Co s úrodou rajčat? Vyrobte si vlastní kečup nebo vynikající sušená rajčata

Rajčata a domácí rajčatový kečup Christian Draghici / Shutterstock.com

Poštěstila se vám na zahrádce velká úroda rajčat a nevíte, co s nimi? Už vás nebaví je dávat jako přílohu k jídlu a krájet do salátů? Nezoufejte. Poradíme vám pár netradičních tipů na jejich zpracování.

Přečtěte si také

Upozornění pro zákazníky: Obchody stahují z prodeje rýži známého výrobce i holandské kakao

Rajčata nemusíte jíst jen v syrovém stavu. Vyzkoušejte je usušit a naložit či z nich uvařit kečup nebo sugo. Víme, jak na to!

Sušená rajčata v oleji

V obchodě je většinou seženete za nemalé peníze, přitom je jejich výroba opravdu snadná, takže si je rozhodně zvládnete udělat i domácí. Skvěle se hodí do těstovin, salátů či rizota.

Jak sušit rajčata v sušičce?

Méně vodnatá rajčata nakrájejte na půlcentimetrové plátky a vyskládejte do sušičky. Usušte je dle instrukcí dané sušičky – každá funguje trochu jinak. Usušit je můžete samozřejmě i v troubě, ale musíte je hlídat, aby si zachovala barvu a pružnost.

  • Tip z Kupi.cz: Sušičku potravin vybírejte podle toho, co vše v ní budete chtít sušit, a velkou roli hraje i množství, které bude mít spotřebič za úkol zpracovat. Levnější varianty se objevují v akčních letácích supermarketů. Pokud však budete chtít více sušicích plat a milujete například sušené maso, vyplatí se investovat do dražšího pomocníka.

Velmi dobré uživatelské recenze mají sušičky s velkým množstvím plat a kvalitním příslušenstvím od výrobců, jako jsou Concept, SENCOR, G21, Tescoma, Gorenje, ETA nebo Philco.

Když chcete rajčata ochutnat rovnou

Recept na nakládaná sušená rajčata s bylinkami

  1. Usušená rajčata napěchujte do ¾ sklenice a prokládejte je čerstvými bylinkami: bazalkou, tymiánem, rozmarýnem či oreganem. Následně je až po okraj sklenice zalijte olivovým olejem.
  2. Sklenici pečlivě zavíčkujte a nechte rajčata několik dní odpočívat – nasají do sebe olej a chuť bylinek.
Domácí kečup ve sklenici Pixel-Shot / Shutterstock.com

Recept na domácí kečup

Jestli patříte mezi milovníky kečupu a rajčat máte opravdu hodně, pak ten domácí rozhodně musíte zkusit. Nejen, že skvěle chutná a voní, navíc je bez konzervantů a barviv.

Postup

  1. 1,5 kg hodně zralých rajčat, 150 g cibule a 150 g oloupaných jablek očistěte, nakrájejte na větší kousky a vložte do hrnce. Přidejte 2 hřebíčky, 6 kuliček černého pepře a nového koření, bobkový list, 100 g třtinového cukru a 100 ml jablečného octa.
  2. Za občasného míchání vařte směs cca 45 minut, dokud nezhoustne. Poté vyberte veškeré koření a rozmixujte směs mixérem dohladka.
  3. Pak už jen horkým kečupem naplňte vyvařené sklenice a zavařujte ho 20 minut. Pokud jej chcete mít pikantnější, můžete vmíchat chilli koření.

Recept na pravé italské sugo

Máte rádi italskou kuchyni? Připravte si výtečné domácí rajčatové sugo, které můžete použít jako základ na pizzu nebo ho zavařit. A když ho smícháte s čerstvými bylinkami a mletým masem, budete mít vynikající omáčku na těstoviny.

Jak postupovat?

  1. 2 kg zralých rajčat oloupejte, zbavte dužiny i zrníček a nakrájejte.
  2. 3 cibule, jednu mrkev a 6 stroužků česneku nakrájejte a za stálého míchání restujte na pánvi alespoň 5 minut. Poté přidejte rajčata, lžičku soli a mletého pepře, 5 lžic olivového oleje a přiveďte k varu.
  3. Směs vařte cca půl hodiny a poté přihoďte lístky bazalky. Vše rozmixujte mixérem a případně ještě osolte a opepřete.