Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Co s úrodou rajčat? Vyrobte si vlastní kečup nebo vynikající sušená rajčata

Co s úrodou rajčat? Vyrobte si vlastní kečup nebo vynikající sušená rajčata

Poštěstila se vám na zahrádce velká úroda rajčat a nevíte, co s nimi? Už vás nebaví je dávat jako přílohu k jídlu a krájet do salátů? Nezoufejte. Poradíme vám pár netradičních tipů na jejich zpracování.

Přečtěte si také

Exotické kaki je plné vitamínů, ale jen málokdo jej umí správně jíst
Exotické kaki je plné vitamínů, ale jen málokdo jej umí správně jíst

Rajčata nemusíte jíst jen v syrovém stavu. Vyzkoušejte je usušit a naložit či z nich uvařit kečup nebo sugo. Víme, jak na to!

Sušená rajčata v oleji 

V obchodě je většinou seženete za nemalé peníze, přitom je jejich výroba opravdu snadná, takže si je rozhodně zvládnete udělat i sami doma. Skvěle se hodí do těstovin, salátů či rizota. 

Se sušičkou na potraviny to bude hračka

Méně vodnatá rajčata nakrájejte na půlcentimetrové plátky a vyskládejte do sušičky. Rajčata usušte dle instrukcí dané sušičky - každá funguje trochu jinak. Usušit je můžete samozřejmě i v troubě, ale musíte je hlídat, aby si zachovala barvu a pružnost. 

Usušená rajčata napěchujte do ¾ sklenice a prokládejte je čerstvými bylinkami: bazalkou, tymiánem, rozmarýnem či oreganem. Následně je až po okraj sklenice zalijte olivovým olejem. Sklenici pečlivě zavíčkujte a nechte rajčata několik dní odpočívat - nasají do sebe olej a chuť bylinek.

Domácí sušená rajčata v oleji

Domácí kečup

Jestli patříte mezi milovníky kečupu a rajčat máte opravdu hodně, tak domácí kečup rozhodně musíte zkusit. Nejen že skvěle chutná a voní, navíc je bez konzervantů a barviv.

Postup

1,5 kg hodně zralých rajčat, 150 g cibule a 150 g oloupaných jablek očistěte, nakrájejte na větší kousky a vložte do hrnce. Přidejte 2 hřebíčky, 6 kuliček černého pepře a nového koření, bobkový list, 100 g třtinového cukru, 100 ml jablečného octa.

Za občasného míchání vaříme smět cca 45 minut dokud nezhoustne. Poté vyberte veškeré koření a rozmixujeme směs mixérem dohladka

Pak už jen horkým kečupem naplňte vyvařené sklenice a zavařujte ho 20 minut. Pokud chcete mít kečup pikantnější, můžete vmíchat chilli koření.

Domácí kečup bez chemie a konzervantů

Pravé italské sugo

Máte rádi italskou kuchyni? Připravte si výtečné domácí sugo, které můžete použít jako základ na pizzu nebo ho zavařit. Když ho smícháte s čerstvými bylinkami a mletým masem, budete mít vynikající omáčku na těstoviny.

Jak postupovat?

2 kg zralých rajčat oloupejte, zbavte dužiny i zrníček a nakrájejte. 3 cibule, jednu mrkev a 6 stroužků česneku nakrájejte a za stálého míchání restujte na pánvi alespoň 5 minut. Poté přidejte rajčata, lžičku soli a mletého pepře, 5 lžic olivového oleje a přiveďte k varu.

Směs vařte cca půl hodiny a poté přihoďte lístky bazalky. Vše rozmixujte mixérem a případně ještě osolte a opepřete.

Recept na domácí rajčatové sugo