Úroda meruněk? Tipy na rychlé svačiny a jak je zpracovat

Mísa plná meruněk, prkénko, nůž, rozkrájené meruňky, meruňková marmeláda Pixel-Shot / Shutterstock.com

Ačkoli meruňky považujeme za samozřejmost, „osídlily“ západní Evropu až někdy ve 14. století. Své příznivce si však našly velmi rychle. Tyto oranžové plody totiž nejsou jen chutné, jsou i extrémně prospěšné našemu tělu. Co všechno dokážou a jak nejlépe uchovat sílu z nich?

Přečtěte si také

Recept na zapečené avokádo s vejcem a uzeným lososem
Recept na zapečené avokádo s vejcem a uzeným lososem

Účinky na zdraví

Meruňky obsahují řadu látek, které mají na náš organismus velmi povzbudivý vliv. Nejdůležitější je pravděpodobně provitamín A (betakaroten), díky kterému mají meruňky i svou typickou oranžovou barvu. Dále obsahují například vitamíny skupiny B, vitamín C, draslík či kyselinu listovou. Co všechno dokážou tyto látky udělat pro naše tělo?

  • Prodlužují opálení a omlazují naši kůži (regenerují buňky a zvláčňují pokožku).
  • Zklidňují nervový systém, pomáhají s nespavostí, snižují dopady stresu.
  • Zvyšují fyzickou výkonnost.
  • Posilují imunitní systém.
  • Regulují krevní tlak i množství „špatného“ cholesterolu.
  • Podporují trávení a jsou prevencí zácpy.
  • Zlepšují soustředění.
  • Některé studie je považují za prevenci rakoviny.
Sušené meruňky v misce a vedle ní YARUNIV Studio / Shutterstock.com

Zpracování meruněk

Vysoký obsah zdraví prospěšných látek naleznete nejen v čerstvých meruňkách, ale také v sušených, naložených či ve zmrazených. Sušené meruňky navíc obsahují železo, proto jsou vhodné při anémii. Z meruněk můžete vytvořit i chutné knedlíky, které lze zmrazit na pozdější dobu.

Jak usušit meruňky?

  1. Pečlivě meruňky omyjte, překrojte je na polovinu (ne víc) a odstraňte pecku.
  2. Před sušením je namočte do citronové lázně (zůstanou oranžové a nezhnědnou).
  3. Nechte je okapat na mřížce.
  4. Pokud nemáte sušičku ovoce, lze využít horkovzdušnou troubu – předehřejte ji na 40 °C a nechte zde meruňky cca dvě hodiny.
  5. Poté zvyšte teplotu na 70 °C a nechte dle velikosti plodů cca 7–9 hodin sušit (hodinu před koncem snižte opět na 40 °C).
Kupte si lahodnou a zdravou svačinku v akci

Jak udělat meruňkovou marmeládu?

  1. Omyjte 1 kg meruněk, vypeckujte je, nakrájejte na kousky a smíchejte s cca 300 g třtinového cukru.
  2. Nechte přes noc odstát.
  3. Druhý den vše rozmixujte, přidejte 7–10 g citrusového pektinu, případně želírovací látku (již bez cukru anebo se stévií) a povařte.
  4. Lze přidat malý panák rumu, který dodá šmrnc.
  5. Horkou směs nalijte do zavařovacích sklenic a na chvilku otočte dnem vzhůru.
Meruňková marmeláda ve sklenici, rozkrojené meruňky, nůž, prkénko, utěrka Pixel-Shot / Shutterstock.com

Tipy na rychlé svačiny z meruněk

Nechce se vám sušit ani zavařovat? Vyzkoušejte recepty na rychlé a zdravé svačinky z meruněk. Nejen vy, ale i vaše děti si pochutnáte.

Meruňky se zakysankou

  1. Omyjte čerstvé meruňky nebo použijte kompot.
  2. Vypeckujte je a rozkrájejte na kostičky.
  3. Smíchejte meruňky se zakysanou smetanou.
  4. Kápněte trochu medu, případně javorového sirupu.

Meruňky s mátou a rybízem

  1. Meruňky také skvěle chutnají s mátou a rybízem.
  2. Nakrájejte meruňky na plátky, lehce je pokapejte citronem (zvýrazní chuť).
  3. Přidejte mátu a rybíz.
  4. Pokud si chcete dopřát sladké mlsání, rozpusťte v hrnci tabulku hořké čokolády, do které přimícháte trošku medu.
  5. Pak touto směsí meruňky s rybízem pokapejte.