Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Co s úrodou rajčat? Vyrobte si vlastní kečup nebo vynikající sušená rajčata

Co s úrodou rajčat? Vyrobte si vlastní kečup nebo vynikající sušená rajčata

Poštěstila se vám na zahrádce velká úroda rajčat a nevíte, co s nimi? Už vás nebaví je dávat jako přílohu k jídlu a krájet do salátů? Nezoufejte. Poradíme vám pár netradičních tipů na jejich zpracování.

Přečtěte si také

Jak správně vybrat školní batoh pro školáka a na co si dát při výběru pozor!
Jak správně vybrat školní batoh pro školáka a na co si dát při výběru pozor!

Rajčata nemusíte jíst jen v syrovém stavu. Vyzkoušejte je usušit a naložit či z nich uvařit kečup nebo sugo. Víme, jak na to!

Sušená rajčata v oleji 

V obchodě je většinou seženete za nemalé peníze, přitom je jejich výroba opravdu snadná, takže si je rozhodně zvládnete udělat i sami doma. Skvěle se hodí do těstovin, salátů či rizota. 

Se sušičkou na potraviny to bude hračka

Méně vodnatá rajčata nakrájejte na půlcentimetrové plátky a vyskládejte do sušičky. Rajčata usušte dle instrukcí dané sušičky - každá funguje trochu jinak. Usušit je můžete samozřejmě i v troubě, ale musíte je hlídat, aby si zachovala barvu a pružnost. 

Usušená rajčata napěchujte do ¾ sklenice a prokládejte je čerstvými bylinkami: bazalkou, tymiánem, rozmarýnem či oreganem. Následně je až po okraj sklenice zalijte olivovým olejem. Sklenici pečlivě zavíčkujte a nechte rajčata několik dní odpočívat - nasají do sebe olej a chuť bylinek.

Domácí sušená rajčata v oleji

Domácí kečup

Jestli patříte mezi milovníky kečupu a rajčat máte opravdu hodně, tak domácí kečup rozhodně musíte zkusit. Nejen že skvěle chutná a voní, navíc je bez konzervantů a barviv.

Postup

1,5 kg hodně zralých rajčat, 150 g cibule a 150 g oloupaných jablek očistěte, nakrájejte na větší kousky a vložte do hrnce. Přidejte 2 hřebíčky, 6 kuliček černého pepře a nového koření, bobkový list, 100 g třtinového cukru, 100 ml jablečného octa.

Za občasného míchání vaříme smět cca 45 minut dokud nezhoustne. Poté vyberte veškeré koření a rozmixujeme směs mixérem dohladka

Pak už jen horkým kečupem naplňte vyvařené sklenice a zavařujte ho 20 minut. Pokud chcete mít kečup pikantnější, můžete vmíchat chilli koření.

Domácí kečup bez chemie a konzervantů

Pravé italské sugo

Máte rádi italskou kuchyni? Připravte si výtečné domácí sugo, které můžete použít jako základ na pizzu nebo ho zavařit. Když ho smícháte s čerstvými bylinkami a mletým masem, budete mít vynikající omáčku na těstoviny.

Jak postupovat?

2 kg zralých rajčat oloupejte, zbavte dužiny i zrníček a nakrájejte. 3 cibule, jednu mrkev a 6 stroužků česneku nakrájejte a za stálého míchání restujte na pánvi alespoň 5 minut. Poté přidejte rajčata, lžičku soli a mletého pepře, 5 lžic olivového oleje a přiveďte k varu.

Směs vařte cca půl hodiny a poté přihoďte lístky bazalky. Vše rozmixujte mixérem a případně ještě osolte a opepřete.

Recept na domácí rajčatové sugo