10–15 minut louhovat.
  • Nálev sceďte.
  • Pijte 3–5x denně.

Zdravotní přínosy anýzu

Zlepšuje trávení – Pomáhá při zvracení, nevolnosti, léčí průjem, bolesti břicha, plynatost a gastritidu. Navíc funguje jako stimulant chuti k jídlu.

Léčí nespavost – Anýzový čaj je neuvěřitelně cenný při léčbě poruch spánku, pokud se užívá po jídle nebo před tím, než jdete spát. Je třeba dbát na to, aby se příliš dlouho nevařil, protože se jeho silice vypařuje a také ztratí většinu svých terapeutických vlastností.

Pomáhá při mužském klimakteriu a menstruačních poruchách – V jeho esenciálním oleji nalezneme anethol, což je fytoestrogen. Deriváty anetholu, stejně jako dianethol i fotoanethol, napomáhají ke zmírnění příznaků mužského klimakteria, k podpoře tvorby mateřského mléka, usnadnění porodu a také k podpoře menstruace.

Podporuje laktaci – Najdeme zde dianethol i fotoanethol. Tyto látky mají jemné estrogenní účinky pro zlepšení laktace. Kromě toho je kvůli estrogenním účinkům využíván ke zvýšení libida a také k řešení příznaků premenstruačního syndromu.

Pečuje o zdraví dýchacích cest – Jeho semena mají mírné expektorační vlastnosti, takže se často používají v pastilkách a směsích proti kašli. Stejně tak anýzový olej skutečně pomáhá uvolnit hlen v plicích a krku. Navíc je cenný při léčbě běžného nachlazení, astmatu, bronchitidy, chřipky, zápalu plic a sinusitidy.

Muž se chytá za bolavý krk voronaman / Shuttestock.com

Chrání před mikrobiálními infekcemi a nemocemi – Výtažky z anýzu obvykle brání rozvoji a distribuci množství bakteriálních kmenů, virů a plísní.

Pečuje o orální zdraví – Antimikrobiální vlastnosti se využívají k tomu, že jsou semena anýzu součástí receptů na domácí ústní vodu. Pomůže bojovat proti problémům se špatným dechem a také s otoky úst.

Podporuje zdraví miminka – Semena u kojenců léčí silné bolesti žaludku a také škytavku.

Zdroje: Healthbenefitstimes.com, Bimbima.com, Verywellhealth.com, Wikipedia.org, Vitalia.cz, Bylinkyprovsechny.cz, Osiva-semena.cz