Zelené fazolky zpestří letní jídelníček. Podporují trávení a jsou plné vitaminů

Osmahnuté zelené fazolky v pánvi se slaninou Elena Veselova / Shutterstock.com

Čerstvé zelené lusky ocení naše tělo i chuťové buňky. Proč jsou tak zdravé a jak je využít v kuchyni? Podívejme se na pár receptů.

Přečtěte si také

EU vydala směrnici, která mění pravidla medu, marmelád a určuje, jak skladovat vejce

Co jsou flageolette?

Čerstvé mladé lusky fazolí platí za skvělou surovinu, protože jsou chutné a zdravé zároveň a lze je připravit mnoha způsoby.

Lusky mohou být zelené, žluté i fialové. Zajímavý mezistupeň mezi zelenými lusky a zralými semeny tvoří flageolette, což jsou fazole určené pro sklizeň semen ve voskové zralosti. Připravují se podobným způsobem jako fazolové lusky.

Nenechte si ujít výhodnou akci

Co obsahují fazolové lusky?

Mají hodně bílkovin, kyselinu listovou, vitaminy A, B, C i K, minerály jako vápník, fosfor, draslík, mangan, měď a železo.

Právě fazolové lusky jsou rovnocenným zdrojem vápníku srovnatelným s mlékem, což ocení především rodiče dětí s alergií na mléčnou laktózu. Fazole mají vysoký obsah nerozpustné vlákniny, která usnadňuje zažívání, i té rozpustné, která snižuje obsah cukru a cholesterolu v krvi.

Kalorie

Zelené fazolky jsou zdrojem živin a zároveň mají nízkou kalorickou hodnotu. Obsažené železo zase zvyšuje energetickou hladinu.

Nakrájené zelené fazolky v misce New Africa / Shutterstock.com

Jaké účinky na zdraví mají zelené fazolky?

Chrání srdce a cévy

Účinné antioxidanty v podobě vitaminů a minerálů, zejména manganu, na sebe vážou volné radikály, které zvyšují riziko vzniku zánětů, srdečně-cévních onemocnění a nádorů, poškozují DNA a urychlují stárnutí. Draslík přispívá k čištění stěn cév, snížení hladiny cholesterolu a regulaci krevního tlaku.

Obnovují trávení

Díky vláknině bude naše trávení vyrovnanější, obnoví se vstřebávání živin a urychlí odbourávání tuků. Vyčistí se nám střeva, upraví vyprazdňování a střevní flóra bude v rovnováze.

Zdravější kosti a klouby

Díky vitaminu K a vápníku zelené fazolky vyrovnávají proces stavby kostí. Protizánětlivými účinky pak zmírňují potíže s klouby.

Prospěšné v těhotenství

Dušené zelené fazolky s několika kapkami olivového oleje a citronovou šťávou zmírňují nevolnost. Vzhledem k obsahu kyseliny listové snižují riziko vzniku vrozených vad plodu.

Pro diabetiky

Zelené lusky mají nízký glykemický index a obsahují vlákninu, proto zpomalují zvyšování hladiny cukru v krvi po jídle a jsou vhodné pro lidi trpící cukrovkou.

Opepřené zelené fazolky na talíři Brent Hofacker / Shutterstock.com

Využijte zdravotní benefity zelených fazolek naplno a podívejte se na naše recepty, jak připravit fazolové lusky.

1. Recept na zelené fazolky na tymiánu a česneku

Postup

  1. Čerstvé fazolky 10 minut povaříme v osolené vodě a necháme okapat. Mražené fazolky dáme rovnou na pánev s kouskem másla a kapkou oleje, přisypeme lžičku tymiánu a opékáme sedm minut.
  2. Pak osolíme, přidáme prolisovaný česnek, promícháme, přidáme sójovou omáčku a lžíci medu.
  3. Chvíli promícháváme a restujeme, dokud se chutě nepropojí. Můžeme přidat i nakrájenou anglickou slaninu.
  4. Fazolky jsou vhodné jako zeleninová příloha ke grilovanému a pečenému masu i jako samostatné jídlo.
Fazolový salát s rukolou a pečenými cherry rajčátky
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Fazolový salát s rukolou a pečenými cherry rajčátky

Fazolový salát s rukolou a pečenými cherry rajčátky máte hotový během chvilky, skvěle se tedy hodí jako rychlá večeře. Jeho chuť si můžete vyladit různými druhy listových salátů nebo čekanky natrhanými na kousky. Tento lahodný salát je zdravý a ideální pro ty, kdo preferují lehčí jídla.

Fazolový salát s rukolou a pečenými cherry rajčátky

2. Recept na sladkokyselé fazolky na smetaně s koprem

Postup

  1. Na pánvi rozpustíme máslo s olejem a osmažíme si cibulku, vedle zatím lehce spaříme fazolky v osolené vodě a scedíme.
  2. Cibuli zaprášíme moukou a mícháme, abychom získali světlou jíšku.
  3. Tu poté zalijeme mlékem, přidáme nasekaný kopr, fazolky, vše promícháme a krátce povaříme.
  4. Osolíme, osladíme a okyselíme. Podáváme s bramborem a vařeným vejcem.
Zelené fazolky s kuřecím masem v rajčatové omáčce nerudol / Shutterstock.com

3. Recept na smetanové fazolky se slaninou a kuřecím masem

Postup

  1. Brambory ve slupce omyjeme, nakrájíme na kostky a uvaříme ve slané vodě s kmínem.
  2. Nakrájenou slaninu na prudkém ohni osmahneme a necháme vypéct tuk. Ten zasypeme nadrobno nakrájenou cibulí a zpěníme, dokud nezesklovatí.
  3. Přidáme fazolky a kukuřici a na prudkém ohni restujeme pět minut.
  4. Ochutíme částí provensálského koření a pepře, přisypeme kuřecí maso pokrájené na kostky a restujeme, dokud maso není hotové.
  5. Pak přidáme zbytek provensálského koření, pepře a dochutíme solí.
  6. Stáhneme pánev z ohně a vmícháme zakysanou smetanu. Podáváme s připravenými bramborami.
Pohlídejte si akce na brambory

Jak vybrat zelené fazolky v obchodě?

Kupujte fazolky svěží zelené barvy, nepoškozené a s tvrdou slupkou. Můžete si je také vypěstovat i v nádobě na balkoně. Sklízet budete už osm týdnů po zasetí.

Pozor na syrové fazole

Pokud vám lusky přezrají, můžete je nechat dozrát a sklidit semena. Ta je nutné namočit a uvařit. Syrová fazolová zrna, obzvláště ta červená, obsahují toxicky působící phytohemagglutinin, který může způsobit zažívací potíže. Varem se látka nicméně rozkládá a za 10 minut vaření se bezpečně odstraní.