Úroda meruněk? Tipy na rychlé svačiny a jak je zpracovat

Mísa plná meruněk, prkénko, nůž, rozkrájené meruňky, meruňková marmeláda Pixel-Shot / Shutterstock.com

Ačkoli meruňky považujeme za samozřejmost, „osídlily“ západní Evropu až někdy ve 14. století. Své příznivce si však našly velmi rychle. Tyto oranžové plody totiž nejsou jen chutné, jsou i extrémně prospěšné našemu tělu. Co všechno dokážou a jak nejlépe uchovat sílu z nich?

Přečtěte si také

Adidas je po 30 letech poprvé ve ztrátě. Co jeho situaci zavinilo?
Adidas je po 30 letech poprvé ve ztrátě. Co jeho situaci zavinilo?

Účinky na zdraví

Meruňky obsahují řadu látek, které mají na náš organismus velmi povzbudivý vliv. Nejdůležitější je pravděpodobně provitamín A (betakaroten), díky kterému mají meruňky i svou typickou oranžovou barvu. Dále obsahují například vitamíny skupiny B, vitamín C, draslík či kyselinu listovou. Co všechno dokážou tyto látky udělat pro naše tělo?

  • Prodlužují opálení a omlazují naši kůži (regenerují buňky a zvláčňují pokožku).
  • Zklidňují nervový systém, pomáhají s nespavostí, snižují dopady stresu.
  • Zvyšují fyzickou výkonnost.
  • Posilují imunitní systém.
  • Regulují krevní tlak i množství „špatného“ cholesterolu.
  • Podporují trávení a jsou prevencí zácpy.
  • Zlepšují soustředění.
  • Některé studie je považují za prevenci rakoviny.
Sušené meruňky v misce a vedle ní YARUNIV Studio / Shutterstock.com

Zpracování meruněk

Vysoký obsah zdraví prospěšných látek naleznete nejen v čerstvých meruňkách, ale také v sušených, naložených či ve zmrazených. Sušené meruňky navíc obsahují železo, proto jsou vhodné při anémii. Z meruněk můžete vytvořit i chutné knedlíky, které lze zmrazit na pozdější dobu.

Jak usušit meruňky?

  1. Pečlivě meruňky omyjte, překrojte je na polovinu (ne víc) a odstraňte pecku.
  2. Před sušením je namočte do citronové lázně (zůstanou oranžové a nezhnědnou).
  3. Nechte je okapat na mřížce.
  4. Pokud nemáte sušičku ovoce, lze využít horkovzdušnou troubu – předehřejte ji na 40 °C a nechte zde meruňky cca dvě hodiny.
  5. Poté zvyšte teplotu na 70 °C a nechte dle velikosti plodů cca 7–9 hodin sušit (hodinu před koncem snižte opět na 40 °C).
Kupte si lahodnou a zdravou svačinku v akci

Jak udělat meruňkovou marmeládu?

  1. Omyjte 1 kg meruněk, vypeckujte je, nakrájejte na kousky a smíchejte s cca 300 g třtinového cukru.
  2. Nechte přes noc odstát.
  3. Druhý den vše rozmixujte, přidejte 7–10 g citrusového pektinu, případně želírovací látku (již bez cukru anebo se stévií) a povařte.
  4. Lze přidat malý panák rumu, který dodá šmrnc.
  5. Horkou směs nalijte do zavařovacích sklenic a na chvilku otočte dnem vzhůru.
Meruňková marmeláda ve sklenici, rozkrojené meruňky, nůž, prkénko, utěrka Pixel-Shot / Shutterstock.com

Tipy na rychlé svačiny z meruněk

Nechce se vám sušit ani zavařovat? Vyzkoušejte recepty na rychlé a zdravé svačinky z meruněk. Nejen vy, ale i vaše děti si pochutnáte.

Meruňky se zakysankou

  1. Omyjte čerstvé meruňky nebo použijte kompot.
  2. Vypeckujte je a rozkrájejte na kostičky.
  3. Smíchejte meruňky se zakysanou smetanou.
  4. Kápněte trochu medu, případně javorového sirupu.

Meruňky s mátou a rybízem

  1. Meruňky také skvěle chutnají s mátou a rybízem.
  2. Nakrájejte meruňky na plátky, lehce je pokapejte citronem (zvýrazní chuť).
  3. Přidejte mátu a rybíz.
  4. Pokud si chcete dopřát sladké mlsání, rozpusťte v hrnci tabulku hořké čokolády, do které přimícháte trošku medu.
  5. Pak touto směsí meruňky s rybízem pokapejte.