Co s úrodou rajčat? Vyrobte si vlastní kečup nebo vynikající sušená rajčata

Domáčí kečup, sušená rajčata i sugo na pizzu Pixabay

Poštěstila se vám na zahrádce velká úroda rajčat a nevíte, co s nimi? Už vás nebaví je dávat jako přílohu k jídlu a krájet do salátů? Nezoufejte. Poradíme vám pár netradičních tipů na jejich zpracování.

Přečtěte si také

Trendy svíčky 2021: Jaké vybrat pro letošní podzim?
Trendy svíčky 2021: Jaké vybrat pro letošní podzim?

Rajčata nemusíte jíst jen v syrovém stavu. Vyzkoušejte je usušit a naložit či z nich uvařit kečup nebo sugo. Víme, jak na to!

Sušená rajčata v oleji

V obchodě je většinou seženete za nemalé peníze, přitom je jejich výroba opravdu snadná, takže si je rozhodně zvládnete udělat i sami doma. Skvěle se hodí do těstovin, salátů či rizota.

Se sušičkou na potraviny to bude hračka

Méně vodnatá rajčata nakrájejte na půlcentimetrové plátky a vyskládejte do sušičky. Usušte je dle instrukcí dané sušičky – každá funguje trochu jinak. Usušit je můžete samozřejmě i v troubě, ale musíte je hlídat, aby si zachovala barvu a pružnost.

Tip z Kupi.cz: Sušičku potravin vybírejte podle toho, co vše v ní budete chtít sušit, a velkou roli hraje i množství, které bude mít spotřebič za úkol zpracovat. Levnější varianty se objevují v akčních letácích supermarketů. Pokud však budete chtít více sušicích plat a milujete například sušené maso, vyplatí se investovat do dražšího pomocníka.

Velmi dobré uživatelské recenze mají sušičky s velkým množstvím plat a kvalitním příslušenstvím od výrobců, jako jsou Concept, SENCOR, G21, Tescoma, Gorenje, ETA nebo Philco.

Nakládaná rajčata s bylinkami

  1. Usušená rajčata napěchujte do ¾ sklenice a prokládejte je čerstvými bylinkami: bazalkou, tymiánem, rozmarýnem či oreganem. Následně je až po okraj sklenice zalijte olivovým olejem.
  2. Sklenici pečlivě zavíčkujte a nechte rajčata několik dní odpočívat – nasají do sebe olej a chuť bylinek.
Domácí sušená rajčata v oleji Pixabay

Domácí kečup

Jestli patříte mezi milovníky kečupu a rajčat máte opravdu hodně, pak ten domácí rozhodně musíte zkusit. Nejen, že skvěle chutná a voní, navíc je bez konzervantů a barviv.

Postup

  1. 1,5 kg hodně zralých rajčat, 150 g cibule a 150 g oloupaných jablek očistěte, nakrájejte na větší kousky a vložte do hrnce. Přidejte 2 hřebíčky, 6 kuliček černého pepře a nového koření, bobkový list, 100 g třtinového cukru a 100 ml jablečného octa.
  2. Za občasného míchání vařte směs cca 45 minut, dokud nezhoustne. Poté vyberte veškeré koření a rozmixujte směs mixérem dohladka.
  3. Pak už jen horkým kečupem naplňte vyvařené sklenice a zavařujte ho 20 minut. Pokud jej chcete mít pikantnější, můžete vmíchat chilli koření.
Domácí kečup bez chemie a konzervantů Pixabay

Pravé italské sugo

Máte rádi italskou kuchyni? Připravte si výtečné domácí sugo, které můžete použít jako základ na pizzu nebo ho zavařit. A když ho smícháte s čerstvými bylinkami a mletým masem, budete mít vynikající omáčku na těstoviny.

Jak postupovat?

  1. 2 kg zralých rajčat oloupejte, zbavte dužiny i zrníček a nakrájejte.
  2. 3 cibule, jednu mrkev a 6 stroužků česneku nakrájejte a za stálého míchání restujte na pánvi alespoň 5 minut. Poté přidejte rajčata, lžičku soli a mletého pepře, 5 lžic olivového oleje a přiveďte k varu.
  3. Směs vařte cca půl hodiny a poté přihoďte lístky bazalky. Vše rozmixujte mixérem a případně ještě osolte a opepřete.
Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz