Ačkoli meruňky považujeme za samozřejmost, „osídlily“ západní Evropu až někdy ve 14. století. Své příznivce si však našly velmi rychle. Tyto oranžové plody totiž nejsou jen chutné, jsou i extrémně prospěšné našemu tělu. Co všechno dokážou a jak nejlépe uchovat sílu z nich?
Účinky na zdraví
Meruňky obsahují řadu látek, které mají na náš organismus velmi povzbudivý vliv. Nejdůležitější je pravděpodobně provitamín A (betakaroten), díky kterému mají meruňky i svou typickou oranžovou barvu. Dále obsahují například vitamíny skupiny B, vitamín C, draslík či kyselinu listovou. Co všechno dokážou tyto látky udělat pro naše tělo?
- Prodlužují opálení a omlazují naši kůži (regenerují buňky a zvláčňují pokožku).
- Zklidňují nervový systém, pomáhají s nespavostí, snižují dopady stresu.
- Zvyšují fyzickou výkonnost.
- Posilují imunitní systém.
- Regulují krevní tlak i množství „špatného“ cholesterolu.
- Podporují trávení a jsou prevencí zácpy.
- Zlepšují soustředění.
- Některé studie je považují za prevenci rakoviny.
YARUNIV Studio / Shutterstock.com
Zpracování meruněk
Vysoký obsah zdraví prospěšných látek naleznete nejen v čerstvých meruňkách, ale také v sušených, naložených či ve zmrazených. Sušené meruňky navíc obsahují železo, proto jsou vhodné při anémii. Z meruněk můžete vytvořit i chutné knedlíky, které lze zmrazit na pozdější dobu.
Jak usušit meruňky?
- Pečlivě meruňky omyjte, překrojte je na polovinu (ne víc) a odstraňte pecku.
- Před sušením je namočte do citronové lázně (zůstanou oranžové a nezhnědnou).
- Nechte je okapat na mřížce.
- Pokud nemáte sušičku ovoce, lze využít horkovzdušnou troubu – předehřejte ji na 40 °C a nechte zde meruňky cca dvě hodiny.
- Poté zvyšte teplotu na 70 °C a nechte dle velikosti plodů cca 7–9 hodin sušit (hodinu před koncem snižte opět na 40 °C).
Kupte si lahodnou a zdravou svačinku v akci
Jak udělat meruňkovou marmeládu?
- Omyjte 1 kg meruněk, vypeckujte je, nakrájejte na kousky a smíchejte s cca 300 g třtinového cukru.
- Nechte přes noc odstát.
- Druhý den vše rozmixujte, přidejte 7–10 g citrusového pektinu, případně želírovací látku (již bez cukru anebo se stévií) a povařte.
- Lze přidat malý panák rumu, který dodá šmrnc.
- Horkou směs nalijte do zavařovacích sklenic a na chvilku otočte dnem vzhůru.
Pixel-Shot / Shutterstock.com
Tipy na rychlé svačiny z meruněk
Nechce se vám sušit ani zavařovat? Vyzkoušejte recepty na rychlé a zdravé svačinky z meruněk. Nejen vy, ale i vaše děti si pochutnáte.
Meruňky se zakysankou
- Omyjte čerstvé meruňky nebo použijte kompot.
- Vypeckujte je a rozkrájejte na kostičky.
- Smíchejte meruňky se zakysanou smetanou.
- Kápněte trochu medu, případně javorového sirupu.
Meruňky s mátou a rybízem
- Meruňky také skvěle chutnají s mátou a rybízem.
- Nakrájejte meruňky na plátky, lehce je pokapejte citronem (zvýrazní chuť).
- Přidejte mátu a rybíz.
- Pokud si chcete dopřát sladké mlsání, rozpusťte v hrnci tabulku hořké čokolády, do které přimícháte trošku medu.
- Pak touto směsí meruňky s rybízem pokapejte.