Poštěstila se vám na zahrádce velká úroda rajčat a nevíte, co s nimi? Už vás nebaví je dávat jako přílohu k jídlu a krájet do salátů? Nezoufejte. Poradíme vám pár netradičních tipů na jejich zpracování.
Rajčata nemusíte jíst jen v syrovém stavu. Vyzkoušejte je usušit a naložit či z nich uvařit kečup nebo sugo. Víme, jak na to!
V obchodě je většinou seženete za nemalé peníze, přitom je jejich výroba opravdu snadná, takže si je rozhodně zvládnete udělat i sami doma. Skvěle se hodí do těstovin, salátů či rizota.
Méně vodnatá rajčata nakrájejte na půlcentimetrové plátky a vyskládejte do sušičky. Usušte je dle instrukcí dané sušičky – každá funguje trochu jinak. Usušit je můžete samozřejmě i v troubě, ale musíte je hlídat, aby si zachovala barvu a pružnost.
Tip z Kupi.cz: Sušičku potravin vybírejte podle toho, co vše v ní budete chtít sušit, a velkou roli hraje i množství, které bude mít spotřebič za úkol zpracovat. Levnější varianty se objevují v akčních letácích supermarketů. Pokud však budete chtít více sušicích plat a milujete například sušené maso, vyplatí se investovat do dražšího pomocníka.
Velmi dobré uživatelské recenze mají sušičky s velkým množstvím plat a kvalitním příslušenstvím od výrobců, jako jsou Concept, SENCOR, G21, Tescoma, Gorenje, ETA nebo Philco.
Jestli patříte mezi milovníky kečupu a rajčat máte opravdu hodně, pak ten domácí rozhodně musíte zkusit. Nejen, že skvěle chutná a voní, navíc je bez konzervantů a barviv.
Máte rádi italskou kuchyni? Připravte si výtečné domácí sugo, které můžete použít jako základ na pizzu nebo ho zavařit. A když ho smícháte s čerstvými bylinkami a mletým masem, budete mít vynikající omáčku na těstoviny.