Edamame plné bílkovin: Proč je Japonci milují a pod kterým názvem je určitě znáte i vy?

Lusky edamame v misce, jídelní hůlky Carey Jaman / Shutterstock.com

Edamame jsou v poslední době čím dál častěji skloňovanou surovinou v receptech. Setkávají se s nimi nejen vegetariáni, vegani a vyznavači zdravého stravování, ale i ti, kteří rádi zkouší nové pokrmy a libují si v asijské kuchyni. Seznamte se s touto zdravou a nutričně bohatou zeleninou a přečtěte si, jak se edamame připravují, v jaké podobě jsou k dostání i proč se vyplatí je zařadit do svého jídelníčku.

Přečtěte si také

Kopřiva: Plevel v zahradě, který báječně chutná. Připravte si z ní polévku nebo špenát

Sladké nezralé boby

Za exotickým názvem japonského původu se ukrývají nezralé lusky a boby běžné sóji. Na rozdíl od zralých béžových sójových bobů mají edamame světle zelenou barvu a výrazně sladší, svěží chuť.

V čínštině se jim říká „maodou“, což lze přeložit jako „chlupaté fazole“. Tobolky edamame jsou totiž pokryty jemným chmýřím. Kvůli tomu nejsou považovány za jedlé a konzumují se pouze boby nacházející se uvnitř lusků.

Boby edamame v mističce, vedle leží lusky edamame Thanatip S. / Shutterstock.com

V jaké podobě se edamame prodávají?

Dají se koupit vyloupané i v podobě celých lusků. Ať už čerstvé, nebo mražené. U nás je dostupnější spíše druhá varianta. Nejčastěji na ně narazíte ve zdravých výživách, ve velkoobchodech, online supermarketech a e-shopech se zahraničními potravinami.

Běžně se prodávají také nakládané a výbornou lahůdkou jsou křupavé pražené edamame ochucené wasabi či jiným kořením. Vychutnáte si je jako netradiční slaný snack i zdravější večerní chroupání k televizi.

Ochutnejte edamame třeba v tomto salátku

Edamame v kuchyni

Čerstvé a mražené zelené boby stačí krátce spařit v osolené vodě a poté jíst samotné nebo přidávat do nejrůznějších jídel. Po vzoru japonských bister také můžete podávat celé lusky (tepelně upravené i studené) a jednotlivé boby si vyloupávat pomocí prstů nebo rtů přímo do úst.

V asijské kuchyni se nejčastěji přidávají do poke bowl, kde se chuťově velmi dobře doplňují s rýží, lososem či krevetami, avokádem, mořskými řasami, sójovou omáčkou i svěží okurkou. Výborně se dále hodí do ostrého kari, asijských nudlí, salátů, polévek, těstovin i různých masových a zeleninových pánví. Rozmixované dodají svěží chuť také pomazánkám a pestům.

Poke bowl s lososem, řasami, rýží, edamame boby, mrkví a okurkou, vedle je limetka, lusky edamame, sezam, hůlky Anna Puzatykh / Shutterstock.com

Pořádná nálož bílkovin, minimum sacharidů

Lahodná chuť a široké využití v jídlech ovšem není jediným důvodem, proč jsou edamame nejen v Asii tak populární. Podobně jako zralá sója vynikají velkým množstvím bílkovin. Pro představu, ve 150 gramech vařených nezralých sójových bobů najdete cca 18 gramů bílkovin. Jsou proto ideálním zdrojem proteinů pro vegetariány, vegany i osoby držící speciální diety.

Mimo to obsahují všechny potřebné esenciální aminokyseliny, naopak mají poměrně málo sacharidů a pomáhají snižovat hladinu cukru v krvi. Jsou také dobrým zdrojem vitamínu K, vápníku, fosforu, hořčíku, draslíku i kyseliny listové, díky čemuž jsou ideální pro podporu mozkové činnosti i zdraví kostí, zubů a nervů.